Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabil düşmeden “Taliban lideri dahil, tüm temsilcileriyle görüşebilirim” çıkışıyla Taliban’a dostluk ve kardeşlik elini uzattı.

MHP lideri Bahçeli, “Türkiye’nin Afganistan’daki varlığı meşrudur, dostanedir, barışçıdır, bu ülkenin istikrar ve güvenliğine destek maliyetindedir” diyerek neden Afganistan’da olduğumuzu açıkladı.

Türkiye’den gönderilen dostluk ve kardeşlik mesajları anında Taliban sözcüsünden pozitif bir cevapla karşılık buldu: “Türkiye bizim için kardeş ülke. Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz.”

Türkiye, Afganistan’ı kim yönetirse onlarla çalışmalıdır. Buna Taliban da dahildir. Taliban’ın Afganistan’da yaptıkları ve yapacakları kendi içi meselesidir.

Türkiye’den yardım talebi olursa dost ve kardeş ülke Afganistan ve kardeş halk olan Afgan halkına yardım eli uzatılmalıdır...

Afganistan’a huzur ve barışın gelmesi için Türkiye’nin gücünden ve desteğinden yararlanılmalıdır!

TALİBAN TÜRKİYE İLE ÇALIŞMAK İSTEYECEK Mİ?

Taliban, Türkiye’ye dostluk işareti olarak Tacik ve Özbek Türkü isimlere yeni yönetimde yer vermelidir. Türkiye’nin gözünün içine bakan, Türkiye’nin bir işaretiyle harekete geçecek ciddi bir gücü Taliban görmezden gelemez, gelmemeli…

Taliban üzerinde iki ülkenin ciddi etkisi var. Biri Çin, diğeri Pakistan. Bu iki ülke de Türkiye ile dostane ilişkilere sahipler.

Çin, Pakistan ve Taliban’ın Afganistan’da Türkiye gibi güçlü ve dost bir ülkeye ihtiyacı var!

Bunun ilk işaretini Kabil düşer düşmez Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin verdi, “Türkiye bizim için kardeş ülke. Burada kardeş ülkenin bizimle olması çok güzel. Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz…”

Türkiye’nin uzattığı dostluk eli Taliban tarafından havada bırakılmamıştır.

Türkiye de gücü ve tecrübesiyle Afganistan’ın geleceğini yeniden inşa etmesine önderlik ve rehberlik etmelidir…

TÜRKİYE, TALİBAN AFGANİSTAN’INA SIRTINI NEDEN DÖNMEMELİ?

Türkiye, siyasi, ekonomik, tarihi geçmişi ve askeri gücü ile bölgesinin ve dünyanın çok önemli bir aktörüdür. Taliban’ın Türkiye’nin tecrübe ve gücünden faydalanması gerekiyor.

Çünkü Türkiye diğer güçlü aktörler gibi yayılmacı ve emperyalist değildir. Türkiye’nin bu özelliğinin kıymetini bilirler diye umut ediyorum!

Afganistan’a sırtınızı dönerseniz dünyadan haberiniz yok ve dünya siyasetinde esameniz okunmuyor demektir.

Türkiye’nin gücünü görememek, ülke menfaatlerine yüz çevirmek demektir.

Afganistan uzak durulacak, uzaktan seyredilecek bir ülke değildir. Oradaki olumlu ya da olumsuz gelişmeler küresel güç Türkiye’yi pozitif ya da negatif etkiler.

Göç dalgası bunun en somut göstergesidir!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, “Taliban da dahil olmak üzere, tüm taraflarla diyaloğu sürdürüyoruz. Türkiye olarak kardeş Afganistan’ın ekonomik kalkınmasını, istikrarını, barışını, huzurunu desteklemeye devam edeceğiz” açıklaması Türkiye’nin rolünün farkında olduğunu ve bu rolü oynamaktan çekinmeyeceğini gösteriyor!

Türkiye, bölgesinde ve dünyada meydana gelen önemli gelişmeleri uzaktan seyretme devrini çoktan geride bıraktı…