Bayram topyekün hepimizi mutlu eder. Lakin daha çok çocuklara gereklidir. Gelecekte bayramlar yine bayram olsun diye, geleceğimiz bayramla şenlensin diye şimdiden bayramı çocuklar için bir anı defterine, hatırat kitabına çevirmemiz lazımdır. Bayramı arşivlik bir eser haline getirmemiz elzemdir.

Çocuklarımıza bayram izi bırakmamız gerekir. Öyle çok şey değil. Büyük büyük işler, organizasyonlar değil. Bayram farkındalığını artıracak, bayramın gelişiyle gidişini ayırt ettirecek küçük işler yani.

Mesela bayram geldi diye küçük kızlarımızın ellerine kına yakabiliriz, başlarına çiçekten taç yapabiliriz. Bir bayram nişanesi olur, sevincini yaşar, zihnine kazır. Küçük bir erkek çocuğa kurban kestiremeyiz kurbanın kesimi esnasında başına götüremeyiz ama kurban seçimine götürüp o atmosferi yaşamasını sağlayabiliriz. Öyle büyük işler değil, çok küçük ince dokunuşlar yani…

Yaşları uygun çocuklarımıza bizzat et dağıtımı görevini vermeliyiz bizzat onların eliyle yardım etmeliyiz, paylaşma şuuru otursun, dayanışma ruhu oluşsun ve bunu bir yük olarak görmesin diye.

Bu bayram kurban bayramı. Kendine has sembolleri, içerikleri, rükunları var. Çocuklarımızın önünde yapmaktan kaçınacağımız şeyler de olur, olmalı mesela. Kurban olarak Allah’a(cc) ulaşacak hayvanların kaç kilogram geleceğini, onun hesabını vs. yani. Çocuklar böyle bir hesaba şahit olmamalı, böyle hesapları olmasın diye…

Hedefimizin eve yıllık et stoğu yapmak olmadığını bayramın Müslümanlar arası dayanışmanın, paylaşmanın müşahhas hali olduğunu göstermeliyiz hal dilimizle. Anlatmamalıyız, uygulamalı ve kitabın ortasından okumalarını sağlamalıyız.

Bayramımız çocuklarımız için de bayram olsun, hepimizin bayramı mübarek olsun…