Beşşar el-Esed’in dayısının oğlu milyarder işadamı Rami Mahluf, kendisine haksızlık yapıldığını ileri sürdüğü videodan sonra ikinci kez kamera karşısına geçti.

Güvenlik güçlerinin, şirketlerinde çalışanları gözaltına almaya başladığını söyleyen Mahluf, vergi kaçırdığı iddialarını reddederek vergi borçlarının taksitlendirilmesini talep etti.

Beşşar el-Esed’e seslenerek güvenlik güçlerini durdurmasını istedi ve halasının oğluna “ağır bir ilahi ceza” ile karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

El-Esed ailesiyle akrabalığı sayesinde devasa bir servete sahip olan Rami Mahluf ve Suriye rejimi arasındaki gerginlik sürerken, krizin sebebini anlamaya yönelik sorular da cevap bekliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde olduğu öne sürülen Mahluf’un tam olarak amacı ne?

Sadece vergi borcunun hafifletilmesi mi yoksa Beşşar el-Esed’e karşı çıkışının arkasında başka bir sebep mi var?

Rusya’nın Suriye rejiminden savaş masraflarının tazmin edilmesini istediği ve zaten ekonomik krizde olan rejimin de söz konusu parayı toplamak için işadamlarına baskı yaptığı iddiası gündeme gelmişti.

Beşşar el-Esed’in amcası “Hama kasabı” Rıfat el-Esed’in oğlu Firas el-Esed krizin gerekçesiyle ilgili oldukça ilginç bir açıklama yaptı.

Konunun gerçekte vergi borcu olmadığını, Rami Mahluf’un Beşşar el-Esed’den habersiz ülke dışına milyarlarca dolar çıkardığını ve nerede olduğu bilinmeyen o paraların gerçekte el-Esed ailesine ait olduğunu söyledi.

Beşşar el-Esed’in, Mahluf’a emanet edilen fakat Mahluf’un Suriye rejiminin el koyamayacağı yerlere kaçırdığı o paraları istediğini öne sürdü.

Bir iddiaya göre ise kavga gibi görünen şey aslında “danışıklı dövüş” ve Rami Mahluf o paraları yine Beşşar el-Esed ve ailesi için ülke dışına kaçırıyor.

Bu arada, Suriyeli milyarder işadamının her iki videoda satır aralarında söylediklerini ve vermeye çalıştığı mesajları okuma çabaları da devam ediyor.

Rami Mahluf’a yönelik baskıların arkasında Esma el-Esed’in olduğunu ve Mahluf ailesinin döneminin bitip Esma el-Esed’in yakınlarının döneminin başladığını söyleyenler bir başka noktaya dikkat çekiyor.

Mahluf ailesi el-Esed ailesi gibi Nusayri.

Esma el-Esed’in ailesi ise Humuslu Sünni bir aile.

Her ne kadar mezhepçi Suriye rejiminin katliamlarına karşı kılını dahi kıpırdatmamış olsa ve kocasının işlediği suçları desteklese de ailenin Sünni kimliği Nusayriler için hassas bir konu.

Dolayısıyla Rami Mahluf’un son açıklamalarıyla Nusayrilere seslendiği ve onları Esma el-Esed’e karşı kışkırttığı, “Bugüne kadar rejimi korumak için can veren fakir Nusayrilere Mahluf ailesi yardım ediyordu” diyerek Suriye’de el-Ahras ailesinin güçlenmesi halinde Nusayrilerin üstünlüğünü kaybedecekleri mesajı verdiği ifade ediliyor.

Beşşar el-Esed ve dayısının oğlu arasındaki krizle ilgili çelişkili iddialar ve yorumlar havada uçuşurken rejim karşıtı Suriyelilerin keyfi yerinde.

Bugüne kadar ülkelerinin kanını emenlerin birbirlerine düşmelerinden memnunlar.

Kavganın daha da alevlenmesini ve rejimin kirli çamaşırlarının ortaya dökülmesini bekliyorlar.

Tabii bir yandan da “Suriye’yi bugüne kadar işte bunlar yönetti” diyerek el-Esed ve Mahluf ailelerinin yönetiminde ülkelerinin kaybettiği yıllara üzülüyorlar.