Özellikle havaların soğumasıyla beraber zaman zaman hava koşullarına bağlı olarak rötarlı uçuşlar yaşanabiliyor. Bu nedenle uçak ile seyahat eden yolcular, uçağın rötar yapması nedeniyle gideceği yere zamanında yetişememesi gibi durumlarla karşılaşabiliyor. Bunun sonucunda ise yolcular birtakım zararlara uğruyorlar. Peki, rötarlı uçuşlarda yolcu hakları nelerdir?

Yolcuların satın aldıkları uçak bileti olmasına ve uçuş vaktinde havalimanlarında olmasına rağmen uçuşların iptali ya da uçuşun ertelenmesi gibi durumlarla karşılaşılabiliyor. Bu durumlar karşısında yolcular, havayolu ile seyahat eden yolcular hakkında yönetmelik hükümleri gereğince haklarını talep edebilirler.

Havayolu İle Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik’in uçuşların tehiri başlıklı 7. maddesine göre; uçuşu icra eden hava taşıma işletmesi bir uçuşun planlanan hareket saatinden itibaren; 1500 kilometreden (1500 km dahil) daha kısa ve iç hatlardaki uçuşlar için iki saat veya daha fazla, 1500 ile 3500 (3500 km dahil) kilometre arası uçuşlar için üç saat veya daha fazla, 3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için dört saat veya daha fazla, tehir edilmesini beklediğinde havayolu şirketi yolculara aşağıdaki hizmetleri sunmak zorundadır;

Rötar sebebiyle yolculara sunulması gereken hizmetler

1-) Yukarıda yönetmelikle belirlenen ve rötar yapan bir uçuştan dolayı havayolu şirketi, uçağın rötar süresini yolcuya bilgilendirmesi gerekir.

2-) Yolcu isterse ücretsiz olarak rezervasyon değişikliği yapabilir ve bilet ücretini iade alabilir.

3-) Yolcu, ücretsiz bir şekilde süre kısıtlaması olmaksızın iki defa telefon görüşmesi yapma hakkına sahiptir.

4-) Yolculara istedikleri yere faks ve e-mail çekme hakkı sağlanır.

5-) Yolcuların bekleme süresine uygun olarak havayolu şirketi tarafından yiyecek içecek ikramı sağlanır.

6-) Havayolu şirketi tarafından, lüzum üzerine yolcuya bir veya birden fazla gece otelde konaklama imkânı sağlanmak zorundadır.

Ancak rötarlı uçuşlar, mücbir sebepten kaynaklansa bile havayolu şirketi bu yükümlülükleri yerine getirmekle yükümlüdür.

Uçuşun 2 saat ve daha fazla gecikmesi durumunda yolcular, yiyecek içecek ikramı ve telefon, mail, telgraf gibi görüşme talebinde bulunabilir.

Uçuşun 5 saatten fazla gecikmesi durumunda ise; yolcular, bilet iadesi talep edebilirler. Yolcular, yeni bir uçuş bileti talep edebileceği gibi, biletin geri alınması / iadesi şeklinde de olabilir. Yolcular tarafından talep üzerine değiştirilen uçak bileti, normal uçuş gününden farklı bir gün olması halinde ise yolcu, havayolu şirketinden otel konaklaması ve ulaşımı talebinde de bulunabilir.

Ayrıca mağdur olan yolculara şartların oluşması halinde, havayolu şirketi tarafından iç hat uçuşları için 100 euronun TL cinsinden karşılığı tutarında tazminat verilir. Dış hat uçuşlarında yolculara; 1500 kilometre veya daha kısa tüm uçuşlar için 250 euronun TL cinsinden karşılığı, 1500 ile 3500 km arası uçuşlar için 400 Euro’nun TL cinsinden karşılığı, 3500 km’den daha uzun uçuşlar için 600 euronun TL cinsinden karşılığı tutarında tazminat verilir. Tazminat alacaklarının Türk lirası cinsinden karşılığı hesaplanırken, biletin satın alındığı, yani bilet için ödemenin yapıldığı güne ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınır.

Sonuç olarak Havayolu İle Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik’le birlikte rötarlı uçuşlarda, yolcular mağduriyetlerini havayolu şirketlerinden karşılayabilir. Koşullar oluşmuşsa yolcular havayolu şirketinden tazminat isteme hakkına da sahip olacaktır. Ancak, havayolu şirketi Yönetmelik kapsamında zararı önlemek için tedbirleri almış olduğunu ispatlarsa sorumluluktan kurtulur.