Birkaç gündür gelen haberlerle dünya aslında var olan ama içerisinden geçilen zor süreçte bir kez daha anlamlı hale gelen virüslerin mutasyona uğramasıyla yeni bir gerçekliğe bürünmesini konuşur duruma geldi.

Hatta konuşulanların ötesinde biri İngiltere kaynaklı Kovid-19’dan söylenenlere ama kesinliği mutlak belli olmayan bilgilere göre çok daha fazla bulaşıcı etkisi olan aynı zamanda da mutasyona uğrayan yeni bir virüsle ilgili haberler geliyor.

Diğeri ise Güney Afrika kaynaklı yine mutasyona uğramış bir başka Kovid-19 virüsünden bahsediliyor.

Durum böyle olunca tüm bunlarla ilgili olarak ülkeler ilk başta kendilerini koruma altına alıcı önlemleri hayata geçirmeye başladılar.

İngiltere’de ki virüsün eylül ayında ilk olarak görülmesine rağmen ekim ve kasım aylarında ülke içerisinde vaka sayılarının hızlı bir şekilde yükseldiği bölgelerde görünerek etkisini devamlı surette artırmasına rağmen bununla ilgili açıklamanın içerisinde bulunduğumuz aralık ayının ortalarında yapılması oldukça şaşırtıcıdır.

Eğer ilk görüldüğü aydan sonraki iki ayda vaka sayıları artıyorsa bu bilginin dünyaya vaka artışının yaşandığı ilk ay olan ekim ayında verilmesi gerekiyordu.

Henüz mutasyona uğrayan virüsün ne kadar bulaşıcı olduğu, öldürücü etkisinin ne kadar olduğu ve bulunan aşılara karşı ne denli dirençli olduğuyla ilgili bilim dünyasının elinde bir veri yok.

Fakat virüsün göründüğü ülkede vakaların arttığı bölgelerde yeni virüse rastlanılması bilgisi bilim otoritelerinin elinde bulunmakta.

Ayrıca İngiltere Sağlık Bakanı’nın yapmış olduğu virüs kontrolden çıktı açıklaması da yeni tip virüsle İngiltere’nin mücadele edemediğini gösteren ciddi bir gösterge olarak önümüzde durmakta.

Bunun yanında Güney Afrika’da da bir başka türün görülmesi dünya kamuoyunun yüreklerini ağızlara getiren bir başka gelişme olarak değerlendirilmelidir.

Öyle ki Güney Afrika’da bu virüsle ilgili hasta sayılarının çok ama çok ciddi oranlarda olduğu bilgisi insanların korkusunu bir kat daha artırmakta.

Bilim otoriteleri tarafından virüslerin mutasyona uğraması hayatiyetlerini devam ettirebilmeleri için gerekli ve normal bir durum olarak değerlendirilmektedir.

Yazımı kaleme aldığım an itibariyle İngiltere’ye kırktan fazla ülkenin uçuşlarını durdurduğu bunun yanında birçok ülkenin tren seferlerine de ara verdiği bilgisine sahip bulunuyoruz.

Bu sayının önümüzdeki günlerde daha da artmasını beklemek yerinde olacaktır.

Hal böyle iken şu soruların altını çizmekte çokta önemli hususlar olduğunun bilinmesini istiyorum: Mutasyona uğramış yeni tip virüs haberleri neden birçok ülkede Kovid-19 ile ilgili aşılamaların başladığı günlerde ilk defa dünya kamuoyuna sunuldu?

Diğer taraftan aşılamaların başlamasıyla ilgili olarak aslında verilmek istenen başka mesajlar mı var?

Neden İngiltere durumun bu kadar vahim olduğunu dünya ya söylemek için üç ay bekledi?

Böyle bir durumda ülke olarak biz önlemlerimizi çok ama çok sıkı almak durumundayız.

Nasıl ki zamanında alınmayan önlemlerin sonuçları sonraki zaman dilimlerinde önümüze bir dağ gibi çıkıyorsa mutasyona uğramış virüslerle ilgili kesin ve kanıtlanmış bilgi setlerine ulaşmadan bu tür virüslerin yayıldığı ülkelerle her türlü ulaşım durdurulmalıdır.

Önlemin yerinde ve zamanında alındığında karşılık bulan bir yaklaşım olduğunun farkında olarak hareket edilirse süreç en iyi şekilde yönetilmiş olur. Aksi durum ülkemiz için ciddi bir olumsuzluğa neden olabilir.