Resmi evlilik dışında, örneğin dini nikâh ile yaşanan evlilikler yasal olarak geçerli bir evlilik olarak kabul edilmediği için bu birlikteliklerden doğan çocuklar da evlilik dışı doğan çocuklar olarak nitelendirilmektedir. Babanın, nüfus kütüğüne işlenmesi ve bu şekilde resmi olarak belirlenmesi için çocuk ile baba arasında soy bağının kurulması gerekmektedir. Doğumdan sonra, baba çocuğu tanıma yoluna gitmişse bu durumda soy bağı resmi olarak kurulmuş olacaktır. Ancak babanın çocuğu tanımadığı durumlarda soy bağının mahkeme kararı ile kurulması gerekecektir.

Bu şekilde, biyolojik baba ile çocuk arasında soy bağının mahkeme kararı ile belirlenmesine babalık hükmü, bu nedenle açılan davaya ise babalık davası denmektedir. Babalık davası Türk Medeni Kanununun 301 ila 304. Maddeleri arasında düzenlenmiştir.

BABALIK DAVASINDA TARAFLAR

Çocuk ile baba arasındaki soy bağının mahkeme tarafından belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilir.

Dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. (TMK 301 )

BABALIK KARİNESİ

Babalık iddiası ile kendisine karşı dava açılan davalının, çocuğun doğumundan önceki üç yüzüncü gün ile yüz sekseninci gün arasında ana ile cinsel ilişkide bulunmuş olması, babalığa karine sayılır.

Bu sürenin dışında olsa bile fiilî gebe kalma döneminde davalının ana ile cinsel ilişkide bulunduğu tespit edilirse aynı karine geçerli olur.

Ancak, davalı, çocuğun babası olmasının olanaksızlığını veya bir üçüncü kişinin baba olma olasılığının kendisininkinden daha fazla olduğunu ispatlarsa karine geçerliliğini kaybeder. (TMK 302 )

Her ne kadar yasada babalık karinesine yer verilmiş ve bu şekilde babalık hükmünü düzenlemiş ise de gelişmiş teknoloji karşısında babalığın DNA testi ile kanıtlanması mümkündür.

HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRELER

Babalık davası, çocuğun doğumundan önce açılabileceği gibi doğumdan sonra da açılabilmektedir. Anne açısından dava açması için belirlenen hak düşürücü süre doğumdan başlayarak 1 senedir. Hak düşürücü süre geçtikten sonra dava açamayacaktır.

Ancak, hali hazırda çocuk ile başka bir erkek arasında soy bağı bulunmakta ise, hak düşürücü süre bu soy bağının ortadan kalktığı tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır.

Anne açısından, 1 yıllık sürenin kaçırılması açısından haklı bir sebep varsa, bu sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde dava açabilecektir.

Çocuk açısından babalık davası açması için kanunda her hangi bir hak düşürücü süre bulunmamaktadır. Bu nedenle çocuk tarafından her zaman babalık davası açılabilecektir.

ANNENİN MALİ HAKLARI

Anne, açacağı babalık davasında, doğum giderlerini, doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık sürede geçinme giderlerini ve gebelik ve doğum nedeni ile yaptığı diğer giderleri talep edebilecektir. Anne, soy bağı kurulduktan sonra çocuk için, nafaka talep edebilecektir.

YETKİLİ VE GÖREVLİ MAHKEME

Babalık davası, taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yerinde bulunan aile mahkemesinde açılır.