Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran Samsun’da ‘Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’ yaptı.

İnternet haberciliğiyle iştigal ettiğimizden dolayı davet edildik.

Toplantı bölgeye hitap ettiği için Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Sinop, Tokat ve Yozgat’tan gelen gazeteciler Samsun’da bir araya gelmiş oldu.

‘Çevrimiçi Gazetecilik’; İsimlendirme güzel…

İnternet medyası veyahut internet gazeteciliği olarak adlandırılan bu saha ‘Çevrimiçi Gazetecilik’ kavramıyla Türkçeleştirilmiş.

Davet edildiğimize göre ‘çevrimiçi’ gazeteciliğin temel meseleleri konuşulacak diye düşünerek gittik ama şöyle garip bir durum ile karşılaştık;

Çevrimiçi gazetecilikten maksat yerel gazetelerin internet sitelerinin geliştirilip güçlendirilmesi…

Davet edilenlerin tamamına yakını bölge yerel gazete sahipleri.

Dolayısıyla toplantı, yerel gazetelerin internet sitelerinin daha da güçlendirilerek ‘merdiven altı’ diye tabir edilen internet sitelerinin önüne geçebilmeleri için neler yapabilirizin ötesine geçemedi.

Bu husus öteden beridir gündemde…

Nitekim BİK, resmi ilan alan gazetelerin internet sitelerinin güçlenebilmesi için kurum tarafından ayrıca bir destek paketi (bonus) geliştirmiş.

Türkiye’de henüz internet haberciliği kanunu çıkmış değil.

2014’ten beridir, ‘internet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasıyla ilgili yasa tasarısı’nın bekliyoruz.

Yasa çıkmadığı için orada da söylediğim gibi bu işi resmi anlamda bir gazeteye bağlı olarak yapmıyorsanız çevrimdışınız…

Yani korsan mesabesindesiniz.

Bir gazetenin yayını değilse bir haber sitesi zaten basın ilan kurumunun resmi olarak muhatabı olamıyor.

Bu toplantıya henüz kanunlaştırılamamış, resmi bir hüviyeti olmayan mecraları ne diye davet ediliyor?

Konu ‘Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’ olarak belirlendiği için bir gazeteye bağlı olmadan bağımsız olarak internet haberciliği yapanların meselelerine haliyle konuşulamadı.

Gazete kâğıdının sürekli zamlanmasından tutun da Basın İlan Kurumu’nun gazetelere dağıttığı resmi ilan fiyatlarının bir türlü zamlanmadığına kadar her şey konuşuldu.

Genel Müdür Rıdvan Duran ısrarla söyledi: “Basın İlan Kurumunun gazetelere vermiş olduğu ilan gelirlerini gazetenin yaşayabilmesi için tek gelir kaynağı gören basın kuruluşunun yaşama şansı yok.”

Buna rağmen BİK’in almış olduğu yüzde 15’in çok fazla olduğuna vurgu yapanlar oldu.

Duran bunlara, “Biz yüzde 15 kesmiyoruz. Kanun bize size yüzde 85 vermemizi öngörüyor” şeklinde güzel bir cevap verdi.

Yerel gazetelerin hemen hemen hepsinin bir matbaası var.

Matbaada günde en fazla iki üç saat gazete baskısı yapılıyor.

BİK aynı zamanda yerel gazetelerin matbaasına da destek vermiş oluyor. Gün boyu matbaada çalışanlar gazeteden sigortalı gösteriliyor.

Bir türlü çevrimiçi olamamış biz çevrimdışı internet habercileri ise Basın İlan Kurumu tarafından desteklenebilmek için Meclis’ten İnternet Basın Kanunu’nun çıkmasını,

Yani akıbetimizi bekliyoruz…