Geçtiğimiz hafta, yani 18 Eylül günü bu köşede yayınlanan ‘YÖK öğrencileri kandırdı mı?’ başlıklı yazım ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç Hocaya öğrencilerin lisans bursu konusunda bazı sorular sormuştum.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç Hoca, öğrenciler konusunda gerçekten çok hassas. Bu yazım üzerine YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç Hoca, basın danışmanı üzerinden bana ulaştı. Öncelikle öğrencilerin endişelerini köşeme taşımamdan dolayı gösterilen ilgi için teşekkür ederim. İlgilenip, araştırıp tarafıma bilgi notunu da ulaştırdıkları için ayrıca teşekkür ederim. Öğrencilerin sesi olduğumuz kadar YÖK’ün de bu konudaki sesi olmak adına açıklamaya aşağıda yer veriyorum:

“YÖK Destek Lisans Bursu, “Öğrenci dostu YÖK” olarak,Başkanlığımız tarafından ilk kez 2016-2017 Eğitim Öğretim yılında, bazıprogramların tercih edilmesini teşvik etmek amacıyla başlatılan bir bursprogramıdır.

“Başarı” yaodaklı kurgulanan “YÖK Destek Bursu” kapsamında burs alacak öğrencilerden sözkonusu lisans programına üniversiteye giriş sınavı sonucunda ilk üç sıradayerleşmiş ve yerleştiği lisans programının ilk 15 tercihinin içinde yer almışolması vb. şartlar aranmaktadır.

Gazetenizdeki18.09.2019 tarihli köşe yazınızda dile getirdiğiniz, bursu hak ettikleri haldeburstan yararlanamayan öğrencilerin olduğu konusu tarafımızca araştırılmıştır.İddia sahibi öğrencilerin 2019 YKS neticesinde almış oldukları gerek puangerekse programa yerleştirilme dereceleri bakımından burs şartlarınıtaşımadıkları tarafımızca tespit edilmiştir.”

Tarafıma ulaşan öğrencilerle tekrar konuştum. Birçok öğrenci şartlar arasında gösterilen ilk 3 sırada yerleşmiş olmayı, ilk 3 sırada tercih yapmak şeklinde algıladıklarını da belirtmem gerekiyor. Şimdi yanlış algılayan bu öğrenciler de aydınlanmış oldu. Sevgili öğrenciler, YÖK sizi kandırmadı. Sadece yanlış algılama oluştu. Tercih yaparken ayrıntıları iyi incelemenizi öneririm.

YÖK tarafından belirlenen devlet üniversitelerindeki 47 lisans programınailk üç sırada (puan olarak) yerleşen adaylar bu burstan yararlanabiliyor.Şartları sağlayan öğrenciler zorunlu hazırlık sınıfı ve lisans öğrenim süresi(4 yıl, çift anadal programında kayıtlı öğrencilere ise en fazla 5 yıl) boyuncaağırlıklı genel not ortalamasının yıllık olarak 4 üzerinden 2.5 veya 100üzerinden 65’in altına düşmeme şartı var.

Selam ve dua ile…