MHP lideri Devlet Bahçeli, parti olarak 100 maddelik bir anayasa taslağı hazırladıklarını açıkladı.

Kimin aklına geldiyse helal olsun. Türkiye’nin 100. yılına sivil bir anayasayla girmek çok doğru, anlamlı ve yerinde bir fikir.

Türkiye’nin, ilk asrını darbecilerin anayasasını çöpe atarak geride bırakması ne kadar güzel olur!

Sivil bir anayasa ile ikinci 100 yıla girmek çok değerli bir düşünce ve anlamlı bir adım.

Süper güç Osmanlı Devleti’nin varisi Türkiye’nin 100. yılını sivil bir anayasa ile taçlandırmak, süper güç olma yolunda sonraki yıllar için de bir ışık olacaktır…

Yeni ve sivil bir anayasa, yeni dönemi planlama, çağın gereklerine ayak uydurma ve hatta çağın ilerisinde adımlar atmak için çok stratejik bir adım olur…

ANAYASALARIMIZI HEP DARBECİLERİN YAZMASINI MI BEKLEYECEĞİZ?

Türkiye yıllardır askeri darbe yapan cuntacıların yazdırdığı baskıcı, milletin milli ve manevi değerlerinden uzak anayasalarla yönetildi.

Darbeci Evren’in yazdırdığı anayasayı değiştirmek her siyasi partinin programında yer aldı.

Miting meydanlarında halkı coşturan en önemli cümlelerden bir tanesi, “İktidara gelirsek sivil bir anayasa yapacağız” sözü oldu. Ama ne hikmetse Cumhurbaşkanı Erdoğan dışında “darbecilerin anayasasına” dokunabilen olmadı.

AK Parti, Türkiye ve dünyanın değişen şartlarına uygun bazı değişiklikler yaparak milletin referandum desteğiyle “evet ama yetmez” adımlar attı.

Muhalefet partileriyle kurduğu Anayasa Komisyonu elli maddelik ortak metinde uzlaştı. Ancak devam maddeleri gelmedi.

Muhalefet, AK Parti’nin uzlaşılan elli maddeyi değiştirelim teklifini kabul etmeyerek tarihi bir adımı akamete uğrattı.

HDP İLE ANAYASA HAZIRLAYAN MUHALEFET BAKALIM MHP’NİN TASLAĞINA EVET DİYECEK Mİ?

HDP ile gizli gizli, kapalı kapılar arkasında anayasa çalışması yapan CHP ve İyi Parti’nin; MHP’nin taslağına nasıl bir tepki vereceğini çok merak ediyorum.

Yine sudan bahaneler üretip ipe un mu serecekler? Yoksa yapıcı muhalefet mi yapacaklar?

HDP ile gizli gizli anayasa hazırlayanlar bakalım MHP’nin hazırladığı taslağa ya da AK Parti’nin hazırlayacağı çalışmaya “milletin gözü önünde” katılacak mı hep birlikte öğreneceğiz…

Bahçeli’nin basın toplantısında dikkat çektiği gibi anayasayı değiştirmek artık iktidar ve muhalefet konusu değil; “uzlaşmak ve yeni bir anayasa hazırlamak milli bir vecibedir.”

“Yeni anayasa yapmak demek milletin ihtiyaçlarını idrak etmek demektir” diyen Bahçeli, anayasanın “tarihin ve toplumun gerisine düşmeden devlet/millet uyumunun kökleştirilmesinin yegâne öğesidir” tespitiyle de değişine dünya ve Türkiye’nin koşullarına uygun bir anayasanın önemine dikkat çekiyor.

Darbeci anayasalar hep yeni bir “millet inşa” etmek istediler. Oysa milletin “anayasayı inşa” etmesi gerekiyor!

Bundan dolayı “yeni Türkiye’nin”, “yeni 100 yılının”, “yeni anayasasını” DARBECİLER değil, MİLLET yazmalı…

MHP’nin anayasa çalışmasını bu açıdan çok kıymetli buluyorum!