1989… Konya…

Liseyi bitirmiş, üniversite sınav sonucunu beklerken bir taraftan da lokantada komi olarak çalışıyorum…

Çalıştığım lokanta dışarıya da yemek servisi yapıyordu. Dışarıdaki siparişleri ben götürüyordum. Müşterilerimizin çok büyük bir bölümü “Rampalı Çarşı” esnafıydı.

Çarşı, Konya’nın en havalı ticaret merkeziydi. Şimdi fiziki olarak eskise de “kapitalizmin AVM’lerine” karşı şanıyla direniyor!

Rampalı Çarşı’da her gün yemek götürdüğüm küçük bir tamirhane dikkatimi çekiyordu. Camında küçücük bir “Aselsan” tabelasının asılı olduğu bu işyerinin içi de küçüktü.

Üzeri el telsizleriyle dolu uzun bir masanın başında 4/5 kişi benim gelişimi görmeden odaklandıkları cihazlarla uğraşırlardı. Burası polis ve askerlerin bozulan telsizlerinin tamir edildiği bir yerdi…

KÜÇÜCÜK TAMİR OFİSİNDEN DEVASA BİR SİLAH FABRİKASINA

2020…Konya…31 yıl sonra…

“Rampalı Çarşı’daki” küçücük ASELSAN tamirhanesi, şimdi son teknolojiyle donatılmış 63 bin metre kare kapalı alana sahip “silah üreten” bir fabrikaya dönüştü.

1200 kişinin çalışacağı fabrikanın içinde bulunduğu 1.5 milyon metre karelik alan Büyükşehir Belediyesi tarafından bedelsiz olarak ASELSAN’a tahsis edildi.

“Konya’da yatırım yapılması, istihdam oluşturulması için üzerimize düşen tüm görev ve sorumlulukları yerine getiriyoruz” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ASELSAN’ın Konya sanayisine kazandıracağı değerin ve açacağı yolun farkında…

Başkan Altay, 1.5 milyon metre karelik alanı “Teknoloji Endüstri Bölgesi” ilan ederek ASELSAN ile başlayan sürecin devamını getirecek en önemli adımı da atmış oldu.

ASELSAN, Konya sanayisine öyle bir pozitif enerji verecek ki bu fabrika Konya tarihinde bir mihenk taşı olacak.

ABD’NİN CAATSA’SI VARSA KONYA’NIN DA AKSS MODELİ VAR

Nedir bu model kısaca özetleyeyim. ABD, savunma sanayimize ülkelerin ve finans kurumlarının kredi vermesini yasakladı.

Peki savunma sanayimiz yatırımlarını nereden ve nasıl finanse edecek? İşte tam da bu noktada “Konya Modeli” dediğim şey karşımıza çıkıyor.

Konya’da açılan fabrikanın %51’i ASELSAN’a, %49’u Konya firmalarına ait. AKSS’nin açılımı ASELSAN Konya Silah Sanayi. Fabrikaya Konya’da yerleşik firmalar ortak edilerek yeni bir yatırım modeli oluşturuldu.

Savunma Sanayi Başkanlığı’na bağlı şirketlerin yapacağı tüm yatırımlara yerli firmalar ortak edilsin. Tek “kuruş” kredi kullanmaya gerek kalmadan devasa yatırımlar yapabiliriz. “ABD ambargosuna karşı Konya Direnişi” ya da “modeli” dediğim şey budur.

ABD’nin Türkiye’nin diz çökmesi için yaptığı tüm baskılar bizim “süper güç” olma yolunda en büyük sermayemiz olacak…

Tarihte “direniş” ve “dirilişin” merkezi olan Konya, Cumhuriyet döneminde Kemalistler tarafından “üvey şehir” muamelesi görse de “tarihi misyonunu” hiçbir zaman kaybetmedi.

Konya’nın “manevi ikliminden” rahatsız olanlar şehri maddi olarak cezalandırırken bundan dolayı şehrin gönlünde hiçbir zaman yerleri olmadı. AK Parti’nin 18 yıllık iktidarında ise yeniden “maddi direniş” ve “manevi dirilişin” merkezi olarak hak ettiği yere oturdu!..