İnsan çoğu zaman fazla olanın, bol bulunanın, çok olanın iyi olduğuna inanır.  Oysa kıymetli olan az olandır. Bir şey azsa, kıtsa ve bulunmuyorsa daha değerli olması gerekmez mi ki?

Yani şunu demeye çalışıyorum; bir şey çok biliniyor, çok kişi yapıyor, çok kişi alıyor diye iyi, güzel ya da kıymetli manasına gelmez. Herkesin yaptığını yapmak, herkesin gittiğine gitmek falan enteresan bir psikoloji. Bir ara bunu kitaplarda görmüştük. Sadece kahve ile fotoğrafı çekilen baya baya manken yerine konan kitaplar vardı. Kahve ve o kitap yan yana durunca fotoğrafı çeken kişi acayip kültürlü görünüyordu! Onun gibi bir şey yani söylemek istediğim. Ha bunun tam tersi bir şekilde çok bilinenden, çok alınandan kaçanlar da var. Israrla o popüler olan her neyse onu tercih etmek istemeyenler. Bence bu da yanlış. E ortasını bulun diyenler var işte. Bulalım bence. En iyisi o görünüyor.

Neyse, “çok olandansa az olan iyidir” diyenlerin safına geçiyorum şimdi ve esas söylemek istediklerimi yazıyorum.

Geçenlerde bir haberde şöyle bir metin okudum “Türkiye’de Tiktok kullanmayanların oranı yüzde yedi” diyordu. Bunun da öyle bu işi bilmeyen biri değil RTÜK başkan yardımcısı söylüyor diye de ekliyordu. Şimdi bu Tiktok ne menem bir şeydir tam olarak ben de bilmiyorum. Ama karşıma orada burada çıkan görüntülerden az çok biliyorum. Yani garip videolar çeken gençlerin bir şekilde kendilerini gösterdiği bir sosyal medya mecrası. Ama nasıl kullanılır, ne amacı vardır, neye yarar açıkçası çok da bilgim ve hatta fikrim de yok. Hem belki de anlamlı bir şekilde kullanılsa bir faydası olacak, işe yarayacak bir şeydir, bilmiyorum. Ama şu halini görünce ne yalan söyleyeyim bu azınlığın içinde olduğuma da şükrediyorum.

Bence artık bir dil hem de tuhaf bir dil oluştu. Bir zamanlar gençlerin mesajlaşırken kullandıkları kısaltmalı kelimeleri göstererek hayıflananlar olurdu. Bence haklıydılar da. (Selam demek yerine “slm” yazıyorlar. “kib, aeo” falan gibi) Ama şimdi daha başka daha farklı bir dil. Ve işin buraya kadar geleceğini kimse tahmin edemezdi.

Hiçbir kelime söylemeden, konuşmadan sadece video ile kurulmaya çalışılan bir dil bu. Mesela bir tanesi koşa koşa gelip diğerinin kafasına bir tokat atıyor, diğeri devamlı surette ve hiç durmadan dans ediyor, bir başkası garip bir mizansenle diğerinin sevdiği kızı elinden alıyor falan… Acaba bize ne anlatmak istiyorlar diye düşündüm birkaç tanesini izleyince. Yani bir şey söylemek istiyorlar da ne demek istiyorlar?

Vallahi anlamadım.