Özellikle pandemi dönemde çok uzaklarda olduğundan gidip alınamayan yerel lezzetlerin, doğal gıdaların üretildikleri yerlerde oluşturulan internet siteleri aracılığıyla kargo ile bir iki günde kapıya kadar gelebiliyor olması ve bu doğal lezzete çabucacık kavuşulması şahane bir olay bence. Hatay, Siirt, Gaziantep Şanlıurfa, Afyon, Bursa gibi daha çok sayıda ilin geleneksel lezzetleri artık sofralara çok hızlı bir şekilde gelebiliyor.

Alışveriş şekil mi değiştiriyor?

Organik gıda sektörü yeni bir derinlik kazanıyor. Bu süreçte internet üzerinden üretici ile tüketiciyi aynı platformda buluşturan sistemler de oluşmaya başladı. Türkiye’nin birçok yöresel zenginliğini aynı yerde buluşturan, tüm ürünleri evlere ve işyerlerine taşımayı amaçlayan bu kurumlar halkımızın yerel ve organik gıdalara daha kolay ve pratik bir şekilde ulaşabilmesini sağlıyor. Kendi imkânları sınırlı olan üreticilerin, yöresel, organik ve natürel ürünlerinin doğrudan tüketiciye sunulabilmesi ancak bu sistemler sayesinde mümkün olabiliyor. Yani bu platformlar yerel ve organik ürün üreten girişimci için avantajlı bir satış imkânı sunuyor ve sistem iyzico gibi ödeme sistemiyle üreticiyi güvence altına alınıyor.

Yöresel lezzetler artık tek bir tuşun ardında

Bizzat üreticilerin sosyal medya hesaplarında veya online sitelerinde yöresel lezzetler, doğal kahvaltılık ürünler ve köy usulü üretilen gıdalar zaten uzunca bir süredir satışı yapılıyordu. Şimdi buna aracı platformların siteleri de eklendi. Bu sistem sayesinde köylerden veya üretim yerlerinden ürünler, güvenilir bir şekilde istenilen yere kadar gönderilebiliyor. Peynir çeşitleri, sucuk-köfte gibi et ürünleri, kokoreç gibi sakatatlar, helva, bal, bal ürünleri, reçel, zeytinyağı, tereyağı ve tropikal meyveler vs. daha birçok ürün kargo ile tazeliği korunacak bir halde müşterisine sorunsuz teslim ediliyor. Bu mecralarda yapılan kampanyalar ile belirli rakamlardaki siparişlere ücretsiz kargo uygulaması bile yapılıyor. Burada ürün güvenliği temel esas olarak belirlenmiş ve ürünün bozulma ihtimaline karşı buz kalıpları, kuru buz veya soğuk zincirle sevk gibi tedbirler de alınıyor. Kapıda ödeme, güvenli kredi kartıyla işlem gibi uygulamalar da mevcut. Ayrıca bana gelen ürünlerin çoğunun bir günde teslim ediliyor olması da kargonun hızlı işlediğinin bir göstergesi.

Chef Dükkân www.chefdukkan.com

Tüketici ile yerel satıcıyı bir platformda buluşturmayı hedefleyen ve bir anlamda gastronominin pazar yeri olan www.chefdukkan.com sitesi Türkiye’nin her bölgesinden yöresel ürünleri halkımızla buluşturuyor. Yöresel lezzetlerini satmak isteyen üreticilere kapılarını sonuna kadar açan site yönetimi bu konuda desteklerini de esirgemiyor. Birçok yerel ürüne bu sitede kolaylıkla ulaşabilmek mümkün. Şef Eyüp Kemal Sevinç'in 30 yıllık gastronomi tecrübesiyle Türkiye'nin her yerinden deneyimlediği gıdalar bu sitede halkın beğenisine sunuluyor. Beslenme şekline göre ihtiyaç duyulan her ürüne kolayca ulaşabilen bu platformda iyi tarıma, tüketiciye ve üreticiye değer veriliyor ve geleneksel yemek kültürü şık sofralarda birleşiyor.

Organik Safi Arsin www.organiksafi.com

Geçen gün, Trabzon’un yöresel ürünleri olan koli gelip içindekilerden eşim bir kuymak yapınca farkı anladım diyebilirim. Daha öncekilerden epey çok lezzetli olduğunu söylemeliyim. Hele tereyağı süperdi. En doğalını halka ulaştırmak için yola çıktıklarını ve ülkemizde doğal ortamlarda yetişen ürünleri titizlikle değerli müşterilerine sunmak için gayret ettiklerini söyleyen firmanın kurucuları 1950'li yılların başında ticarete atılıyorlar. 1998 yılında ise Trabzon’un Arsin ilçesinde ilk şarküteri dükkânlarını açıyorlar. Yöresel peynirler, bal, marmelatlar ve daha birçok alanda 70’ten fazla ürünün satışını yapan firma, site üzerinden Türkiye’nin her yerine kargo ile gönderim yapabiliyor. Marka için müşteri memnuniyeti her zaman 1. sırada yer almaktadır.

Bizim Ora Kokoreç www.bizimorakokorec.com

Bizim Ora Kokoreç’in lezzetlerini evime gelen bir paket ile tanıma fırsatını yakaladım. İçinde kokoreçten başka sucuk ve köfte gibi et ürünleri de vardı. Kilometrelerce uzaktan, Bursa’dan İstanbul’a kuru buz ve buz kalıpları içinde gelen ürünler gerçekten tazeliğini korumuş bir şekilde geldi. Firma 1997 yılında kurulmuş. Kurucu kişi baba Erhan Süzer, Bursa’nın Gemlik ilçesine bağlı Kurşunlu mahallesinde denize nazır olan mekânda misafirlerine hizmet vermeye o yıllarda başlamış. Babalarından kalan işletmeyi devir alan iki kardeş 23 yıldır kesintisiz süt kuzu kokoreci Türkiye’ye tattırmaya devam ediyorlar. Sıcak bir aile işletmesi olan firmanın en büyük hedefi, halkın damak tadına hizmet etmek ve yıllardır sattıkları ürünlerin lezzetini bozmadan firmayı geliştirmek. Kuzu kokoreçler bahar döneminde tesislerde her türlü hijyen şartları gözetilmiş bir şeklide üretimi yapılarak müşterilere servis edilmektedir. Türkiye’nin her yerine kargo ile gönderim yapabiliyorlar.

Kokoreççi Tekin Usta www.tekinusta.com

Geçen günlerde bizzat yerine gidip lezzetine vakıf olduğum Tekin Usta, 1999 yılında Küçükçekmece, Yeşilova Mahallesi’nde, Florya, Sefaköy, Cennet bölgelerine paket servis yemek hizmeti vermek amacı ile kurulmuş bir firma. Kokoreççi Tekin Usta bugün internette en çok tıklanan online yemek siteleri arasında yer alıyor. Online yemek sipariş konularına önem veren Tekin Usta, cirosunun büyük kısmını ios ve android uygulamaları sayesinde yaptığını söylüyor. Tekin Usta’da, kokoreç, dürüm, tavuk döner, midye dolma siparişi gibi bir çok yemek çeşidi online sipariş olarak verilebiliyor. Kokoreççi Tekin Usta koşulsuz müşteri memnuniyeti ile online paket servis hizmetini bence iyi yönetiyor. Mesleğine aşık olan Tekin Usta gerek tercih ettiği tedarikçilerdeki kalite anlayışı gerekse pişirirken ki kendine has kattığı lezzet ile müşterilerini memnun ediyor. Günümüzün en keyifli yemeklerinden olan bu lezzetleri tatmak isteyenler yollarını Küçükçekmece’den geçirsinler. Ayrıca Türkiye’nin her yerine vakumlu poşetler içinde paket kargo ile gönderim yapabiliyor.

Yıldız İksir Alanya @yildiziksir

Alanya, son dönemde özellikle tropikal meyvelerin cenneti oldu desem abartmış olmam sanırım. Yıldız İksir firma yetkilisi Esra Hanım da aile olarak kendi bahçelerinde neredeyse 60 yıllık avokado ağaçlarından elde ettikleri meyveleri ve yine kendi üretimleri olan sızma zeytinyağını online olarak satmaktalar. Bana da bir paket gönderdiler. Epey lezzetli olduğunu itiraf etmeliyim. Bahçelerinde ekili avokado ağaçlarının hikâyesine gelince, dedesi İbrahim Şükrü Tokuş’un kardeşi Alanya eşraflarından Ahmet Asım Tokuş 1950’li yıllarda Amerika’da avokado ile tanışmış ve Alanya’ya fidanlarını getirmiş. Bir kısmını dikmeleri için orman işletmesine diğer bir kısmını da abisi İbrahim Şükrü Tokuş’a vermiş. Ancak o yıllar değeri pek bilinmemiş bu meyvenin. Yıllarca sadece aile arasında tüketilmiş ve o dönemin çocukları avokado meyveleri ile top bile oynamışlar. Avokadonun bir diğer kahramanı da Alanya Avokado Üreticiler Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen Bey, uzun uğraşlar sonucu yerli avokadoyu üretmeyi başarmış biri.