2015 yılından beri her yıl yayınladığımız Avrupa İslamofobi Raporu’nun 2021 yılını kapsayan yedinci sayısını geçtiğimiz aylarda yayınladık.

Bu sayıya 27 Avrupa ülkesindeki akademisyenler ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan 35 yazar katkıda bulundu.

2021 Raporu’nda geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, 27 Avrupa ülkesindeki İslamofobi ile ilgili istihdam, eğitim, medya, hukuk sistemi ve siyaset gibi kilit alanlardaki gelişmeleri mercek altına aldık.

Avrupa İslamofobi Raporu zaman içerisinde siyasetçilerin, akademisyenlerin, kanaat önderlerinin ve genel okuyucunun Avrupa genelindeki İslamofobi’nin gelişimini ve son durumunu takip edebilecekleri bir referans kaynağı haline geldi.

Avrupa'daki İslamofobi sorunu, daha önceki raporlarda eleştirdiğimiz Müslümanların ve İslam’ın güvenlikleştirmesi, İslamofobi sorununun inkâr edilmesi ve göz ardı edilmesi, İslamofobinin yasallaştırılıp meşrulaştırılması gibi birçok politikanın Avrupa çapında yaygınlaşması ile devam etmektedir.

Avrupa İslamofobi Raporu'nun bu yılki sayısının kapağı için sabık Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un portresini seçtik.

Avusturya medyası tarafından bir zamanlar siyasi bir harika olarak gösterilen Kurz, seçim kampanyalarında İslam'ı ve Müslümanları bir numaralı hedef haline getirerek iktidara geldi.

Dahası, başörtüsü yasaklarından camilerin kapatılmasına kadar Müslüman karşıtı politika uygulayan aşırı sağcılaşmış muhafazakâr bir hükümetin lideriydi.

Kurz sonunda hükümeti ve Avusturya medyası arasındaki kirli ilişkiler ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı.

Kurz’un siyasi kariyeri, İslamofobi’nin hegomonyalaştırılmasının ve Müslüman karşıtı ırkçılık üzerine inşa edilen boş bir popülizmin nasıl sona erebileceğinin bir örneği olarak okunabilir.

2021 Avrupa İslamofobi Raporu’ndaki gelişmeler Avrupa'da İslamofobi’yi normalleştiren politikaları sorgulamaya ve eleştirmeye devam etmemiz gerektiğini göstermektedir.

Hamiş: Avrupa İslamofobi Raporlarının tüm sayılarını www.islamophobiareport.com adresinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.