11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilen pandemi, ülkemizde de hayatı her alanda etkilemeye devam etmektedir. Bu sürecin getirdiği zararı en aza indirgemek için ilk günden itibaren bir takım iyileştirmeler yapılmıştır. Çalışma hayatının devamlılığı sağlamak adına iyileştirmeler, iş dünyası paydaşlarının nefes alması amaçlanmıştır.

Bu kapsamda başlatılan Ekonomik İstikrar Kalkanı, işçi ve işverenler başta olmak üzere toplumun geniş kesimine ulaştı. Yardım, ödeme ve destekleri içeren pakette, Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği uygulamaları etkin şekilde kullanıldı. Geçtiğimiz hafta Kısa çalışma Ödeneğini incelediğimiz istikrar kalkanı paketinden bu haftaki konumuz; “Nakdi Ücret Desteği”

Nakdi Ücret Desteği; Koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması amacıyla, çalışanların ücretsiz izne çıkarıldıkları veya işsiz kaldıkları dönem için İşsizlik Sigortası Fonundan ve İŞKUR tarafından yapılan ödemedir. Destekten bugüne kadar 2 milyonu aşkın emekçi faydalanmış, faydalanmaya devam etmektedir.

Nakdi ücret desteğini hak eden her bir kişi için yapılacak ödeme miktarı günlük olarak 39,24 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.  Yararlananların, destekten yararlandıkları süre boyunca genel sağlık sigortası primleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.

17/4/2020 tarihi itibarıyla, işveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçiler herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar kapsam dâhilindedir.

Nakdi ücret desteği, ilgililerin diğer şartları taşımaları halinde; 17/4/2020-17/01/2021 tarihleri arasında ücretsiz izinli olunan süreyi kapsar. Cumhurbaşkanımız tarafından prim destek süreleri ve fesih yasağı en son 17/01/2021 tarihine kadar uzatılmış bulunmaktadır. 4447 sayılı Kanunda yapılan değişiklikle 30/06/2021’e kadar uzatma yetkisi yine Cumhurbaşkanımıza aittir. Ayrıca belirlen tutarları asgari ücret tutarında artırmaya Cumhurbaşkanımız yetkilidir.

Ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler için nakdi ücret desteği başvuruları kurumun internet sitesi üzerinden işveren tarafından yapılır.

İşsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçiler için; 15/03/2020 tarihinden sonra iş sözleşmesi feshi nedeniyle İŞKUR’a yapılmış işsizlik ödeneği başvurusu bulunup, ödeneğe hak kazanamayan işsizlerin, ayrıca başvuru yapılmasına gerek bulunmaksızın nakdi ücret desteği ödemeleri İŞKUR tarafından resen gerçekleştirilir. 15/03/2020 tarihinden sonra iş sözleşmesi feshi nedeniyle İŞKUR’a yapılmış işsizlik ödeneği başvurusu bulunmayan işsizlerin, kurumun internet sitesi veya e-Devletten işsizlik ödeneği başvurusunda bulunması yeterlidir.Ücretsiz izne ayrılarak nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde, işverene, bu şekilde çalıştırılan her işçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanması öngörülmüştür.

Kıymetli okuyucular,

Türk edebiyatı, düşünce dünyası ve çalışma hayatı için büyük çalışmalar yapmış, yol yürüme onurunu yaşadığım abi olarak bildiğim güzel insan Mehmet Çetin ahirete göç etti. Mekânı cennet olsun.

Bâkî kalan bu kubbede bir hoş sadâ ise Sen biz de çok hoş sadâ bıraktın Mehmet Ağabey…

Sizlerden de birer Fatiha istirhamımdır…