Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi altı ülke içerisinde demokrasiye en yakın olan Kuveyt’te 5 Aralık’ta milletvekilliği seçimleri yapıldı.

Pandemiye rağmen sandık başına giden Kuveytliler, 19 eski milletvekilinin yanında 31 yeni ismi 50 sandalyeli parlamentoya gönderdi.

Kadın seçmenlerin yoğun bir şekilde oy kullandığı seçimlerde 28 kadın adaydan hiçbirinin seçilememesi “Kadın adaylara kadınlar dahi oy vermedi” şeklinde yorumlandı.

Kuveyt toplumunu yakından tanıyanlar için bu beklenmedik bir sonuç değildi elbette.

Asıl sürpriz Kuveyt Parlamentosu Başkanı’nın seçiminde yaşandı.

İki dönemdir bu görevi yürüten Merzûk el-Ğânim, başkanlığa yeniden seçildi.

Oysa seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından yaşanan gelişmeler bu dönem bir başka ismin Kuveyt Parlamentosu Başkanı olacağına işaret ediyordu.

Yeni parlamentoya seçilen 38 milletvekili, milletvekili Bedir ed-Dâhûm’un evinde toplanarak bir takım kararlar almıştı.

Onlardan biri de Merzûk el-Ğânim’in yeniden parlamento başkanlığına seçilmemesiydi.

İki gün sonra milletvekili Abdulkerim el-Kenderi’nin evinde bir araya gelen 42 milletvekili, Bedir el-Humeydi’yi Kuveyt Parlamentosu Başkanı ve Şii milletvekili Hasan Cevher’i de Başkan Yardımcısı seçmek üzere anlaştı.

Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda Merzûk el-Ğânim’in bu kez parlamento başkanlığı yarışını kaybedeceğine kesin gözüyle bakılıyordu.

Fakat Kuveyt Parlamentosu göreve başlayıp başkanlık için seçim yapılınca sandıktan bambaşka bir sonuç çıktı.

Gizli oylamada Merzûk el-Ğânim 33 oyla yeniden başkan seçilirken Bedir el-Humeydi lehine yalnızca 28 milletvekilinin oy kullandığı görüldü.

Her iki adayın isimlerinin işaretlendiği 3 oy da geçersiz sayıldı.

“50 sandalyeli parlamentoda nasıl olur da el-Ğânim’e 33 ve el-Humeydi’ye 28 oy çıkar?” diye soran olacaktır.

Kuveyt’te parlamento üyesi olmamalarına rağmen bakanların parlamento başkanının ve yardımcısının belirlendiği seçimde oy kullanma hakları var.

Dolayısıyla sadece 19 milletvekilinin oyunu alan Merzûk el-Ğânim milletvekillerinin değil hükümetin desteğiyle yeniden aynı göreve seçildi.

Bu arada, daha önce Bedir el-Humeydi lehine oy kullanma sözü veren milletvekillerinden bir kısmının sözünde durmadığı ortaya çıktı ve söz konusu milletvekillerinin “kişisel çıkar” karşılığı görüş değiştirdiği öne sürüldü.

Kuveyt Parlamentosu Başkan Yardımcısı seçiminde de yine benzer bir sürpriz yaşandı.

Milletvekillerinin toplantısında destek sözü verilen Hasan Cevher 19 oyda kalırken rakibi Ahmed eş-Şuhûmi 41 oy alarak ipi göğüsledi.

Merzûk el-Ğânim, uluslararası platformlarda Filistin lehine yaptığı konuşmalar sebebiyle Arap sokağında sevilen bir isim.

Arap Parlamentolar Birliği toplantısında ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistin davasını tasfiye etmek için hazırladığı “Yüzyılın Anlaşması” adlı planı çöpe atması büyük yankı uyandırmıştı.

Daha önce de Cenevre’de düzenlenen Parlamentolararası Birlik Genel Kurul Toplantısı’nda İsrail’in ırkçı ve ayrımcı bir devlet olduğunu söylemiş, İsrail temsilcileri salonu terk etmişti.

Bakanların desteğiyle tartışmalı bir şekilde yeniden Kuveyt Parlamentosu Başkanı seçilmesi hiç şüphesiz Merzûk el-Ğânim’in bu tür onurlu tavırlarına da gölge düşürüyor.