Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiserliği, Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Reşit el-Maktum'un 2018'de ülkeden kaçmaya çalışan kızı Prenses Latife’nin hâlâ hayatta olduğuna dair kanıt istedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Prenses Latife'nin durumundan endişe duyduğunu açıkladı.

BAE’nin Londra Büyükelçiliği, Prenses’in “rehin tutulduğu” yönündeki iddiaları yalanlayarak, “Prenses'e evde bakıldığını, doktor kontrolünde iyileşmeye devam ettiğini ve uygun zamanda kamusal hayata dönmesinin umulduğunu” öne sürdü.

Ülkeyi deniz yoluyla terk etmeye çalışırken Hindistan açıklarında kaçırılan ve ülkesine geri götürülen Prenses Latife, arkadaşlarına gönderdiği bir videoda “hayatından endişe ettiğini” söylemişti.

BAE zindanlarında tutulan ve işkence gören onlarca masum insan ne yazık ki Prenses Latife kadar şanslı değil.

Ev hapsinde değil bilakis oldukça kötü koşullarda zindanlarda tutuluyorlar.

Hayatta olup olmadıklarını soran dahi yok.

BM İnsan Hakları Komiserliği’nin ya da İngiltere Başbakanı’nın umurunda değiller.

Onlardan biri geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti.

Ürdünlü gazeteci Teysir en-Neccar, İsrail’in 2014’te Gazze Şeridi’ne açtığı savaş sırasında sosyal medyada yaptığı paylaşımlar sebebiyle 2015’te BAE’de tutuklandı ve üç yıl hapse mahkûm edildi.

Yaklaşık 136 bin ABD Doları tutarındaki para cezasını ödeyemediği için hapis süresi uzatıldı.

Sağlık durumunun kötüye gitmesi üzerine Şubat 2019’da serbest bırakıldı.

Ülkesine dönen Ürdünlü gazeteci, BAE zindanlarında gördüğü ağır işkencelerin ve kötü muamelenin etkisiyle Cuma günü vefat etti.

Teysir en-Neccar, özgürlüğüne kavuştuktan sonra yaptığı bir paylaşımda kendisine işkence edenlerin yüzlerini unutmayacağını ve onlarla Allah katında hesaplaşacağını söylemişti.

46 yaşındaki Ürdünlü gazetecinin vefatı üzerine BAE zindanlarında mahkûmlara ve tutuklulara uygulanan işkenceler yeniden gündeme geldi.

Abu Dhabi yönetimine gösterilen yoğun tepkiden vatandaşının serbest bırakılması için herhangi bir girişimde bulunmayan Ürdün hükümeti de nasibini aldı.

Muhammed bin Zayed’in zindanlarında keyfi olarak tutulan bizim de bir vatandaşımız var.

Türk iş adamı Mehmet Ali Öztürk…

Öztürk ve eşi, Şubat 2018’de Gulfood Gıda Fuarı'na katılmak üzere gittikleri Dubai’de gözaltına alındılar.

Kısa süre sonra serbest bırakılarak Türkiye’ye gönderilen Emine Öztürk’ün Anadolu Ajansı muhabirine anlattığına göre, Türk iş adamı ve eşi otelde sabah kahvaltı yaparken sivil kıyafetli kişilerce gözaltına alınmış.

Elleri kelepçelenmiş, kafalarına torba geçirilmiş ve zırhlı araçlara bindirilip çölün ortasında bir yere götürülmüşler.

Göstermelik bir yargılamayla 25 yıl hapse mahkûm edilen Mehmet Ali Öztürk, BAE zindanlarında oldukça kötü koşullarda tutuluyor ve sürekli işkenceye maruz kalıyor.

Teysir en-Neccar’ın başına gelenler yardımsever Türk iş adamının hayatının da tehlikede olduğunu ve Ürdünlü gazetecinin akıbetine uğrayabileceğini gösteriyor.

BAE zindanlarında - Allah korusun - hayatını kaybetmeden ya da ölümün eşiğine gelmeden önce Mehmet Ali Öztürk’ün kurtarılması için ne gerekiyorsa yapılmalı.