Öğretmenler şu günlerde İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin norm fazlası öğretmenleri re’sen farklı ilçelere atamalarıyla zor günler yaşıyor.

Koronalı yılların kayıp nesilleri olarak anılmaya çoktan başladı bile öğrenciler. 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında 1. Dönem notları ile karneler verildi. Öğrencilerin lehine olacak her türlü uygulamaya öncelik verdi Bakanlık. LGS ve YKS sınavlarında müfredat güncellendi ve ikinci dönemin konuları merkezi sınavlarda sorulmadı.

Sancılı başlayan 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı, farklı uygulamalarla kendinden söz ettirecek gibi. Uzaktan eğitim, hibrit model, okulların tamamen açılması derken gelinen noktada okullar tamamen kapalı. Öğrencilerin bir kısmı okullarında yazılı sınavlara girdiler, girilen sınavların notları ilan edildi. Sınav takvimi İşlerken bulaş hızındaki artış gerekçe gösterilerek tüm eğitim öğretim kademelerinde uzaktan eğitime geçildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın son açıklamasına göre her öğrenci bu dönem 1 sınava girecek. 4 Ocak’tan itibaren okullarda yüz yüze sınavlar yapılacak.

Kanaat ve performans notları öğrencilerin lehine kullanılmalı

 

Öğrenciler, imkânları doğrultusunda uzaktan eğitim programına katılmaya çalıştılar. İnternet problemi yaşayan öğrenci sayısı hiç de az değil. Aynı hanede birden fazla öğrencinin olması, bilgisayar veya tablet ihtiyacının karşılanamaması, internete erişim gibi pek çok sebep uzaktan eğitim sürecinde öğrencileri olumsuz etkiledi.

Öğretmenlerin bir kısmı ders takibi ve teşviki anlamında öğrencilere derslere katılanlara daha fazla performans ve kanaat notu vereceklerini söylediler. Öğrenciler ve veliler tarafından verilecek kanaat ve performans notların cezalandırmaya döneceği ile ilgili endişeler ifade edilmekte. Uzaktan derslere katılımın zorunlu olmadığı ve bu esnekliğin Bakanlık tarafından bilinçli olarak uygulandığı gözden kaçırılmamalıdır.

Yani derslere katılamayan ya da az katılan öğrenciler bu davranışlarından dolayı notla cezalandırılmamalıdır. Karne notlarının öğrencilerin üniversite yolculuğunda çok etkili olduğu bilinmektedir. Bu anlamda Bakanlık, çocukları mağdur edebilecek performans ve kanaat notlarının adaleti sağlayacak ve çocukları mağdur etmeyecek şekilde uygulanması için gerekli uyarı ve yönlendirmeleri yapmalıdır.

Norm fazlası öğretmenler resen atanmalı mıydı?

Öğretmenler şu günlerde İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin norm fazlası öğretmenleri re’sen farklı ilçelere atamalarıyla zor günler yaşıyor. Yıllardır norm fazlası öğretmenler istekleri doğrultusunda atanmaktaydı. Fakat bu yıl bazı illerde öğretmenler kendi ilçeleri dışında çok uzak ilçelere hatta köylere norm fazlası oldukları gerekçesiyle atandılar.

Burada yaşanan aslında sistem sorunu. Özür durumundan açık kadro olup olmadığına bakılmaksızın il – ilçe emrine atamalar yapılmaktadır ve onlarca öğretmen il ilçe emrinde yani depoda bekletilmektedir. Bir yanda aile bütünlüğü öbür yanda öğretmenlerin norm fazlası duruma düşmeleri belki de önümüzdeki yılların MEB teşkilatında tartışılacak en önemli sorun olacak.

BİR güzel insan “Mithat sevin” geçti bu dünyadan

Eğitim Bir Sen ailesi, bir dava insanını kaybetmenin hüznünü yaşıyor. Genel Başkan Yardımcısı kıymetli Mithat SEVİN, Korona virüs tedavisi görmekte olduğu hastanede emaneti sahibine teslim etti. Eğitim Bir Sen camiasının güler yüzlü ağabeyi sevenlerini üzerek hakka yürüdü. Tüm EBS teşkilatları hatimlerle, dualarla ve haklarını helal ederek son görevlerini ifa ettiler.

“Ölürse tenler ölür, canlar ölesi değil” diyor ya Aşık Yunus, tam da öyle oldu, Mithat Sevin Başkan’dan geriye kalan samimiyet, güler yüz, gayret, doğruluk, fedakârlık duyguları kaldı.

Merhum Mithat Sevin’e Mevla’dan rahmet, Eğitim Bir Sen ve Memur Sen Genel Başkanı Sayın Ali Yalçın şahsında tüm EBS teşkilatlarına ve ailesine başsağlığı diliyorum.