Bugün ne oldu biliyor musunuz?

Pagan tapınağından kiliseye…

Kiliseden camiye…

Camiden müzeye…

Müzeden tekrar camiye dönüştürülen Ayasofya için duyduğumuz sevinç altıya katlandı. Yarın yediye, ertesi gün sekize katlanacak…

Ve bir şey daha oldu…

Bu işler olup biterken bayraklarını yarıya indiren huysuz komşumuz Yunanistan’ın Selanik şehrinde Evangelos Papanikolau isimli papazın…

“Ayasofya’yı iyi ki Türkler fethetti. Onlar olmasa yıkılıp giderdi” mealindeki sözlerinin üzerinden de bir-iki gün geçti.

Yani sevgili okuyucu…

Çok yakın geçmişte bu iki hadise dışında…

Bir de Asım kardeşimizi… Asım Gültekin’i sırladık. O kadar.

Bugün 29 Temmuz…

Her gün gibi bugün de hatırlamamız gereken mühim hadiseler var.

Mesela bugün…

Sonradan Yen soyadını alan Galatasaray’ın efsane kurucu başkanı Ali Sami Bey’in (bazı kaynaklar kulübün ilk başkanı olarak ünlü şair Tevfik Fikret’i gösterir) vefat yıldönümü. Kimdi Ali Sami Bey? Ünlü edebiyatçı Şemsettin Sami’nin oğlu. Ali Sami Yen, Türk Futbol Milli Takımı’nın Romanya ile yaptığı ilk resmi maçta takımın ilk teknik direktörü olarak da saha kenarında idi.

Sonra bugün başka ne olmuştur?

1832’de, Kavalalı İbrahim Paşa komutasındaki Mısır Hidivliği Ordusu, Ağa Hüseyin Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu’nu Belen Geçidi’nde yapılan muharebede yenilgiye uğratmıştır.

1883’te, İtalyan faşizminin kurucusu Benito Mussolini doğmuştur.

1890’da, Hollandalı kulağı kesik ressam Vincent Van Gogh hayatını kaybetmiştir.

1900’de, İtalya Kralı I. Umberto, Gaetano Bresci adlı bir anarşist tarafından öldürülmüştür.

1947’de, tamamı elektronik olan dünyanın ilk bilgisayarı ENIAC, hafızasının arttırılması amacıyla verilen aradan sonra tekrar çalıştırılmıştır. Bilgisayar 2 Ekim 1955’e kadar hiç kapatılmamıştır.

1948’de, Londra’da yapılan 14’üncü Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye, altı altın, dört gümüş ve iki bronz madalya ile olimpiyat beşincisi olmuştur. Olimpiyatlar, II. Dünya Savaşı nedeniyle 12 yıldır yapılamamıştır.

1953’te, komik bir şey olmuştur: Bina yapımını teşvik edecek ve kaçak yapılaşmayı önleyecek kanun TBMM’de kabul edilmiştir! Ama uygulanmış mıdır?

1958’de, ABD Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) kuruluşu ABD Kongresi’nde onaylanmıştır.

1960’da, Havadis gazetesi, tahrikçi ve ayrılıkçı yayın yaptığı iddiasıyla sıkıyönetim idaresi tarafından 10 gün süreyle kapatılmıştır.

1965’te, Dünya Daktilo Şampiyonası’nda Türkiye birinci olmuştur.

1975’te, Ankara’nın CHP’li Belediye Başkanı Vedat Dalokay hükümet yardım etmediği için işçi maaşlarını ödeyemediği gerekçesiyle üç günlük açlık grevine başlamıştır.

1992’de, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı, emekli oramiral Kemal Kayacan silahlı saldırıda öldürülmüş, saldırıyı Devrimci-Sol örgüt üstlenmiştir.

Mesela bugün…

Alman şair Simon Dach, Rus ressam İvan Ayvazovski, Türk oyuncu Yavuz Sepetçi, Suudi sanatçı Raşed El-Maced doğmuştur.

Yine mesela bugün…

Birinci Haçlı seferini başlatan Papa II. Urbanus, Türk bestekar ve yaylı tanbur üstadı Tanburi Cemil Bey, Osmanlının son şeyhülislamı Medeni Mehmet Nuri Efendi, Türkiye Cumhuriyeti’nin yedinci başbakanı Hasan Saka, hikaye ve roman yazarı Demirtaş Ceyhun ölmüştür.

Yani hayat böyle bir şeydir işte…

Yaşarsın, yaparsın, yazarsın. Sonra da tarihe yazılırsın. Ama iyi, ama kötü…

Şimdi neye talibiz…

Hayat ansiklopedisine nasıl bir madde olmak istiyoruz ona bakalım.

Sadece bu kadarına…