Günlük yaşamda özellikle öğlen yemeklerinde sıklıkla hazır yemekler ve sandviçler tüketilmektedir. Et ürünleri ile hazırlanmış bu hazır yemeklerde tuz oranı çok yüksek olabilmektedir.

Zaman zaman deniz veya kaya tuzları için “sağlıklı” ve “doğal” ifadeleri kullanılmaktadır. Aslına bakılırsa kimyasal bileşen olarak her türlü tuz benzer oranda sodyum içermektedir. Aralarındaki fark ise tat, yapı ve gördükleri proses ile ilgilidir.  Tuz; sodyum, potasyum ve klorür gibi iyonlardan oluşan bileşikler için genel bir terimdir. Sofra tuzu, sodyum klorür bileşiğinin genel adıdır. Vücutta sıvıları ve kan basıncını düzenlemek, kasların ve sinirlerin düzgün çalışmasını sağlamak için sodyuma ihtiyaç vardır. Ancak yüksek miktarda tüketilmesi zararlıdır. Yapılan çalışmalarda yemeklerde tuz oranının azaltılması vücut kan basıncını düşürmekle birlikte inme ve kalp krizi başta olmak üzere çeşitli sağlık risklerini azaltmaktadır. Genel olarak uluslararası kuruluşlarca sağlıklı yetişkin kişilerin günlük olarak 1,5 gramdan fazla sodyum tüketmemesi önerilmektedir.

Tuz aroması temel tatlardan birisi olup en eski ve yaygın gıda bileşenlerindendir. Tuz, yiyeceklerin daha uzun süre muhafazası için de kullanılmaktadır.

Et ürünlerinde tuzun rolü ve kullanımı binlerce yıldır değişmeden devam etmektedir. Tuz et ürünlerinde su aktivitesinin azaltılması suretiyle mikroorganizmaların üremesini baskılamak için kullanılır. İşlenmiş bir et ürününde tuz, et proteinlerinin birbirine bağlanmasına yardımcı olur ve et ile yağ arasında bir bağlayıcı madde görevi görür. Aynı zamanda, pişirme sırasında su bağlama kapasitesini de artırır.

İşlenmiş et ürünlerinde kullanılan bir diğer sodyum kaynağı ise sodyum nitrat veya nitrittir. Bu kimyasallar et ürünlerine, istenilen kalıcı bir renk oluşumu ve bakterilerin toksin oluşturmasının önlenmesi amaçlarıyla katılmakla birlikte uygun olmayan şekilde yüksek miktarda kullanımları ürünlerde karsinojen bileşiklerin oluşumuyla ilişkilendirilmektedir.

Tuz kullanımının azaltılması için sofradan tuzlukların kaldırılması veya gıdanın tadına bakmadan tuz serpilmemesi gibi tavsiyeler yapılmasına karşın tuzun çok büyük bir bölümünün işlenmiş ve hazır gıdalar ile alındığı belirtilmektedir.

 Özellikle et ürünleri başta olmak üzere işlenmiş gıdalar bazen lezzet olarak hissedilmese de yüksek miktarda sodyum içerebilmektedir.

Dolayısıyla günlük tuz alımının azaltılması için hangi gıdaların ne kadar sodyum içerdiğinin bilinmesi gerekmektedir. Günlük olarak sıklıkla tükettiğimiz yüksek sodyum içeren gıdaların başında 1,5 gram ile et ürünleri ve peynir içeren sandviçler gelmektedir. Yine bir porsiyon hazır çorba yaklaşık 1 gram ile sodyum içeriği yüksek gıdalardandır. Tavuk nugget, salam, sosis ve pizzaların bir porsiyonu da yaklaşık 0,7 gram sodyum içermektedir.