Afganistan Türk coğrafyasında önemli kilit noktalarından… Tarihi birçok düğümün çözüldüğü, başladığı, koptuğu yer. Türk İslam mefkuresinin ana damarlarından.

Afganistan denince akla gelenlerden birisi Hz. Mevlana… Anadolu’ya göç etmesi ve tasavvuf ışığını tüm dünyaya saçması…

Ancak bugün Afganistan denilince savaş, kan, yıkım geliyor. Kadim topraklar senelerdir anne feryatlarına, roket seslerine, mazlum bebek hıçkırışlarına ev sahipliği ediyor. Önce Rusya’nın, ardından Amerika’nın emperyal işgal girişi, Afganistan’ı savaşın merkezi halina getirmişken bugün de kan dökme görevini Taliban üstlenmiş durumda.

Taliban, silahlı bir oluşum. Talebeler anlamına gelen oluşum nihai amacını bir şeriat devleti kurmak olarak açıklıyor. Hanefi Sünni bir şeriat devleti kurmak için cihad hareketi başlatan Taliban, eylemleriyle zalim bir örgütten farksız.

Taliban, Hanefi Sünni çizgisini fikri Selefilik ile harmanlamış bir yapı. Dışarıdan bakıldığında Selefi fikre sahip Sünni bir oluşum. Ancak işin bir de iç boyutu var. Afganistan içinden baktığımızda Taliban, Peştun milliyetçiliği güden ırkçı bir oluşum. Bu ırkçılığı da Türkmenler üzerine zalimce gitmesine sebep oluyor.

Hiçbir barış anlaşmasına uymayan Taliban bir süredir Türkmen köylerini yine bombalıyor. Kendi topraklarında işgale uğruyor Türkmen köyleri. Evet, Taliban’ın yaptığı tam olarak işgal. Türkmen köylerini işgal etmesinin tek nedeni Taliban’ın Peştun milliyetçisi olması. Türkmenlerin lideri Raşit Dostum’u asla aklamıyorum ama Raşit Dostum’un zalim olması da Taliban’ı aklamıyor. Irkçı çizgideki Taliban, fikriyata da selefiliği esas aldığında bilhassa Türkmenler için vahşet sahnesi açılmış oluyor. Katliamlar, recm uygulamaları, idamlar, infazlar, tecavüzler… Örneğin, namaz kılarken oturuşta, parmakları dizleri hizasında durmadı diye onlarca insanın parmaklarını kesmiş bir örgüt Taliban… Medreselerinde erkek çocukların tecavüze uğradığı, tecavüzlerin asla yargılanmadığı çünkü yapanların Taliban içinden olduğu ama keyfi bir şekilde zina suçu işledi diye kadınların Taliban tarafından recm edilerek öldürüldüğü bir düzenin adı Taliban… Küçük Türkmen çocukları zorla silah altına alarak savaştıran bir oluşumun adı Taliban…

Taliban’ı savunanların, sevenlerin reflekslerini, niyetlerini anlıyorum. Şeriatı getirmeyi amaçlayan, Amerika’yla savaşan mücahit insanlar olarak görüyorlar. Ama Afganistan içinde durum gerçekten öyle değil. Taliban’ın katlettiği, zulmettiği insanlar Müslüman Türkmenler! Müslüman; Müslümanın canına kıymaz, malına el uzatmaz, namusuna göz dikmez, iffetine dokunmaz, Müslümana zulmetmez. Müslüman katliam yapmaz. Taliban, Peştun milliyetçiliği güderek bunların hepsini ve daha fazlasını Türkmenlere yapıyor. Epeydir daha da arttırmış vaziyette saldırılarını.

Afganistan Türkmenleri, Taliban zulmünden kurtulmak için Türkiye’den, Türk devletinden yardım bekliyor. Evet, Türk beklenendir. Afganistan Türkmenleri zulmederek şeriatı tesis edemeyen Taliban zulmünden, tasavvufun getirdiği hoşgörüyle topraklarını vatan yapan Türkler sayesinde kurtulmayı bekliyor.