BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü William Spindler, “Akdeniz’de İtalya ve Libya arasında iki bot kazasında geçen perşembe günü yaklaşık 100 muhacirin –daha- boğulduğu rapor edildi. Bu son kazalarla birlikte Akdeniz’de bu yıl vefat eden muhacir sayısı 5 bini aştı ve 2016 yılı Akdeniz’i geçip Avrupa’ya ulaşmaya çalışan muhacirler için en ölümcül yıl oldu” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlenen toplantıda konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü William Spindler, “Akdeniz’de İtalya ve Libya arasında iki farklı lastik bot kazasında geçen perşembe yaklaşık 100 muhacirin boğulduğu rapor edildi” dedi. Spindler, “Bu son kazalarla birlikte Akdeniz’de bu yıl ölen muhacir sayısı 5 bini aştı ve 2016 yılı Akdeniz’i geçip Avrupa’ya ulaşmaya çalışan sığınmacılar için en ölümcül yıl oldu” bilgisini paylaştı. Spindler, Akdeniz’de bu yıl her gün ortalama 14 muhacirin boğulduğunu ve bu rakamın Akdeniz’deki muhacir ölümleri açısından günlük bazda en yüksek rakam olduğunun altını çizdi. BM’ye göre, bu yıl 358 bin muhacir Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaştı. Geçen yıl yaklaşık bir milyon muhacir deniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmıştı ve Akdeniz, geçen yıl 3 bin 771 muhacire mezar olmuştu.

Evet; “raporlama uzmanı” Birleşmiş Milletler’in ülkelerindeki zulümden kurtulmaya çalışırken derin sularda boğulan Müslümanlarla ilgili paylaştığı istatistikî bilgiler bunlar. Özeti şu: Üzerine şarkılar yazılan, kadim kültürlerin kıyısına yerleşmek için can attığı sıcacık bir deniz olan Akdeniz, 2016 yılında Müslüman Mezarlığı oldu.

Sorumlusu kim?

Tüm bunlar olurken, Suriye ülke olmaktan çıkıp ölümler katliamlara, katliamlar soykırımlara evrilirken İslam dünyasının hâl-i pür meali ne acaba? Bu ölümlerde hiç mi payları yok. Elbetteki var. Ya bizim? Vallahi. Akdeniz’de boğulan, Arakan’da, Filistin’de, Doğu Türkistan’da, Keşmir’de, Afaganistan’da, Irak’da, Somali’de, Bosna’da…Kısaca küre-i arzda hayattar olan tüm Müslümanların başlarına gelen zulümlerden ve ölümlerinden tüm alem-i İslâm mesuldür, vebal altındadır.

Müslümanların birlik olmaları farzdır!

Yüce Allah, Kuran-ı Kerim’de Müminlere birlik olmalarını, inkâra karşı imanda saf bağlamalarını, birbirlerini kardeşleri gibi görüp sevmelerini, birbirlerine karşı merhametli, affedici ve koruyucu olmalarını, dağılmaktan, ayrılmaktan ve parçalanmaktan şiddetle kaçınmalarını emretmiştir.

“Allah’ın ipine hepiniz sımsıkı sarılın. Dağılıp ayrılmayın. Ve Allah’ın sizin üzerinizdeki nimetini hatırlayın. Hani siz düşmanlar idiniz. O, kalplerinizin arasını uzlaştırıp-ısındırdı ve siz O’nun nimetiyle kardeşler olarak sabahladınız. Yine siz, tam ateş çukurunun kıyısındayken, oradan sizi kurtardı. Umulur ki hidayete erersiniz diye, Allah, size ayetlerini böyle açıklar.” (Al-i İmran Suresi / 103) Ayet meâli de bizleri şuura, uyanmaya davet ediyor. O halde derhal harekete geçelim. İttihad-ı İslâm’ın kurulması için elimizden geleni yapalım.

Bir olalım, iri olalım, diri olalım inşallah