Türk Ceza Kanunu’nun ikinci bölümünde 278 ila 280. maddeler arasında düzenlenen ve işlenmekte olan ya da İşlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırılması halen mümkün bulunan bir suçun yetkili makamlara bildirilmemesi olarak tanımlanabilecek olan suçu bildirmeme suçu ile amaçlanan hukuki yarar toplum barışının korunmasıdır.

SUÇUN UNSURLARI

Suç kanunda yazılı olan tanımından da anlaşılacağı üzere 2 seçimlik hareket ile işlenebilecektir.

Suçun henüz işlenmeye devam ediyor olması hali; Örneğin, bir kimsenin kaçırılarak belli bir yerde tutulduğunun bilinmesine rağmen, durumdan yetkili makamların haberdar edilmemesi, aynı şekilde, elektrik hırsızlığının işlendiğinden haberdar olunmasına rağmen, durumun yetkili makamlara bildirilmemesi, örneklerinde olduğu gibi
Suçun icrası tamamlanmış olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırılması hâlen mümkün bulunan bir suçun yetkili makamlara bildirilmemesi hali; Örneğin icra hareketleri tamamlanmış olan bir hırsızlık sonucunda elde edilmiş olan malların bir depoda saklandığının bilinmesine rağmen, durumdan yetkili makamların haberdar edilmemesi gibi.
Suçun bildirilmesi için belirlenmiş her hangi bir usul yoktur.

CEZASIZLIK SEBEBİ

Tanıklıktan çekinme hakkı olan kişiler açısından suçu bildirmeme suçu nedeni ile ceza verilmemektedir. Ancak bu kişiler, önlemekle yükümlü oldukları bir olay varken bu yükümlülüğü yerine getirmezlerse, suçu bildirmeme suçu yönünden değil, ihmali davranışlar suç işlemekten dolayı cezalandırılabileceklerdir. Örneğin, eşler bir birini ihbar etmemeleri nedeni ile sorumlu tutulamazlar. Ancak babanın çocuğuna karşı eziyet ettiği bir olayda, çocuk üzerinde bakım ve gözetim sorumluluğu olması nedeniyle, bu suçu önleme yükümlülüğü bulunmaktadır. Annenin çocuğa karşı eziyet suçunun işlenmesine sessiz kalması durumunda, ihmali davranışla suça iştirak ettiği kabul edilip, baba ile birlikte cezalandırılabilecektir.

Suçu bildirmeme suçunun temel şeklinde belirlenen cezalar şu şekildedir:

  • İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • İşlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırılması halen mümkün bulunan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
  • Mağdurun on beş yaşını bitirmemiş bir çocuk, bedensel veya ruhsal bakımdan engelli olan ya da hamileliği nedeniyle kendisini savunamayacak durumda bulunan kimse olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza, yarı oranında artırılır.
  • Tanıklıktan çekinebilecek olan kişiler bakımından cezaya hükmolunmaz. Ancak, suçu önleme yükümlülüğünün varlığı dolayısıyla ceza sorumluluğuna ilişkin hükümler saklıdır.

Kısmet olursa haftaya, kamu görevlilerinin ve sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmemesi suçları ile devam edeceğiz.