Davadan feragat,  6100 Sayılı HMK 307 ila 312. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Davaya son veren taraf işlemlerinden birisi olarak düzenlenen feragat kanunumuzda davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesi olarak tanımlanmıştır.

FERAGATİN ŞEKLİ

Davadan feragat için kanunumuzda belirlenmiş bir şekil şartı olmayıp, irade beyanının mahkemeye yöneltilmesi ve ulaşması yeterlidir. Bu anlamda davacı feragat beyanını yazılı olarak dilekçe ile mahkemeye bildirebileceği gibi, yargılama sırasında sözlü olarak da bildirebilir.

Feragat, tek taraflı bir irade beyanı olup, hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ya da mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Bu nedenle feragat, irade beyanının mahkemeye ulaştığı andan itibaren hüküm ve sonuç doğuracaktır. Ancak feragatin bu şekilde hüküm ve sonuç doğurabilmesi için irade beyanında hiçbir tereddüt bulunmaması gerekir.

Davadan kısmen feragat mümkün olup, bu durumda da yine feragat edilen talep konusunun hiçbir tereddüde mahal bırakmayacak şekilde mahkemeye bildirilmesi gerekmektedir. Kısmen feragat beyanı da yine dilekçe ile ya da yargılama sırasında tutanağa geçirilmek sureti ile mahkemeye iletilebilecektir.

Davadan feragat kayıtsız ve şartsız olmalıdır. Zira davadan feragat, davaya son veren işlemlerden olup, kayıt ve şarta bağlı beyanlarda kısmen de olsa ihtilaf devam edecek ve bu nedenle mahkemeye sunulan irade beyanının feragat beyanı olarak kabulü mümkün olmayacaktır. Burada davadan kısmi feragat ile kayıt ve şarta bağlı irade beyanını bir birine karıştırmamak gerekmektedir. Çünkü davadan kısmı feragat durumunda da bir kısım taleplerden kayıtsız ve şartsız feragat söz konusudur

FERAGATİN ZAMANI

Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilecektir.

FERAGATİN SONUÇLARI

Feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğuran bir işlem olup,  ancak İrade bozukluğu hâllerinde,  iptali istenebilir.

FERAGAT HALİNDE YARGILAMA GİDERLERİ

Feragat beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemesine karar verilir. Kısmi feragat durumunda ise yargılama feragat edilen kısım dikkate alınarak, karar verilir.

DAVADAN FERAGAT İLE DAVANIN GERİ ALINMASI ARASINDAKİ FARKLAR

Feragat ile davanın geri alınması, birbirinden farklı kavramlardır. Davanın geri alınması, ileride tekrar dava açabilme hakkını saklı tutarak davanın takibinden vazgeçilmesi olup, burada, davacı talep ettiği haktan feragat etmemektedir. Davadan feragat durumunda ise, davacı, talep sonucundan vazgeçmektir. Davadan feragat davalının rızasına bağlı olmadığı halde, davacının davasını geri alabilmesi için davalının rızası şarttır. Davadan feragat halinde, feragat edilen hak ileride tekrar dava konusu yapılamaz ve yapılır ise mahkemece feragat nedeniyle davanın reddine karar verilir. Davanın geri alınması durumunda ise, geri alınan dava ileride tekrar açılabilir.