“Ne seneydi be abi!” dedi geçenlerde bir kardeşim. “Neler yaşadık böyle?” diye de ekledi. Haklı. Şu bütün seneye ve bütün yaşadıklarımıza bakınca insan gerçekten bir garip oluyor. Hatta bazen düşünüyorum ki bir sene evvel bize çıkıp da birisi herkes neredeyse her yerde maskeyle gezecek hatta bu zorunlu olacak, sokağa çıkamayacağız, öyle bir salgın olacak ki bütün dünyayı etkileyecek falan deseydi hiçbirimiz inanmazdık.

Oysa şimdi bütün bu yaşananlar normal bir şekle döndü. Alıştık yani. Ama işin bir başka tarafı da var bence. Çok defa dinlediğimiz, bildiğimiz bir kıssa var ya. Nemrud’un kıssası… Şimdi kıssayı anlatacak değilim bir başka tarafına dikkat çekeyim istiyorum. Her defasında ibret almak için anlatılan bu kıssada Nemrud, onca malına mülküne makamına rağmen küçücük bir sinek yüzünden helak oluyor. İbretlik olay gerçekten.

Peki bugüne bakınca? Virüsün dünya genelinde bilmem kaç gram olduğunu söylüyorlar. Ve bu kadar az, küçük bir şey bütün dünyayı tabir-i caizse hizaya çekiyor. Bunda da ibret alınacak çok şey yok mu?

Sordum ve bıraktım.

Hâsılı zor ve garip bir sene geçti gerçekten. Şimdi de bu yılın sonu mu diğerinin başı mı bilmeden o kutlama olacak mı burada eğlence yapılacak mı gibi garip düşünceler, sorular var. Zaten her konu üzerinden tartışılacak hatta kavga edilecek bir şey bulmakta oldukça mahiriz bir de bu.

Adamın birini duydum dün radyoda. Birilerine kızıyor. “Noel kutlamak, yılbaşı kutlamak bizim dinimizde, geleneğimizde yoktur, yapılmamalıdır” diyen birine ateş püskürüyor ve bir karşı tez sunuyor. Diyor ki “Yılbaşı kutlaması eski Türk geleneğidir. Eski Türkler Şaman inancında oldukları için bu kutlamayı yaparlardı. Siz diğerlerine aldırmayın. Kutlayın” falan işte. Böyle bir şeyler söylüyordu.

Şimdi arkadaş öyle dedemizi ecdadımızı işe karıştırmaya gerek yok. Yok eski Türkler Şaman inancındaydı (ki böyle bir inanç yok) yok kutlarlardı falan diye söylemenin bir anlamı yok. Yekten ve dümdüz söylemek lazım. Ben inancım, geleneğim, kültürüm ve anlayışım gereğince Batı ya da Batılılara benzeyecek herhangi bir şey yapmıyorum. Ve kabul etmiyorum. Sen ne istiyorsan yap. Kime benzersek onlardanız ya madem ben kendime benzemek istiyorum. Yani size çam ağacıyla saadetler.

Neyse. Yazıyı Ziya Paşa’dan bir şiirle bitireyim de seneyi güzel kapatmış olalım.

İslâm imiş devlete pâ-bend-i terakkî

Evvel yoğ idi işbu rivayet yeni çıktı

Milliyyet-i nisyân ederek her işimizde

Efkâr-ı Fireng’e tabaiyyet yeni çıktı