Son yıllarda özellikle trafik sigortası olmayan araç sayısında rakam giderek artıyor. Özellikle salgın döneminde ekonomik olarak eli sıkışan vatandaşlar “Zorunlu Trafik Sigortası” ödemesini yapmakta bir hayli zorlanıyor. Trafik sigortası olmayan araç kullanan kişi sayısında rekor artış gözlemlendi. Bu nedenle en çok merak edilen konuların başında “Zorunlu Trafik Sigortası olmayan aracın cezası nedir?” sorusu geliyor. Bu makalemizde bu soruya yanıt vereceğiz.

Trafik sigortası yaptırmak zorunlu mudur?

Halk arasında trafik sigortası olarak bilinen motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortaları, başka araçlara verilen hasar sonucu oluşan zararı karşıladığı için Karayolları Trafik Kanunu’na göre yaptırılması zorunludur. Trafik sigortası bulunmayan araç sahiplerine bazı yaptırımlar söz konusudur. Zorunlu Trafik sigortaları, araçta herhangi bir hasar meydana geldiğinde karşı tarafın uğradığı zararları güvence altına alan sigortalardır. Zorunlu Trafik Sigortası’nda karşı tarafa verilen hasarlar karşılanmaktadır.

Trafik sigortası yaptırmayan araçlar için ceza miktarı

Trafik sigortası yaptırmayan araçlar için birtakım maddi yaptırımlar bulunmaktadır. Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen 2021 yılında trafik sigortası yaptırmayan araçlar için 144 TL para cezası kesilmektedir. Trafik sigortası bulunmayan araçlara ceza kesilmesi sonucunda, araç sahiplerinin kesilen bu cezaları 15 gün içerisinde ödemesi durumunda cezadan %25 oranında indirim yapılmaktadır.

Bununla beraber trafik sigortası hiç yaptırmayan ya da yenilemeyen araçlar için her ödenmeyen ay için %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır. Ancak sigorta yaptırmayan araç sahipleri tarafından ödenecek olan en fazla gecikme zammı %50 ile sınırlandırılmıştır.  

Trafik sigortası ceza yaptırımları

Trafik Sigortaları her araç için ayrı olup sigorta süresi yapıldığı tarihten itibaren 1 yıldır ve bu süre dolmadan yeni sigorta yapılmalıdır.

Trafik sigortası olmadan kullanılan araçlar trafik ekipleri tarafından tespit edildiği takdirde, araç trafikten men edilerek, çekici ile otoparka çekilecektir. Araç sahipleri aracın trafik sigortalarını yaptırana kadar araçlar otoparkta kalacaktır. Bu durum sonucunda trafik sigortasını yenileyen araç sahiplerine yeni sigorta poliçelerine gecikme cezası uygulanır ve aracını otoparktan çıkarmak isteyen araç sahipleri gecikme cezası; otopark ve çekici ücreti ödeyerek aracını alabilir.

Araç sahiplerinin trafik sigortası yaptırmaması; bir aracın trafik sigortasının olmaması ağır kusur hali olarak düzenlenmiş ve cezai müeyyideleri bulunmaktadır. Bütün bu yaptırımlar birlikte değerlendirildiğinde bir araç için trafik sigortası yaptırmak ve 1 yılın sonunda yenileme süresini kaçırmamak, oluşabilecek her türlü hasarları karşılamaktan çok daha pratik ve güvenli olacaktır.