Pandemi ile mücadelede 1 yılı geride bıraktık. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hayatı her alanda etkilemeye devam etmektedir. Sürecin getirdiği zararı en aza indirgemek için ilk günden itibaren bir takım iyileştirmeler yapılmıştır.

Bu kapsamda başlatılan Ekonomik İstikrar Kalkanı, işçi ve işverenler başta olmak üzere toplumun geniş kesimine ulaştı. Yardım, ödeme ve destekleri içeren pakette, Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği ve İşsizlik Ödeneği uygulamaları etkin şekilde kullanıldı.

11 Mart 2020’de başlanan pandemi ile mücadeleye ilişkin desteklerin kapsamı da sahanın ihtiyacına göre yeniden yapılandırılmaktadır. Nitekim geçtiğimiz hafta TBMM kabul edilen yasa ile Nakdi Ücret Desteği’nin kapsamı genişletildi. Yapılan değişikle 1.000 TL olarak yapılan ödeme 1.500 TL ye yükseltilmiş, yapılan değişiklikle sektörel olarak daha fazla kesimin yararlanması amaçlanmıştır.

Nakdi Ücret Desteği; Koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması amacıyla, çalışanların ücretsiz izne çıkarıldıkları veya işsiz kaldıkları dönem için İşsizlik Sigortası Fonundan ve İŞKUR tarafından yapılan ödemedir. Destekten bugüne kadar 3 milyona yakın emekçi faydalanmış, faydalanmaya devam etmektedir.

Yararlanma Şartları Genişletildi

2021 yılı Mart ayında hizmet akdi bulunan ve ücretsiz izne ayrılan çalışanlardan hâlihazırda uygulanmakta olan nakdi ücret desteğinden yararlanamayanlar destek kapsamına alındı.

Hangi sektörler yararlanacak?

Yiyecek ve içecek sektörü, internet kafe, spor, eğlence, eğitim kursları, yüzme kulüpleri, form tutma ve vücut geliştirme salonları, bilardo salonları, eğlence parkları, lunaparklar, düğün, balo ve kokteyl salonları, oyun makinelerinin işletilmesi, güzellik merkezleri, hamam, sauna, kaplıca sektörü kapsama dahil edildi.

Ne kadar süre ödeme yapılacak?

2021 yılı Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin olarak, ücretsiz izne ayrıldıkları dönem için aylık 1500 lira ödeme yapılacak. Hâlihazırda nakdi ücret desteği alan kişiler için de destek tutarı 1500 liraya çıkarılacak.

Sigorta primleri ödenecek mi?

Bu sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerinde sigortalıların 2021 yılı Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı devlet tarafından karşılanacak.

İşveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçiler herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar kapsam dâhilindedir.

Ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler için nakdi ücret desteği başvuruları kurumun internet sitesi üzerinden yapılır.

Ücretsiz izne ayrılarak nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde, işverene, bu şekilde çalıştırılan her işçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanması öngörülmüştür.

Son Söz: Dünya üzerinde etkisini artıran Kovid-19 salgını ile mücadele ferdi olmanın yanı sıra milletçe yapılmaktadır. Salgın sürecinde, sosyal Koruma Kalkanı ile bugüne kadar 60 milyar TL’nin üzerinde doğrudan destek ve yardım yapılmıştır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.