Kontrol altına alınması gereken bir olguyla karşı karşıyayız. Yönlendirmeden, yalan-yanlış bilgilendirmeden, darbe destekçiliğinden, gelecekte üretecekleri yeni fitnelerden hem nesillerin korunması, hem de kullanılması durumunda doğru kullanılmasının öğretilmesi gerekiyor. Geç olmadan

Makyavelli, Prens adlı eserinde, “İnsanoğlu ellerinden çok gözleriyle yargılar; çünkü herkes görünüşü görür fakat çok azı gerçeğe dokunabilir” der.

Dünya son derece değişti. On yıl önce kullanılan bir argüman, obje veya nesne bugün pek bir şey ifade etmiyor. Beş yıl önce kullandığımız şeyler artık yerlerini yeni şeylere bıraktılar.

Teknoloji gelişti. Medya yepyeni bir mecraya evrildi. Herkesin kendi medyası var artık. Doğru-yanlış fark etmeksizin ilk paylaşanın yazdığı gündem olmayı başarıyor neredeyse. İnsanların doğru veya yanlış olmasını pek önemsemeden elden ele dolaştırdığı bir algı dünyasındayız. Sonradan silinse bile yalanın, iftiranın, hakaretin bir daha yok olmamak üzere ortaya atıldığı/yazıldığı bir medya. 

Dünya her geçen gün daha da büyüyor, nüfus her geçen gün daha da artıyor. İletişim de daha fazla önem kazanıyor. Hem geleneksel medya hem de sosyal medya hayatımızda yer edinmeye devam edecek. Ancak sosyal medyanın durdurulamaz yükselişi de hızla devam edecek gibi duruyor. Her gün yeni bir sosyal medya platformu ile karşılaşıyor insanlık. Yönlendirici boyutuyla algoritmik çalışmalarla insanlığa yön vermede kendini aşacak işlere imza atmaya devam ediyorlar. Ücretsiz olması insanları kandırmaya ve yönlendirmeye devam edecek.

Gerek dijital gerekse geleneksel medya ile her gün hatta her an temas halindeyiz. İletişim platformlarının ulaştırmaya çalıştığı yüzlerce, binlerce ileti ulaşacak ve etkileyecek birilerini arıyor. İnternetin hayatımıza girmesi ile kısa sürede medya da büyük bir evrim geçirdi. Artık her an her bilgiye kolayca ulaşabiliyoruz. Kimseni bilgiyi beynine depolama derdi kalmadı. İlim çoğaldı lakin âlim azaldı. Eskiden okullarda okutulan bilginin yarısı dahi bugün okutulmazken günümüz gençliği bilginin yoğunluğundan şikâyetçi artık. Büyük bir kısım sosyal medya bağımlısı artık.

Kontrol altına alınması gereken bir olguyla karşı karşıyayız. Yönlendirmeden, yalan-yanlış bilgilendirmeden, darbe destekçiliğinden, gelecekte üretecekleri yeni fitnelerden hem nesillerin korunması, hem de kullanılması durumunda doğru kullanılmasının öğretilmesi gerekiyor. Geç olmadan hemen başlanması gerekiyor.

İnsanlığın korunması ve kollanması önceliklerimiz arasında olmalı. Ama yapıyormuş gibi değil gerçekten çabalanması gereken bir konu ile karşı karşıyayız. Birçok kötü alışkanlıkla mücadelede sınıfta kalan kurumlarımız var, onları da elden geçirip mücadeleye yeniden başlamamız gerekiyor zannındayım.

Vesselam...