18. yüzyıl divan şairi Nedim, İstanbul için yazdığı bir şiirde,

Bu şehr-i Sitanbul ki bimisl ü behâdır

Bir sengine yek pâre Acem mülkü fedâdır

Bir gevher-i yekpare iki bahr arasında

Hurşîd-i cihan-tâb ile tartılsa sezadır

Yani Türkçe anlamıyla

Bu İstanbul şehri ki, paha biçilmez ona

Tüm İran mülkü feda olsun tek bir taşına

Öyle tek bir incidir iki deniz arasında

Yeridir dünyanın güneşi ile tartılsa

Muhteşem doğal güzellikleri ile şiirlere, şarkılara, romanlara ilham olmuş bir kültür ve tarih mozaiği bir İstanbul,Avrupa ile Asya kıtalarını birbirine bağlayan, eşi benzeri bulunmayan tarihi ve kültürel dokusuyla göz kamaştıran bir İstanbul,Gökyüzüne uzanan minareleri olan camileri, sarayları, parkları ve köşkleriyle üç büyük medeniyete başkentlik yapmış payitaht şehri bir İstanbul,Büyüleyici altın yaldızlı kubbeleri, göz alıcı anıtları, esrarlı kuleleri ve inanılmaz lezzetli saray yemekleri ile efsane olan bir İstanbul,

Doğu ile batının buluştuğu konumu ve içinde barındırdığı dini, ticari ve turizm değerleri ile dünyanın en önemli kenti olan bir İstanbul,Müthiş cazibesiyle, dünyanın dört bir yanındaki insanları bir mıknatıs gibi kendine çeken ve turistlerin uğrak noktası bir İstanbul,

Medeniyetler beşiği İstanbul

İstanbul ilimizi neredeyse büyük bir ülke gibi düşünebiliriz. İstanbul o kadar büyük ki, nüfusu ve ekonomisi itibariyle TÜİK verilerine göre yüzlerce ülkeyi geride bırakmaktadır. Ayasofya, Sultan Ahmet Camii, Topkapı Sarayı, İbrahim Paşa Sarayı, Süleymaniye Cami, Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, Yerebatan Sarnıcı, Aya İrini Kilisesi, Fener Rum Erkek Lisesi, Bulgar Sveti Stefan Kilisesi, Galata Kulesi, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı, Çırağan Sarayı, Yedi Kule Zindanları, Rumeli Hisarı, Haydarpaşa Garı, Kız Kulesi, Mihrimah Sultan Külliyesi, Beylerbeyi Sarayı, Adile Sultan Kasrı, Anadolu Hisarı, Kuleli Askeri Lisesi, Hıdiv Kasrı, Yoros Kalesi, Aya Yorgi Manastırı, Heybeliada Ruhban Okulu, Boğaz’ın üzerinde 3 adet büyük köprüsü, denizin altından geçen tüneli, muhteşem güzellikte bir Boğazı ve daha yüzlerce çok kıymetli eseriyle İstanbul bir medeniyetler beşiğidir.

İstanbul yemek kültürü

Ayrıca tabi ki İstanbul’un inanılmaz kadim bir yemek kültürü ve leziz mekânları bulunmaktadır. Oldukça fazla zengin kültüre ev sahipliği yapmış olduğundan, medeniyetlerin beşiği olan İstanbul’da çok çeşitli zengin bir mutfak doğmuştur. İstanbul, Türkiye’nin ve belki de dünyanın tüm mutfaklarını da içinde barındırmış olduğundan aynı zamanda şahane lezzetlere de ev sahipliği yapmaktadır. İşte ben de elimden geldiğince İstanbul’u, lezzetlerini ve bu leziz mekânlarını bu yazılarımda anlatmak istiyorum. Elbette bu dediğim öyle kolay olmasa gerek ve İstanbul çok geniş bir coğrafya olduğundan biraz zorlanma ihtimalim oldukça yüksek olacaktır. Bu açıdan İstanbul’u anlatmam için desteğinize ihtiyacım var. İstanbul’da yaşayan dostlarımdan etraflarında hakikaten bildikleri güvendikleri böyle lezzetler ve mekânlar varsa bana bildirmelerini istiyorum.

İstanbul’un ev sahipliği yaptığı lezzetler ve mekânları

Lahmacun

Lahmacun, Anadolu yemek kültürünün en temel taşlarından biridir. Mayasız hamurun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak ve karabiber, isot gibi baharatlarla hazırlanan lahmacun harcı sürüldükten sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir yiyecektir. Tarihi kayıtlara göre “lahmacun”un 5000 yıllık bir geçmişi olduğu rivayet edilmektedir.

Kasap Lahmacun

“Kaliteli insanlar kaliteli işlere imza atarlar”

Adnan Kahveci, Erenler Cd. 34528 Beylikdüzü/İstanbul (Instagram @kasaplahmacun)

“Bu lahmacun ise eğer daha önce yediklerimiz neydi dedirtmeye geldik” diyen, incecik hamuru, bol kaliteli malzemesi ve tarifsiz lezzeti ile lahmacunda fark oluşturan Kasap Lahmacun, şu anda Beylikdüzü, Avcılar, Pendik ve Bahçeşehir’de olmak üzere 4 şubede faaliyet göstermektedir. Bence “Kasap Lahmacun”, İstanbul’da lahmacun yapılan yerler içinde en iyi mekânlardan biridir diyebilirim. Gerçi sahibi Mehdi Bey, artık biz pideyi de çok iyi yapıyoruz dese de ben yine bu mekanın lahmacununu çok beğendiğimi söylemek istiyorum. İlk olarak burayı ziyaret ettiğimde küçük oğlum Numan’ı da yanıma almıştım. Lahmacun konusunda damak tadına güvenirim oğlumun. Şimdiye kadar yediğim lahmacunların belki en iyisi burada yapılmaktadır ve daha önce bu kadar lezzetlisini yememiştim diyerek beni oğlumda teyit etti. Güvenilir yerlerden biri olarak da kabul ettiğim Kasap lahmacun’un diğer lezzetleri de tam yerimde. Etleri güvenilir yerlerden aldığını söyleyen mekân sahibi müşteriler her konuda bize güvenebilir diyor. Mehdi Bey, Türkiye’nin en temiz, en sağlıklı ve en kaliteli ürünler kullanılarak lahmacun yapıldığını ve belki de İstanbul’un en lezzetli, en bağımlılık yapan ve en hijyenik koşullara riayet edilen lahmacun mekanı olduğunu iddia etmekten de çekinmiyor. Ayrıca Beylikdüzü şubesinde haftanın bazı günleri Mehdi Bey’in bizzat kendi yoğurduğu etli çiğköfte de yapılmaktadır. Bana kalırsa %100 gerçek orijinal lahmacunun olduğu, belki Türkiye’nin çok nadir adreslerinden biridir kasap lahmacun. Sizde kendinize ve çocuklarınıza şöyle incecik hamurlu, bol malzemeli güvenilir lahmacun yedirmek istiyorsanız gidin bence.

Kavurma

Anadolu’da lezzet fırtınası estiren yemeklerinden biri de kavurmadır. Kavurma, etin yüksek sıcaklıkta ve az miktarda yağ kullanılarak veya benim annemin yaptığı gibi hiç yağ kullanılmadan kendi yağında kavrularak pişirilme şeklidir.

By Hazzet Kavurma

Cumhuriyet Mh. Cumhuriyet Cad. BeycityAvm No: 36, 34520 Beylikdüzü/İstanbul (Instagram @byhazzetkavurma)

Geçen gün Beylikdüzü’nde gittiğim ‘By Hazzet Kavurma‘yı özellikle kavurma lezzeti açısından çok beğendim diyebilirim. Çok severek yediğim, annemin yaptığı gibi, etin kendi yağında pişirildiği şeklinde kavurma yapıyorlar ki hayran kaldım diyebilirim. Kavurma sunum şekli itibariyle de beni mest etti. Kavurmanın çabuk soğumaması için özel döküm kaplarda ve yanında salata ve mezeleriyle birlikte müşterilerine sunuyorlar. Az olarak yediğim kelle paça çorbası ise sunumu ve tadı itibariyle fevkalade idi. İyi çorbacılara taş çıkartır cinsten diyebilirim. Ayrıca biraz geç olmasına rağmen yediğim dönerde çok iyiydi. Yemek sonrasında yediğim sütlaç tatlısını da çok beğendim. Sulu yemek olarak da çok iyi olan restoranın çevreden oldukça çok sayıda müdavimleri bulunmakta, haşlama et, kuru fasulye gibi yemeklerini de çok tutmaktalar. İkram olarak masaya koydukları mezelerde çok iyi görünüyor. Mezelerin her biri ayrı tabakta ve özel lezzetleri de var. Mekân sahibi Elazığlı Ahmet Bey yemek sektörüne vakıf biri ve uzun zamandır bu sektörde faaliyet gösteriyor. Tabi ki deneyim kaliteyi de beraberinde getiriyor. Eti çok iyi yerden seçerek almakta onun içinde kaliteli ürünler çıktığını ifade etmektedir. Mutfaklarını gezdiğimde de hijyene de azami dikkat ettiklerini müşahede ettim.Ayrıca açık alanda masaları olması ve çok havadar olması da bu pandemi sürecinin gereklerinden biri olduğundan çok takdir ettim.

Izgara etler

Anadolu’nun en muhteşem yemekleri arasında etli yemekler her zaman başta gelir. Ama bu et yemeklerin arasında hiçkuşkusuz en çok tercih edileni ve etin en lezzetli hallerinden biri de ızgara etlerdir.

Bemet Izgara

“Hayat paylaşınca güzel”

Beykent, Pınartepe İstanbul Cad. Vista 4 Residence D Blok, D:8, 34500 Büyükçekmece/İstanbul  (Instagram @bemet_izgara)

Et mekânlarında çok önem verdiğim ızgara et pişirirken nelere dikkat edilmeli konusudur. Yapılması gerekenler çok basit gibi görünse de bazı detayların atlanmaması lazım. Hangi et çeşidini seçtiğiniz, eti nasıl marine ettiğiniz ve eti ne kadar pişirdiğiniz gibi detaylar etin lezzetini belirleme de en önemli faktörlerdir. İşte Beylikdüzü’nde ‘BemetIzgara ’da tüm bu hususlara azami dikkat edildiğini ve etlerin harika bir lezzette olduğunu itiraf etmeliyim. Geçenlerde bir akşamüzeri gittiğimde, mekâna da hayran kaldım. Bana servis edilen tabak, sunum itibariyle de şahane idi ve ızgara etlerle köfteden oluşmaktaydı. Çok güzel marine edilmiş etlerin, kararında pişirilme şekliyle bence övgüyü hak ediyorlar ve etler gerçekten çok lezzetliydi. Yemekten sonra sona tatlı olarak servis ettikleri Hayrabolu peynir tatlısına da bayıldım. Pandemi nedeniyle çok önemli gördüğüm, açık alanda masalar olması konusunda da gerekli tedbirleri almışlar. Ayrıca et tedarikini bana bahsettikleri gibi çok güvenilir olduğuna inandığım bir yerden alıyorlar. Bence etin güvenilir bir yerden satın alınması da çok değerli geliyor. Gelen müşterilerine etleri nerden aldıklarını açık ve şeffaf bir şekilde belirtiliyorlar. Mekân sahibi Erol Bey’i geçen Ramazan’da birkaç masasını yardıma muhtaç ailelere iftar için ayıran biri olarak tanıyıp çok takdir etmiştim. Ve bunu da paylaşmıştım. Bu hareketini gönülden kutluyor ve tüm sektördeki arkadaşlarıma örnek olmasını diliyorum.