İLKSAN seçimleri geçtiğimiz cumartesi günü tüm ülke sathında tamamlandı. Seçimlerin eğitimcilerin onuruna ve vakarına yaraşır bir şekilde tamamlanması övgüyü hak ediyor. Bir iki noktada hayatı ve dünyayı eski alışkanlıklarıyla okuyan kişilerin taşkınlıkları oldu fakat genel itibarıyla seçim organizasyonu başarılıydı.

İLKSAN, ilkokul öğretmenlerinin yardımlaşama sandığı, sandığa ilkokul öğretmenleri, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü personeli üye olabiliyor. Sandığa üye olmak zorunlu ve sandıktan çıkma imkânına sahip değilsiniz. Zorunlu bağış gibi bir durum var ortada. İsteyerek girmiyorsunuz ve istediğiniz zaman da sandıktan çıkamıyorsunuz. İradeniz dışında yardımlaşmaya zorlanıyorsunuz, ilginç.

Mevcut İLKSAN yönetimi Türk Eğitim-Sen delegelerinden oluşuyor. İLKSAN, muadilleyile karşılaştırıldığı zaman zarar eden bir yardımlaşma sandığı konumundadır. OYAK, POLSAN gibi yardımlaşma sandıklarından üyeleri çok ciddi oranda ikramiye alabilmektedir. Her ay yaklaşık 40 milyon tl aidat toplayan İLKSAN, bu kaynağı yatırıma, üretime, üyesinin istifadesine sunamamış maalesef.

Genel itibarıyla değişim talepleri seçime damgasını vurdu. Ve elbette değişime karşı duran, elindeki statükoyu korumaya çalışan eski yönetim seçime asıldı. Bu seçime daha önceki seçimlerden farklı olarak Eğitim Bir Sen tüm teşkilatlarıyla katılım sağladı. Zira sandığa üyeliğin isteğe bağlı olması gerekçesiyle daha önceki seçimlerde bu kadar iddialı değildi EBS. Eğitim Sen de seçime iyi hazırlanmış ve üyelerinin neredeyse tamamını sandığa getirmeyi başardılar.

İLSAN seçimini kim kazandı?

Seçimde ilçe temsilcileri belirlendi ve Eğitim Bir-Sen 590, TES 509, Eğitim-Sen 62 ilçe temsilciliğini kazandı. İlçe temsilciliği sonuçları Eğitim Bir -Sen’in seçimi kazandığını gösteriyor.

İl temsilciliği bazında bakıldığı zaman 105 temsilci Eğitim Bir-Sen adayları arasından seçilirken 92 aday TES üyeleri arasından seçimi kazanmış, 23 delege ise şu anda belirsiz durumda. Yani hiçbir sendika çoğunluğu tek başına sağlayamamış. Bu delegelerin durumu eylül ayında yapılacak delege seçimleriyle netleşecek.

İLKSAN yönetiminin değişmesi için 220 delegenin salt çoğunluğunu almak gerekiyor. Yani Eğitim Bir-Sen şu anda seçimi kazanmış durumda.

Bir internet sitesinde seçimi Tük Eğitim-Sen’in kazandığı haberi geçti. Rakamlar ortada, bu rakamların dışında kamuoyuyla paylaşılmayan bir veri ya da bilgi mi var bilinmez. Fakat il ve ilçe temsilcileri bakımından seçimin mutlak galibi Ali Yalçın’ın genel başkanı olduğu ve eğitimcilerin neredeyse yarısının üye olduğu Memur Sen’e bağlı Eğitim Bir-Sen.

İLKSAN yeni döneme iyi hazırlanmalı

Eğitimciler, üzerine düşeni yaptı. Değişimden yana oy kullandılar. Artık yeni yönetim seçim sürecinde eleştirdikleri konuları masaya yatırmalı, yüz binlerce üyesini OYAK veya POLSAN üyelerinin imkânları kadar imkâna kavuşturmalıdır. Hayat şartları çok zorlaştı ve insanlar bu ve buna benzer maddi desteklere ihtiyaç duymakta.

Eğitimciler, genel anlamda 3600 ek göstergeyi almak istiyor, sandıklarından ciddi miktarda ikramiye almak istiyor, hükümetten artık 3+3 4+4 gibi komik zam teklifleri yerine enflasyon artı zam talep ediyorlar.

Eğitimciler artık konunun taraflarından kendilerini rahatlatacak icraatlar bekliyor. Vesselam…