Türk Ceza Kanunu’nun 228. maddesinde genel ahlaka karşı suçlar bölümünde düzenlenenmiş olup, kumar oynanması için yer temini veya başka surette imkân sağlanması suç olarak tanımlanmıştır. Düzenleme ile kumarın sosyal bakımdan ortaya koy­duğu büyük tehlike ve toplumda, özellikle de ailede doğurması olası facialar göz önüne alınmıştır.

Kumar

Ceza kanunu uygulamasında kumar, kazanç amacı ile icra edilen, kâr ve zararın talihe bağlı olduğu oyunlardır.

Suçun unsurları

Madde metnine ve gerekçesine göre bir oyunun kumar sayılması için iki koşul aranacaktır: Birincisi oyunun kazanç kastı ile icra edilmesi, ikincisi ise kâr ve zararın talihe bağlı olmasıdır. Bu tanım kar­şısında, kazanç kastı olmaksızın, dostlar arasında eğlenmek üzere oyun oy­nanmasına imkan sağlanması, bu suçu oluşturmayacaktır.

Yine tanımdan da anlaşılacağı üzere, oynayanın kar elde etme, oynatanın da zarar etme ihtimali yoksa bu durumda da kumardan değil dolandırıcılıktan söz edilebilir. Ceza uygulamasında suçun oluşabilmesi için, aleniyet şartı aranmamaktadır.

Kumar oynanması için yer sağlamak

Failin, kumar oynamak için fiziki mekânı hazırlamasıdır. Kumar oynatmak amacı ile bir mekân açan ya da işletmenin bir bölümünü kumar oynanması için düzenlenip tahsis edilmesi bu anlamda kumar oynanması için yer temini olarak değerlendirilebilir.

Kumar oynanması için imkân sağlama

Fiziki bir ortam tahsis etmekten farklı olarak, kişilerin birebir ya da elektronik ortamda iletişim kurarak, ya da kişiler arasındaki iletişimi sağlayarak kumar oynanmasına imkan sağlaması olarak tanımlanabilir. Sokakta “bul karayı al parayı” tarzı kumar oyunları oynatmak ya da sanal ortamda kumar oynanma imkanı sunulan sitelerin açılması suçun bu şekline örnek olarak gösterilebilir.

Suçun nitelikli halleri

Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçu açısından aşağıda yazılı fiiller, suçun nitelikli halleri olarak düzenlenmiş olup, bu fiiller için daha ağır cezalar öngörülmüştür.

Suçun Örgütlü Olarak İşlenmesi HaliÇocukların kumar oynaması için yer ve imkan sağlanması haliSuçun bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenmesi hali

Kumar Oynanması İçin Yer Ve İmkan Sağlama Suçunun Cezası

Kumar oynanması için yer ve imkan sağlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki yüz günden aşağı olmamak üzere adlî para cezası ile cezalandırılır. (TCK 228/1)Çocukların kumar oynaması için yer ve imkan sağlanması halinde, verilecek ceza bir katı oranında artırılır. (TCK 228/2)Suçun bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenmesi halinde üç yıldan beş yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. (TCK 228/3)Suçun bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. (TCK 228/4)Bu suçtan dolayı, tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur. (TCK 228/4)

Görevli mahkeme

Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçunda kovuşturma aşamasında görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.