Anne babalarımız olmasaydı doğduğumuz andan itibaren çaresiz ve aciz bir varlık olduğumuz için yaşamımızı sürdüremezdik. Ebeveyni olmayan yetim ve öksüz bireyler aslında bunun ne demek olduğunu daha iyi anlar. Dünyaya geldiğimiz andan itibaren sürekli bizlere destek olan, kol kanat geren ve bizi yaşama bağlayan anne babalarımız Rabbimizin bizler için çok büyük bir lütfudur.

Anne babanın hakkı asla ödenmez, bizden de aslında hiçbir şey ödememizi beklemiyorlar. Bizden bekledikleri tek şey, yaşları ilerleyince onlara iyi davranmamız, onları küçümsememiz, surat asmamamız, azarlamamamız. Emin olun anne babasına kötü davranan insandan hiçbir şey olmaz, makamı mevkii, kazancı, statüsü ne olursa olsun asla muTLu olmaz. Anne babanın duasını mutlaka almalıyız, onlara tebessümle bakmalıyız, onlara hayır dur etmeliyiz, gerekirse sırtımızda taşımalıyız, ellerini ayaklarını öpmeliyiz. Ancak böyle huzurlu oluruz. Eşimizle de bu konularda gayet net ve kibarca konuşmalı, bizlerin de bir gün aynı duruma düşeceğimizi onlara iletmeliyiz. Ebeveynimiz bizim için yapacaklarını yapmıştır. Onlar ne yaparsa ne derse desin sabretmeliyiz, onları kırmamalı, gönüllerini incitmemeliyiz. En değerli insan anne babasına en saygılı ve hürmetli insandır. Psikolojisi bütün, kişiliği tutarlı, alnı ak, iç dünyası huzurlu olur. Ebeveyninize saygı göstermeyen, onlara karşı sizi kışkırtan ve onlara eziyet eden, surat asan bir eşten de ne sizlere ne de çocuklarınıza hayır gelmez. Unutmayalım ki bugünün çocukları yarının anne babaları olacaktır. Çocuklar iyi bir gözlemcidir ve sizlerin anne babalarınıza yönelik sözlerini ve eylemlerinizi dikkatle gözler, model alır ve taklit ederler. Bu da şu anlama gelir; ebeveyninize nasıl davranırsanız aynısı evlatlarınızdan görürsünüz, hayatta tesadüf yoktur!

Annelerimizin karşılıksız yaptıkları iyilikleri gösteren bir hikâye ile bu bölümü bitirelim…

Küçük oğlumuz annesine geldi ve ona elindeki kâğıdı uzattı. Annesi ellerini önlüğüne kuruladıktan sonra kâğıdı okumaya başladı:

Çimleri biçtiğim için
1 TL
Bu hafta odamı temizlediğim için
5 TL
Alışverişe gittiğim için
1 TL
Küçük kardeşime baktığım için
25 TL
Çöpü döktüğüm için
5 TL
İyi bir karne getirdiğim için
10 TL
Bahçeyi temizlediğim için
20 TL
Toplam borç:
67 TL
 
Annesi umutla kendisini süzen oğlumuza baktı. Eline bir kalem aldı, kâğıdın arka yüzünü çevirdi ve şunları yazdı:

Seni dokuz ay karnımda taşıdım
Bedava
Hasta olduğunda başını bekledim, elimden geleni yaptım,    
Bedava
Senin için dua ettim
Bedava
Yıllar boyu değişik nedenlerle senin için gözyaşı döktüm
Bedava
Senin için geceler boyu kaygı duyup, uykusuz kaldım
Bedava
Oyuncaklarını topladım, yemeğini hazırladım, giysilerini yıkadım, ütüledim
Bedava

Ve oğlum bunların hepsini topladığın zaman gerçek sevginin bedelinin olmadığını görürsün. Oğlumuz annesinin yazdıkların okuyunca gözleri doldu. Annesine baktı ve “Anneciğim, seni seviyorum.” Dedi. Sonra annesinin elinden kalemi aldı ve kâğıda büyük harflerle şunları yazdı:

“HEPSİ ÖDENMİŞTİR…”

Selametle kalınız…

-Yazının 1. bölümüne buraya tıklayarak erişebilirsiniz.