2021 yılında sınava girecek öğrenci sayısı bir önceki yıla göre daha az. Konunun tüm yönleriyle tekrar ele alınması beklentisini buradan ifade etmekte fayda var.

Proje okulları, bir diğer ifade ile sınavla öğrenci alan orta öğretim kurumları milyonlarca öğrencinin hayalini kurduğu ve elbette milyonlarca ailenin çocuğunun geleceği adına umut bağladığı okullardır.

Her yıl ortaokulu bitiren bir buçuk milyon öğrenci bu okullara kayıt hakkı elde edebilmek için uzun ve yorucu bir çalışmanın altına girerler. Esasında tüm liselere sınavla öğrenci alımı yapılan TEOG sisteminden LGS sitemine geçilmesi eğitim camiasında çok tartışılmıştı.

Gelinen noktada 8. Sınıf öğrencilerinin yüzde onu kadar bir kısmı sınavla öğrenci alan bir liseye kayıt yaptırabiliyor. Proje okullarının belirlenmesinde şehrin gerçekleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak bir güncelleme yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Tüm proje okullarının şehrin merkezinde toplamak, her ilçede bir fen lisesinin olması gibi eleştiri noktaları dikkate alınmalıdır.

Öğretmen ve İdareci Seçimi

Proje okullarının idarecileri Bakanlığın ilgili genel müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

İdareci seçimleri bir kritere bağlı olmadığı için çeşitli kulis faaliyetleri ve liyakat duygusunu zedeleyecek farklı girişimler gündeme gelebilmektedir. Halbuki proje okullarına idareci seçimleri ilgili programın hakkını vermiş ya da projeleriyle görevinin hakkını verebilecek nitelikteki eğitimciler arasından objektif kriterlere göre seçilmesi çok daha uygun olacaktır.

Müdür Başyardımcılığı Kadrosunda Tıkanma Var

Milli Eğitim Bakanlığı, müdür başyardımcılığı kadrosunun tekrar tanımlanmasıyla ilgili yönetmelik yayımlamıştı. Fakat proje okullarının yönetmeliğinde müdür başyardımcılığı tanımı bulunmadığı için belki de bu okullara ilgili kadroda atama yapılamayacak.

MEB Daire Başkanlıkları arasında iletişim eksikliği ve hukuk biriminin görüşlerinde çok sayıda isabetsiz uygulama olduğu gerçeği masada durmaktadır. Zira atama yönetmeliklerinin birçok maddesi yargıdan dönmekte ve iç içe geçmiş mağduriyetler yaşanmaktadır.

Sahi müdür başyardımcılığının neden kaldırıldığı konusu da hala anlaşılmış değil, demek ki MEB, Başyardımcılığın kaldırılması ile ilgili aldığı kararın yanlışlığını kabul etmiş ve hatasından dönmüştür.

Proje Okullarına Öğretmen Atamasının Kriteri var mı?

Proje okullarına öğretmen atamaları, 01-31 Mayıs tarihleri arasında yapılmaktadır. Bazı genel müdürlükler, süreci çoktan başlattı ve neticelendirmek üzereler. Burada eğitimcilerin serzenişleri daha çok boş kadroların yayınlanmaması konusunda olmaktadır. Yani süreç çok şeffaf yürütülmüyor, Birçok eğitimci hangi proje okulunda, hangi branşta kaç ihtiyacın olduğunu kişisel bağlantıları ile ancak öğrenebilmektedir.

Öğretmenlerin de hangi kriterlere göre atandıkları ya da atanamadıkları konusu cevabı bulunamayan sorular olarak unutulup gitmektedir. MEB, proje okullarının idareci ve öğretmen atamaları konusunda eğitimcilerin vicdanını rahatlatacak, liyakate dayalı bir sistem arayışında olmalıdır. Aksi takdirde bu okullara atanan idareci ve öğretmenler bu kadrolara “Birilerinin kıyağı ile geldiler.” damgasını yemekten kurtulamayacaklar.

Anadolu Liseleri ve Fen Liseleri Kontenjanı Artırılmalı

Sınavla öğrenci alan okulların meslek liseleri, imam hatip liseleri ve Anadolu- fen liseleri olarak üç bölüme ayrıldığı ifade edilebilir. Akademik liseler olarak bilinen Anadolu ve fen liselerinin kontenjanlarının artırılması beklentisi her dönem gündemdeki yerini korumaktadır.

 Bu yıl kontenjanlar belirlendi, geçen yıla göre öğrencilerin yerleşme olasılığı biraz daha yüksek. Zira 2021 yılında sınava girecek öğrenci sayısı bir önceki yıla göre daha az. Konunun tüm yönleriyle tekrar ele alınması beklentisini buradan ifade etmekte fayda var.