İnsanın yeryüzüne ilk adımından bu zamana kadar ihtiyaçları, tüketim biçimleri, karar verme tarzları ve yaşam biçiminde sürekli değişimler/gelişmeler yaşanmıştır. Yüzbinlerce yılda yaşanabilecek gelişmelere denk gelecek değişimler son çeyrek yüzyılda yaşanmıştır. Önümüzdeki dönemde bu değişimin çok daha hızlı gerçekleşeceği öngörülmektedir.

Bilgiye ulaşma yöntemleri ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmelerin baş döndürücü hızı karşımıza yepyeni kavramları, yeni mal ve hizmetleri çıkarmıştır. Sosyal medya, yapay zekâ, robot teknolojileri vb.

Türk Dil Kurumu, “Kuşak” kelimesini: “İnsanlık tarihinin başlangıcından günümüze kadar olan süreç içerisinde hemen hemen aynı yıllarda doğmuş, aynı dönemin koşullarını, dolayısıyla birbirine benzer problemleri, yazgıları yaşamış, benzer ödevlerle sorumlu olmuş kişilerin topluluğu” olarak tanımlamıştır.

Kuşaklar arasındaki farklılıklar, geçmişten günümüze kadar kuşaklar arasında çatışmalara da neden olmaktadır. Genellikle, her kuşak kendinden bir önceki kuşağı daha muhafazakâr bulurken, bir sonraki kuşağı ise sorumsuz ve saygısız olarak görmektedir. Yeni nesiller eski nesillere göre daha yeniliğe açık ve gelişmeleri benimseme eğiliminde iken eski nesiller ise geleneklerine ve geçmişlerine sıkı sıkıya bağlı, yeniliklere uyum sağlama da güçlük çektikleri görülmektedir.(Fındık, 2013: 44).

Geleneksel Kuşak

1900-1945’li yıllar arasında doğanlar sessiz kuşak ya da gelenekseller olarak adlandırılmaktadır. Temel değerleri otoriteye saygı, dürüstlük ve toplumsal tatmindir (Kyles, 2005: 54). Yaşları 70’in üzerinde olan, ülke nüfusunun az bir kısmını oluşturan bu kuşak, son zamanlarda hızla değişen sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik koşullar nedeniyle, günümüze adapte olmaları gittikçe zorlaşmaktadır. (Etlican, 2012: 4).

Patlama Kuşağı

1946-1964’lü yıllar arasında doğanlar Patlama Kuşağı (Baby Boomers Kuşağı) olarak adlandırılmaktadır (Kyles, 2005: 54). Bu kuşağın “Baby Boomers” yani “Patlama Kuşağı” olarak adlandırılmasının sebebi İkinci Dünya Savaşı sonrasında sürekli artan nüfus hızıdır (Seçkin, 2000: 103). Uyumlu, amacını gerçekleştirmeye hevesli, pozitif düşünen, özgür olmayı seven, dünyayı keşfetmeyi ve yaşamın her anından keyif almayı isteyen, çatışmalardan kaçınmacı, hizmet odaklı, kadın erkek ilişkilerinde ise muhafazakâr tutum sergileyen kişilik yapısına sahiplerdir.

X Kuşağı 

1965-1979’lu yıllar arasında doğanlar X kuşağı olarak adlandırılmaktadır. Türkiye açısından X kuşağı, ara kuşak manasına gelen “geçiş dönemi çocukları” olarak ifade edilmektedir. Bu kuşağın geçiş dönemi olarak adlandırılmasının nedeni; 1965-1979’lu yıllarda dünyanın önemli değişim ve dönüşümler yaşamaya başlamasından kaynaklanmaktadır. X kuşağı girişimci, pragmatist ve yaratıcı özellikleri ile kendilerini sürekli geliştirmeye ve yeni bilgiler edinmeye önem vermekte ve dolayısıyla kendinden önceki kuşaklara göre bir adım daha ileride bulunmaktadır.

Y Kuşağı 

1980-1999’lu yıllar arasında doğanlar Y kuşağı olarak adlandırılmaktadır. Y kuşağı şu özellikleri ile nitelendirilmektedir: Teknolojiyi yakından takip eden, aile odaklı, başarıyı hedefleyen, dinamik, takım çalışmasına inanan, ilgi odağı olmayı isteyen, kendilerini geliştirmeye odaklı, çevreye duyarlı, başarılı olmak için yeniliklere açık olmak gerektiğine inanan olarak tanımlanmıştır.