İşsizlik üzerine birçok düşünce ortaya atılmış, tartışılmış ve çözüme yönelik yollar konu edilmiştir.

İşsizliğin genç nüfustaki oranına özellikle de eğitimli gençler arasındaki payına baktığımızda yüksekliğinin baş döndürücü bir mertebede olduğuna şahit oluruz.

Konu eğitimli genç işsizliği olunca üniversitelerimizin tematik anlamda bulundukları bölgeye veya şehre göre konumlandırılması üniversite yıllarında öğrencilerin iş hayatı pratikleriyle yüzleşebilmelerini sağlayacaktır.

Bu yüzleşme gençlerde kendini iş tecrübesi olarak ortaya koyacak ve gençler mezun olunduklarında çok ciddi bir birikim elde etmiş olarak hayata atılabileceklerdir.

Ülkemizin doğa, tarih ve coğrafi özellik bakımından çok ciddi bir zenginliğe sahip olduğu gerçekliğinden yola çıktığımızda belirli bir konuda uzmanlaşan üniversitelerin önemi bir kat daha ortaya çıkacaktır.

Örneğin Akdeniz ve Ege Bölgemiz ülkemizi ziyaret eden turist sayısı bakımından en üst sıralarda olan bölgelerimizdir.

Her iki bölgemizde de onlarca şehir ve onlarca üniversite bulunmaktadır. Fakat bölgelerin hiçbir şehrinde turizm üniversitesi yer almamaktadır.

Evet turizm fakülteleri vardır ama başlı başına bir turizm üniversitesi yoktur.

Antalya da veya İzmir de bir turizm üniversitesi kurulsa bu üniversitenin farklı bölümlerinde okuyan öğrenciler yaz aylarında aldıkları eğitimi hem pratiğe dönüştürebilmek hem de bütçelerine katkı sağlayabilmek adına bölgede bulunan turizm tesislerinde çalışsalar sizce iyi olmaz mı?

Böyle bir durumdan hem öğrenci, hem ailesi, hem şehrin iş insanları, hem ülke ekonomisi hem de turizm işletmecileri kazançlı çıkmaz mı?

Ayrıca konaklayan turiste eğitimli bireylerin hizmet sunması sonucu turistin memnuniyet seviyesi artmaz mı?

Artmış olan konuk memnuniyeti vesilesiyle aynı konuğun ülkesinde ülkemizi her anlamdaki güzelliklerle anlatması sonucunda bir sonraki yıl gelen turist sayısında artış olmaz mı?

Farklı bir örnek üzerinden konuya yaklaştığımızda ise Samsun u ele alalım.

Samsun da Denizcilik Üniversitesi kurulabilir. Buradaki öğrenciler gerek Samsun Limanında gerekse de komşu şehirlerin limanlarında bulunan gemilerde çok rahat bir şekilde öğrendiklerini pratiğe dökecek şekilde çalışabilirler.

Gemilerde veya balıkçı teknelerinde eğitimli gençlerin çalışması gerek verimliliği gerekse de ülke denizciliğinin gelişimini olumlu yönde etkilemez mi?

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin bu zamana kadar denizlerden elde ettiği gelir bu gençlerin yapıcı ve güçlü çalışmalarıyla müthiş bir seviyeye ulaşmaz mı?

Denizlerden avlanma ile faydalanma oranımız hissedilir bir şekilde artmaz mı?

Ülkemiz dünya deniz ticaretinde daha iyi bir konuma gelmez mi?

Ben sizlere sorduğum tüm sorulara pozitif yanıtlar veriyorum. Peki sizlerin yanıtları nelerdir?

Sizlerin yanıtlarının da pozitif olduğunu hisseder gibiyim. Evet öyle de olmalı. Çünkü bizler bu ülkenin gençlerine güveniyoruz yeter ki gençlere doğru zamanda doğru işler yaparak yaklaşalım.

Konularına göre üniversitelerimizi doğru yer ve doğru zamanda konumlandırdığımızda bu durum eğitimli işsiz sayımızı hızlı bir şekilde aşağıya doğru çekecektir.

Dünya örnekleri tam da bunu anlatıyor.