Türk Ceza Kanunumuzun 84. Maddesinde hayata karşı suçlar bölümünde düzenlenen intihara yönlendirme suçu, kasten işlenebilen bir suç olup, her olayda failin eylemi ile intihar arasında illiyet bağı araştırılacaktır. İntihara yönlendirme suçu aşağıda yazılı seçimlik hareketlerle işlenebilen bir suçtur.

İntihara Azmettirme; İntihar etme yönünde bir düşüncesi bulunmayan kişide intihar etmesi yönünde kararın oluşmasına yönelik yönlendirici davranışlar sergilemek sureti ile oluşur. Örneğin, Evlilik dışı hamile kalan kadına; “intihar et kurtul başka çaren yok, sen de kurtul beni de kurtar” demek ya da kavga sonrasında “ben gelmeden kendini öldür, bu işi bana bırakma” şeklindeki fiiller intihara azmettirme olarak değerlendirilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, intihara azmettirme suçunun tehdit ile meydana gelmesi durumunda, tehdidin ağırlığı karşısında mağdurun bu tehditten başka türlü kurtulma imkanı yoksa, bu durumda intihara azmettirmeden değil, intihara mecbur etmekten söz edilebilir ki, bu durumda fail, kasten adam öldürmekten cezalandırılır. (TCK 84/4)İntihara Teşvik Etme; İntihar etme düşüncesi bulunmakla beraber, henüz bu konuda kesin olarak kararını vermeyen kişinin, intihar kararının kesinleşmesi yönünde teşvik edilmesi sureti ile oluşur.İntihara Alenen Teşvik Etmek; İntihara teşvik suçunda, mağdur, somut ve belirli bir kişi iken, bu seçimlik harekette ise sayısı belirsiz ve somut kimselerdir. Örneğin, görsel ve yazılı basında, sosyal medyada “artık ölmekten başka çare kalmadı” “yaşadığınız her gün daha da kötü olacak, kendini öldüren kurtulur” şeklinde yönlendirmeler bu suçu oluşturabilir.Başkasının intihar kararını kuvvetlendirme; Bu seçimlik harekette kişi artık intihar etme kararı vermiş ve intihar etmek için eyleme geçmiş ama henüz intihar eylemini gerçekleştirmemiştir. Bu aşamada iken kişinin intihar etme kararını kuvvetlendiren davranışlar bu suç tipini oluşturacaktır. Örneğin intihar etmek üzere binanın çatısına çıkan kişiye “Atla kurtul, bu dünya zaten yaşanmaz” şeklinde sözler sarf etmek bu suçu oluşturabilir.İntihara Yardım Etme; Suç, intihar kararı vermiş olan kişinin bu kararını icra edebilmesi için gerekli ortamı ve araç gereçlerin sağlanması sureti ile oluşur. İntihar edecek kişiye ip, zehir gibi araçları temin etmek, ya da intiharı gerçekleştirebilmesi için aracı ile bir uçurum kenarına götürmek gibi değişik şekillerde örneklendirilebilir.

İntihara yönlendirme suçunun cezası

Başkasını intihara azmettiren, teşvik eden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (TCK 84/1)İntiharın gerçekleşmesi durumunda, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (TCK84/2)Başkalarını intihara alenen teşvik eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (TCK 84/3)İşlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan veya ortadan kaldırılan kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehdit kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenler, kasten öldürme suçundan sorumlu tutulurlar. (TCK 84/4)