ABD’de seçimi Biden kazandı. Malum ABD seçimlerinde ana konulardan biri de Türkiye’deki iktidarla mücadele olarak medyaya yansıdı. Ama önemli bir konuda Kuzey Irak Bölgesel Yönetimini (Kürdistan- IKBY) durumuydu. Konu Türk kamuoyunda pek fazla dillendirilmese de Kürdistan Bölgesinde Biden’in seçim kazanması neredeyse sokak kutlamalarına konu oldu.

Kürdistan menşeli hesapların birçoğu ilk günden itibaren Biden’in başkanlığına inandıklarını hatta yeni başkanın Kürdistan bölgesinin statüsüyle ilgili adımlar atacağını da iddia ediyorlar. Kapalı kapılar ardından verilmiş sözler var mı, tabi onu da zaman gösterecek.

Bu süreçte bölgede ciddi oranda zayıflamış olan PKK’nın yerel saldırıları da gündeme geldi. PKK önce bölge içindeki bir petrol boru hattına saldırdı. Olaydan sonra, Mesut Barzani’den PKK’ya sert tepki geldi.  Barzani yaptığı yazılı açıklamada:”PKK’ın DEAŞ tarafından kurtarılan bölgeleri işgal ettiğini, bölgelerde yetkili gibi davrandıklarını, Halkın tekrar yerlerine dönmelerine izin vermediklerini ve ziyaret edenlerden vergi aldıklarını” söyledi ki, aslında sadece PKK değil Haşdi Şabi ve diğer militarist guruplarda aynı yöntemle bölgeye girmeye çalışmışlardı.

Bu açıklamadan sonra, PKK Amediye sınırında Peşmergeye saldırdı. Bir PKK’lının öldürüldüğü haberleri yansıdı basına. Daha sonra, Duhoka bağlı Ertüş bölgesinde PKK ile Peşmerge arasında çatışmalar yaşandığını paylaştı bazı kaynaklar. Çemakan bölgesinde 2 petrol polisini yaraladı. Olaylar çok hızlı bir şekilde devam ediyor ki çatışmaların zamanlamasının Biden’in seçim kazanmasının hemen ardından gelmesi ve bölge geneline yayılıyor olması bölge halkını da ciddi oranda endişelendiriyor.

Bu noktada Kuzey Irak bölgesinde Türkiye’nin son dönem operasyonları son derece önemli hale geliyor ki, muhtemelen kış gelmeden yeni bir operasyon olacaktır. Bu saldırılar Türkiye Cumhuriyetini de rahatsız etmekte. Bölge açısından kritik önemi olan Kuzey Irak içinde yeni bir kargaşaya mahal bırakılmayacaktır. Zaten bölgede olan Türk askeri üslerinin de en önemli nedeni PKK’nın bölgede yeniden güçlenmesinin önüne geçmek olarak müteaddit defalar söylenmekteydi.

Bölge yine önemli bir eşikte, PKK bölgede son kozlarını oynuyor. Ya bölgede tutunacak ya da en güçlü olduğu ve korunduğu alan olan Suriye’deki bölgeye yani Deyrezor bölgesine çekilecek. Önümüzdeki günlerde daha çok çatışma haberi duyabiliriz.

Gözümüz ve kulağımız bölgede olacak. Vesselam…