Kovid-19’a yönelik aşılamalar bir taraftan tünelin sonundaki ışığın görünmesini sağlayarak normalleşme için umut olurken farklı yöntemler ile üretilen aşıların bulunması ve basına yansıyan haberler kafalardaki soru işaretlerini arttırıyor.

Özellikle gıda alerjisi olan kişiler aşıların güvenilirliğini merak ediyor.

Şu anda ülkemizde Çin aşısı olarak adlandırılan Sinovac firmasına ait CoronaVac isimli inaktif aşı uygulanıyor. Anlaşması yapılan ve Mart ayı sonuna kadar 4,5 milyon doz getirilmesi planlanan bir diğer aşı ise Pfizer/BioNTec firması tarafından üretilen mRNA aşısı.

Grip başta olmak üzere pek çok aşının üretilmesi için kullanılan virüsler tavuk yumurtasında geliştirildiğinden her ne kadar aşının nihai formunda yumurta proteinleri eser miktarda kalsa da nadirde olsa yumurta alerjisi olanlarda bazı reaksiyonlar şekillenebiliyor. Ancak bu durum dahi bu kişilerin aşıları güvenli bir şekilde olmasına mani değil. 

Kovid-19 aşılarının geliştirilmesinde ise tavuk yumurtası kullanılmamakta. Bu nedenle bu aşıların yumurta alerjisiyle ilişkilendirilmesi söz konusu değil. Yapılan incelemeler neticesinde aşıların bileşiminde herhangi bir gıda proteini veya gıda allerjeni tespit edilmediğinden uluslararası sağlık kuruluşları gıda alerjisine sahip kişilerin kullanım onayı almış Kovid-19 aşılarını güvenle olabileceğini bildiriyor.

Pfizer/BioNTech aşısı İngiltere’de ilk uygulanması esnasında 3 sağlık çalışanında bazı yan etkilerin görülmesi üzerine ilgili sağlık otoritesi geçmişinde ilaç, gıda veya aşı alerjisi olan kişilere aşının uygulanmaması hakkında karar almıştı. İlerleyen süreçte aşının daha geniş kitlelere uygulanmasını takiben bu endişe ortadan kalktı ve gıda alerjisinin bu aşının uygulanmasına mani olmadığı beyan edildi.

Bu hafta yayımlanan bir makalede ise, ABD’de uygulanan yaklaşık 17,5 milyon doz mRNA aşısı neticesinde ciddi alerji görülme oranının Pfizer/BioNTech aşısında bir milyonda 4,5 ve Moderna aşısında bir milyonda 2,5 olduğu bildirildi. Görülen alerji belirtilerinin % 76-84’ünün aşılamayı takiben ilk 15 dakikada, %89’unun ise ilk 30 dakika görüldüğü rapor edildi.

Sonuç olarak, gerek inaktif gerekse de mRNA aşılarında alerji görülme oranları bir birine yakın olup oldukça nadir olduğu ve gıda alerjisi olan kişilerin mevcut bilgiler ışığında aşı olmasına mani bir durum olmadığı sağlık otoriteleri tarafından beyan edilmekte. Ayrıca bilimsel veriler, aşılama sonrası alerji belirtilerinin %90’ının ilk 30 dakika içerisinde ortaya çıktığını göstermekte. Bu nedenle gıda ve diğer alerjilere sahip kişilerin, aşılama öncesinde sağlık çalışanlarına durumları hakkında bilgi vermeleri ve aşıların güvenilirliği ile ilgili sadece resmi açıklamaları takip etmeleri önerilmekte.