Atatürk öldüğünden 5 ay sonra Mart 1939'da cenaze Etnografya Müzesi’ne kaldırılır. 

Ne alaka diyeceksiniz ama... CHP işte... 

Kasım 1938 ile Mart 1939 arasında neredeydi diye soracak olursanız; 10-11 Kasım'da konservasyon uygulanan naaş katafalka konulup 5 ay bekletilmiş.

Sonra?..

CHP bir komisyon kurup Anıtkabir'in yerinin tespiti için 3 ay çalışmış, oysa Atatürk'ün nereye gömülmek istediğini Nuri Ulusu gibi yakınında yıllarını geçiren insanlar biliyordu. Atatürk'ün tek isteği Çankaya Köşkü’nün bahçesine gömülmekti. Hatta Anıtkabir'e defnedilmeden önce 15 yıl (on beş gün değil yıl!) cenazeyi beklettikleri Etnografya Müzesi’nin mimarisinden Atatürk'ün nefret ettiğini hatta yıktırmayı bile düşündüğünü Mustafa Kemal Ulusu'nun “Atatürk'ün Yanı Başında” kitabından öğreniyoruz.

Neyse 1939'a dönelim, Anıtkabir'in yerinin tespiti için oluşturulan CHP komisyonu Ocak 1939'da Rasattepe'de karar kılar. Sonra?..

Sonra hiçbir şey olmaz...

1941'de yani ölümünden 3 yıl sonra CHP, kurucu liderinin mezarını artık yavaş yavaş yapmaya karar verir. 18 Şubat 1941'de bir tebliğ yayınlanır. 

Bir proje yarışması yapılır, ama aceleye gerek yok, 31 Ekim 1941'e kadar süre tanınır mimarlara. Sonra?..

Sonra; CHP yarışmanın kurallarını değiştirir, sil baştan yarışma 1 Mart'ta başlar... Sonra?

31 Ekim’e yani yarışmanın bitimine 5 gün kala, CHP'nin yarışmanın jüri üyelerini seçememiş olmasından dolayı yarışma 2 Mart 1942'ye kadar uzatılır. Nihayet 7 Mayıs 1942'de, dönemin tek parti iktidarının Bakanlar Kurulu, İsmet İnönü başkanlığında Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesinin birinci geldiğini duyurdu... Ama...

CHP, "Projeniz birinci geldi, ama beğenmedik" diyerek, Mimarların eline projelerini vererek “Gidip bunu tekrar yapıp gelin” dedi.

CHP nihayet 18 Kasım 1943'te (Atatürk'ün ölümünden (5 yıl 8 gün sonra) düzeltilmiş projeyi kabul ettiğini duyurdu. Sonra?

8 ay beklediler, Temmuz 1944'te mimarlarla projenin uygulanması için protokol imzaladılar.

Gelelim inşaata...

İnşaat esnasında yaşananlar bu köşe yazısına sığmaz, olanları sizin mideniz de kaldırmaz, yapboz, kavga gürültü, bir ileri iki geri... Nihayet Demokrat Parti iktidar olur ve Adnan Menderes Anıtkabir'i yapıp bitirdikten sonra, 1953'te 15 yıldır Etnografya Müzesi’nde bekleyen naaşı getirip Anıtkabir'e defneder. 

CHP budur işte...

Kurucu Genel Başkanı Atatürk’ün kabrini yapmaktan aciz, yapanı da ipe götüren dünyada eşi benzeri bulunamayacak enteresan bir zihniyet.

 Allah ölümüzü de dirimizi de, vatanımızı ve milletimizi de bir daha ellerine düşürmesin...