İnsanoğlu asırlar boyunca ürettiği ürünleri uzun bir süre kullanabilmek için çeşitli yöntemler geliştirmiş, bunların başında da en iyi saklama tekniği olarak doğal kurutma geliyor. Kurutma açısından dünyadaki en zengin mutfak Türk mutfağıdır diyebilirim.

Doğal kurutma tekniğiyle en çok incir, bamya, dut, biber, patlıcan, domates gibi birçok sebze ve meyve kurutuluyor. Bu kurutmalarda dikkatimi son zamanlarda Aydın ili ve özellikle kuru incir çekiyor. Ayrıca Türk mutfağında süt ve süt ürünlerinin yeri de çok mühim. Sütün mayalanma suretiyle yoğurt ve peynir gibi lezzetlere dönüştürülmesin de Bursa ve çevresinin daha yaygın olduğunu görüyorum.

Aydın, Nazilli @dogalkurugida

“Muhteşem lezzette bir incir neden Aydin ve çevresinde çok iyi oluyor?” sorusunun cevabı sanırım tarihi bu 2 şahsiyetin ifadelerinde gizli. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde bu bölge için “Dağlarından yağ, ovalarından bal akan diyarlar” diye söz eder, yine ünlü bilgin Herodot da “Bizim yeryüzünde gördüğümüz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer” diye tabir eder. Son olarak ülke olarak AB coğrafi tescil işareti aldığımız 5 üründen 2’si olan incir ve kestanenin bu bölgeden olması buranın önemini kat kat artırıyor sanırım. İşte bu bölgede uzun yaşam şehri olan Nazilli’den sofralara özenle kurutulmuş doğal gıdalar üretip satan Doğal Kuru Gıda şirketi 2015 yılında butik bir işletme konsepti ile iş hayatına adım atıyor. Kurutulmuş olan ürünlerin başında incir ve incir cipsi geliyor. Bunun yanında 15'ten fazla meyve, 20'den fazla sebze ile Türkiye'nin en geniş çeşidine sahip butik işletme ve ayrıca hazır yemekleri de kurutarak paketleyip satışını yapan bir şirket, bu anlamda Türkiye’de bir ilk olma hüviyetini taşıyor. www.egedensofraniza.com

Nazilli’nin doğal ürünleri

Şirketi kurarken en büyük avantajlarının, iklimiyle, coğrafyasıyla ve ürün çeşitliliğiyle dünyada eşine az rastlanır bir bölgede yaşıyor olmasına bağlayan Doğal Kuru Gıda firmasının sahibi Lütfi Özkal Bey, “Türkiye’de yetişen bitki çeşitliliğinin neredeyse %80’i Aydın ve Nazilli’de bulunuyor. Bu bölgede yetişen ürünler kestane, incir, çilek, elma, armut, ayva, nar, limon, zeytin ilk başta gelenler olarak sayılabilir. Bu kadar çok ürün çeşitliliğine sahip bir bölgede olmak sanırım bizim için büyük bir şans. Tabii son yıllarda artan tarımsal ilaçlamadan ve kimyasal gübrelemeden bizim topraklarımız da nasibini almış. Ancak hâlâ el değmemiş topraklarımızda yetişen ürünlerden itinayla ve doğal yollarla kurutulmuş son derece sağlıklı ve lezzetli bir ürün gamı oluşturduk” diyerek sağlıklı ve doğal ürünlere ne kadar önem verdiklerini anlatıyor. Doğal ürünler elde etmenin gerçekten çok zor olduğunu ve birçok dış etkenle mücadele etmek zorunda kaldıklarını belirten Lütfi Bey, “Elimizdeki ürünlerin bir sınırı var, bitince de yok demek çok zor, bunun için her geçen gün üretimimizi artırarak doğallığımızdan taviz vermeden müşterileri bu doğallıklardan mahrum bırakmamaya çalışıyoruz. Herkesi doğal ürünlerle buluşturmak ve bölgede doğal tarımın bilincini artırmak gerçekten inanılmaz bir keyif veriyor” sözleriyle de akıllı tarım yapılmasının altını çiziyor. Firma, satılan ürünlerinden “Nazilli Sokak Hayvanları ve Hayvanseverler Derneği” desteğiyle sahipsiz hayvanlara da bir pay ayırıyor.

Aydın, Nazilli @kariafresh

Yine Aydın Nazilli’de organik bir çiftçi olarak yaşayan Dursun Özdemir, 2008 yılında ARGE’sini yaptığı ‘Karia Fresh’i bir Start-up şirketi olarak 2010 yılında kuruyor. Dursun Bey bu şirketi kurma amacını ise organik olarak ürettiği Aydın incirini ihracatla tüm dünya ülkelerine pazarlamak ve premium incir kültürünü de tüm dünyaya tanıtmak ve yaymak olarak belirliyor. Firma geleneksel üretilen incirin yanında incirin, eski usullerle kekik ve defneyaprağı ile hazırlanan suya bandırılmış olanını, çikolata kaplamalısını, cipsini, şurubunu, barını, ununu da yapıyor. Ayrıca Dursun Bey, dondurulmuş dal kurusu incirini, geleneksel incire göre daha ballı ve tazeliğini koruyan eşsiz koku ve aromatik bir lezzete sahip olduğunu belirtiyor. Bence incir cipsi de çok lezzetli ve incirle aynı besin değerlerine sahip, saklanması da kolay ve tüketim ömrü uzun olduğu için ara öğünlerde atıştırmalık bir ürün olarak görülmesi gerekir, denemenizi tavsiye ederim. www.kariafresh.com

Yüksek rakımlı bölgenin ürünü

Karia Fresh, eşsiz bir damak keyfi ve Avrupa ülkelerinden yoğun talep gören bu organik dağ incirlerini yüksek rakımlı bahçelerde, kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan, tamamen doğal yöntemlerle üretiyor. 10 yıldır Aydın Nazilli Karahallı Mahallesi’nin Karatepe, bavulca, guzguncuk, gökyer mevkilerindeki bahçelerinde, kendine has aroması ile eşsiz bir lezzete sahip yetiştirilen bu incirler, her bölgenin kendine has ayrı bir lezzete sahip olması nedeniyle hasadı ve paketlemesi ayrı yapılıyor. Ayrıca firma, incirleri güneşte kurutarak en doğal haliyle müşterilerine sunuyor. Üretime başladıkları günden beri butik incir üreticisi olma ruhunu kaybetmediğini söyleyen Dursun Bey, “Yetiştirdiğimiz incirlerin içi yoğun ballı, iri dolgulu çekirdekleri ile katma değerli ürünlerdir. İncir üretimiyle birlikte ürettiğimiz incir cipsi ve diğer incir ürünlerimiz çok talep görüyor, yeni sezonda yoğun gelen talepler doğrultusunda tescilli ‘Karia Fresh’ markamızla tüm dünyaya ürünlerimizi göndermeye devam edeceğiz” diyerek hedefinin ihracatta büyümek olduğunu söylüyor.

Bursa, Gürsu @gessysuturunleri

Gessy markası ile süt ve süt ürünleri üretimi yapan Gespa Süt Ürünleri AŞ günümüzde günde 100 ton süt ve süt ürünleri işleme kapasitesine ve yüksek teknolojili modern tesislerine sahip bir Bursa firması. Doğal ve katkısız olarak geleneksel yöntemler ile üretim yapan Gessy firması, kendine has tat, yapı ve aromasına sahip ürünleri tüketicilerle buluşturmak için 2004 yılında Akbaş Holding tarafından kurulmuş. Gessy markası aynı zamanda hayvan sağlığının korunması yanında kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesini sağlayan bir ARİ işletmesi. Türkiye’de 1.427.000 işletmeden sadece 1330’u ARİ işletmesi olup Bursa’da ARİ işletme sayısı sadece 42’dir. Bunlardan biri olan Gessy, tesislerinde işlenen süt ürünlerinden yoğurt, ayran, tereyağı ve her çeşit peynir üretimi yapılıyor. Tüketicilere frigorifik araç filosu ile sunulan Gessy ürünlerinin üretiminde, sağlığa, çevreye ve hijyene azami önem veriliyor. Her geçen gün kapasitesini artıran ve online satış kanalı desteği ile daha geniş bir pazar kitlesine ulaşmayı hedefleyen Gessy firması, bu hedefinin gerçekleşmesi için çalışmalarını Ar-Ge ile destekleyip yeni ürünlerin geliştirilmesi ve pazara sunum çalışmalarını da hızla devam ettiriyor. www.gessy.com.tr/

Gessy lezzetleri

Başta, Akbaş Çiftliği’nden hijyenik koşullarda elde edilen, yüksek besin değerlerine sahip sütlerden günlük üretilen ve içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan yoğurtları var. İlaveten gurme serileri içinde yer alan ve müşterileri tarafından da çok beğenilen Özel Çiftlik Yoğurtları mevcut. Kendi yoğurduğunu yapmak isteyenler için de özel sütlerden hazırlanmış, kaynatmaya gerek kalmadan, 45 °C’ye kadar ısıtarak mayalanması mümkün olan ve yüksek besin değerine sahip Gessy yoğurtluk sütü var. Gessy sütlerinden doğal ve katkısız olarak geleneksel yöntemler ile üretilen Gessy peynir çeşitleri ve Gessy tereyağı da satış listesinde. Akbaş Çiftliği’nde tamamen doğal ortamda beslenen ve içerdiği yüksek protein bakımından insan sağlığı için önemli bir yere sahip Gessy gezen tavuklarının yumurtaları da ürünler arasında yer alıyor. Bu lezzetlerin birçoğunun tadına baktım, gerçekten çok lezzetliydi, tavsiye ediyorum.