Teknolojinin gelişmesiyle internet aracılığı ile kullanılan TV yayınları artmakta ve akıllı TV’lerin hayatımıza girmesi sonucunda ise IP TV (Internet Protocol Television) kullanımı yaygınlaşmıştır. Kaçak olarak izlenen bu ve benzeri yayınların artmasıyla IP TV kullanan vatandaşların aklına “IP TV kullanmak yasal mıdır? IP TV kullanmak suç mudur? IP TV izlemenin cezası var mıdır?” şeklinde sorular gelmektedir. Bu makalemizde siz değerli okuyucularımıza IP TV nedir ve IP TV izlemenin yasalarda nasıl düzenlendiği noktasında cevap vermeye çalışacağız.

IP TV nedir?

IP TV yayınların, internet altyapısı kullanılarak kullanıcılar tarafından izlenebilmesini sağlar ve IP paketlerinin dönüştürülerek internet üzerinden kullanıcıya yayınlanmasını sağlayan bir araçtır. Kısaca internet üzerinden izleyicilere yasal olarak ücretli sunulan yayınlardır.

Bazı yayınlar izleyicilere ücretsiz kullanım imkânı sağlarken, bazı yayınlar ücretli olarak sunulmaktadır. Telefonlarda bulunan TV programları, Lig TV gibi programlar kullanıcılarına ücret karşılığı sunulmaktadır.

IP TV izlemek suç mudur?

IP TV’nin içerdiği yayınların neler olduğu bu noktada önem arz eder. Türkiye’de sunulan Tivibu, TV Plus, Dijiturk, Lig TV, D Smart vb. yayınlar, yasal olarak kullanılabilen IP TV türleridir. Ancak IP TV üzerinden kaçak olarak izlenen Lig maçları, ücretli bir film, yayıncının rızası hilafına izlenen şifreli yayınlar suç teşkil eder. Kaçak olarak izlenen IP TV yayınlarının ise yasal yaptırımları bulunmaktadır.

IP TV ile televizyon yayınlarını yasal olarak izlemek suç değildir. Ancak IP TV ile yasal olmayan yayınlar yapmak ve yasal olmayan (kaçak) yayınları izlemek suç teşkil eder.

Örnek vermek gerekirse, D Smart aboneliği olmadığı halde şifreli bir yayının şifresini kırmak suretiyle lig maçının izlenmesi durumunda karşılıksız yararlanma suçu oluşur.

Nitekim 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 163. maddesinde karşılıksız yararlanma suçu düzenlenmiş ve aynı maddenin 2. fıkrasında; “Telefon hatları ile frekanslarından veya elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresiz yayınlardan sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.” şeklinde yayın sahibinin rızası dışında kaçak yayınların izlenmesi suç teşkil ederek, bu suçun cezası hüküm altına alınmıştır.

Madde hükmü gereğince şifreli veya şifresiz frekanslar aracılığı ile yapılan yayınlarda yayın sahibinin rızası ile yararlanılması aranmaktadır. Yayın sahibinin rızası dışında yayınlardan yararlanılması durumunda ceza yaptırımı söz konusu olacaktır.

Şunu da söylemekte yarar var ki, IP TV yayınlarını izlemek için yayının yapıldığı sunucuya bağlanmak gerekir. Bir kişinin IP TV sunucusuna, kim tarafından bağlandığının doğrudan tespit edilmesi imkânı da yoktur.

Sonuç olarak kaçak yayın yapan IP TV yayınlarının izlenmesinin suç teşkil edeceği ve tespit edilmesi durumunda ise cezai yaptırıma tabi tutulduğu görülmektedir.