Kasaplık tarih boyunca en gözde meslekler arasında sayılmış ve bu konuya hep hassas davranılmış, nedeni ise etin temel gıda maddelerinden biri olması ve çok tüketilmesi olsa gerek.

Eskiden mahalle aralarında bile çok sayıda kasaplarımız vardı.  Buradan taze taze etler alır, etin en iyi yerinden kıyma çektirir ve müşteri ilişkisinden ziyade dost ahbap muhabbeti kurulurdu. Hatırlarım Ankara’da babamın sürekli alışveriş yaptığı mahalle kasabını, her hafta ne alacağımızı bilir ve babam gittiğinde siparişlerimiz önceden hazır olurdu.

İşte bu bahsettiğim kasaplar artık çok yoklar ya da trende uyup işi büyüttüler.

Kasap+Steakhouse konseptine büründüler ya da kaybolup gittiler. Belki hala devam edenler vardır onları da tebrik ediyorum bu mücadelelerinden dolayı. Artık marketlerin içinde bulunan et reyonları her türlü hizmeti veriyor. İyi bir kasap, hayvanın neresinden en iyi et çıkar bildiğinden et restoranlığını da çok iyi başarıyor. Gelişim gösterip bir et lokantasına dönüşmüş olan kasapların hikâyesinden bahsedeceğim bugün. Çünkü bu dönüşüm veya değişim ne derseniz deyin bir anlamda bu meslek erbabına ilaç gibi gelmiştir diye düşünüyorum.

Böyle başarılı kasaplardan 3 firmayı örnek olarak yazıma konu edeceğim. Ancak bu işin en büyük örneğini burada zikretmeden de geçemeyeceğim. Ustaların ustası, Günaydın et restoranlarının sahibi ‘Cüneyt Asan’,  40 küsur yıl önce Bostancı kasaplar çarşısında bir kasapken şimdi belki ülkemizin en iyi restoranlarından birinin sahibi durumunda. (Daha önce Cüneyt Ustayı yazmış olduğumdan kısa tuttum.)

Eski Kasap Büyükçekmece İstanbul

1959'da İstanbul Büyükçekmece Mimaroba’da kurulan Eski Kasap, ''babadan oğula'' faaliyetine devam etmekte ve halen son kuşak olan Özcan ve Recep adında 2 kardeş tarafından işletilmektedir. Yarım asrı aşan engin işletme tecrübesinin üzerine et konusundaki deneyimini de eklemiş başarılı bir firma Eski Kasap. Aile üyelerinin yönettiği firma, bugüne kadar göz dolduran çalışmalarıyla İstanbul'un et ve tavuk sektöründe en güvenilir nadir et firmalarından biri olmayı başarmış. Kasap reyonlarında sergilenen ve restoranda olan et ürünlerinin tamamı %100 kendi besi çiftliklerinde yetiştirdikleri ve kendi mezbahalarında kesilen hayvanlardan elde edilmektedir. Eski Kasap, müşterilerin damak zevklerine uygun, zengin çeşitleriyle kaliteli ürünler sunan, hijyenik tesis ve ekipmanla hizmet veren bir kuruluştur. “koşulsuz müşteri memnuniyeti” ilkesini öncelikli tutarak, insan sağlığına olan dikkatlerini sürekli dile getiren firma sahipleri asla üretimdeki gıda kalitesinden taviz vermediklerinin altını çizmekteler. En büyük arzuları ise kaliteyi sürekli kılmak, kendi özgün değer anlayışlarına bağlı kalarak, donanım ve ürün çeşitliliğiyle kendilerini yenilemek.  Ürettikleri her ürüne gerçek lezzetinin hakkını vermek ve buna karşılık adından yenilikçiliği ve kalitesiyle söz ettirebilmek te en büyük hedefleri.

Eski Kasap Restoranı

Pandemiden önce ziyaret etmiştim. Bizi ağırlayan Recep Özgen Bey, kardeşi Özcan Bey’le birlikte burayı iyi bir lezzet mekânı haline getirmiş. Bana göre kardeşlerin mükemmel uyumu ile ortaya çıkan harikulade şarküteri, et ürünleri ve restoran muazzam güzellikte. Her urun özenle seçilerek rafa konulmuş. Gördüğüm en iyi kasap restoranlarından biri diyebilirim. Kasap reyonunda beğendiğiniz ürünleri kiloyla satın alıp sizin için özel pişirtip masaya getirtebiliyorsunuz, yani ne istiyorsanız görerek onu yiyorsunuz. Burada envaı çeşit meze, işkembe, kellepaça çorbasının tadı şahane ve köfte hamburgerini mutlaka denemelisiniz. Bana göre Büyükçekmece’nin en iyi kasabı ve restoranlarından biri denebilir.

Besin Kasap Nişantaşı İstanbul

1963 yılında İstanbul’a gelen İsmail Kaya Usta, 1972 yılında Şişli’de Harzemşah sokakta ‘Besin Kasap’ adıyla bir kasap dükkânı açıyor. Açtığı bu mekânda enteresan bir hikâyesi de var Ustanın. İlk çalıştığı işyerinin terazisini, et toptancısından buraya hediye olarak alıyor. Daha sonra ise 1977 yılında Şişli Bomontide ‘Besin Bomonti’ adıyla kasap-market dükkânını devreye alıyor. Ardından 3,5 ay sonra da Şişli İskenderoğlu sokağına bir kasap dükkânı daha açıyor. Ancak o zamana kadar sokaklardaki dükkânlarda hizmet veren İsmail ustanın aklı hep ana caddededir. Nihayet 1982’de ana caddede şişli cami pasajının içinde dükkânını açan İsmail Usta burada ünlü sanatçılara da hizmet veriyor, Zeki Müren, Cem Karaca, Sevim Tanürek, Yılmaz Güney gibi. 1972’den beri sürdürülebilir olma anlayışını benimseyen, kalite ve lezzet konusunda asla taviz vermeden bugünlere gelen Besin Kasap, et satışı ve kaliteli restoran hizmeti alanında Avrupa yakasının belki en kaliteli ve en güleryüzlü hizmetini veren kasap restoranları arasında sayabilirim.

Besin Bomonti

İsmail Kaya beyin oğlu Fatih Şef ‘Besin Bomonti’ şubesinin başında bulunuyor. Burası daha önceleri sulu yemekleri ile meşhurmuş ancak radikal bir kararla burayı burger ve çıtır tavuk konusunda iyi bir restoran yapmışlar. Bence de çok yerinde bir karar olmuş. Çünkü burayı ziyaret ettiğimde ürünlerini çok beğendim. Fatih Şef sürekli ayakta hiç bizimle oturmadı bile, bir taraftan sohbet ederken öte taraftan işlerini koordine ediyor, paketleri bazen bizzat kendi hazırlıyor, köfteleri ızgarada çeviriyor vs. Burası İstanbul’da yediğim en iyi burgerciler arasında deyip Bomonti ’ye her uğradığımda gideceğim mekânlardan biri oldu benim için. Ürünler gerçekten çok lezzetli denemenizi tavsiye ederim.

Baytar Et Dünyası Sakarya

Baytar Steakhouse, 40 yıldır besicilik yapan İlyas Baytar ve çocukları Enes Baytar, Emrecan Baytar tarafından 2019 yılında kurulmuştur. Ferizli İlçesinin ilk steakhouse olma gururunu taşımakta olduklarını söyleyen Enes Baytar, kurmuş oldukları Baytar Steakhouse için etlerin tamamının kendi besi çiftliklerinin ürünleri olduğunu ve kesinlikle helal kesim sertifikalı olduğunu belirtmekte. Amaçlarının müşterilerine kaliteli ortamda kaliteli etler servis etmek olduğunu ve "Müşteri her zaman haklıdır, bilinciyle yola çıktıklarını söyleyen Enes Şef, daha güzel hizmet vermek için kendimizi sürekli geliştirmiş olmaktan dolayı mutluyuz, gururluyuz.” diye de ekliyor. Ürünlerindeki çeşit ve kalite, fiyatlarındaki uygunlukla birleşince, Sakarya’da ilk akla gelen mekânlardan biri olmuş. Her biri kendi alanında uzman profesyonel personeliyle hizmet veren Baytar Et Dünyası, yıllardır bu sektörde ayakta kalmanın sırını güvenilir bir şekilde hizmet vermeye bağlıyor.

Baytar Steakhouse

Yılların et uzmanı İlyas Usta’nın oğlu Enes Baytar Şef’in verdiği bilgiye göre yakında Sakarya’nın Serdivan ilçesinde bir şube daha açılacak. Büyüme heyecanları olduğunu söyleyen Enes Şef, bu kaliteli hizmetlerinin daha çok kişiye ulaşmalarının kendilerini mutlu ettiğini söylüyor.  Baytar Steakhouse’n çok lezzetli etleri, kuzu kolu ve burgeri Sakarya bölgesinde çok meşhur. Paket konusunda da çok iddialı olan Baytar Steakhouse Ankara İstanbul arasında yol üstü sayılır, yolunuz düşerse muhakkak uğrayın, Sakarya’nın en iyi mekânı diyebilirim. Güzel ev yapımı burgerin yansıra kajun soslu patates kızartması, dilimlenmiş dana bonfilesi, özel barbekü sosu, dilimlenmiş kuzu sırt eti gibi nice lezzetleriyle müşterilerini beklemekte.

Eski kasapların restoranlarından ben epey keyif ve lezzet aldım, siz de deneyin isteseniz.