Halk arasında haneye tecavüz olarak bilinen konut dokunulmazlığının ihlali suçu; kişinin konutuna rızası dışında girmek ya da konuta rıza ile girdikten sonra çıkmamak şeklinde gerçekleşir. Bu suçun en tipik örneği; kapıyı açan ev sahibini iterek rıza göstermediği halde evine girmektir.

Suç failleri, kişinin konutuna rızası dışında girerek işlemiş oldukları suçların yanında (Örneğin; konuşmak için gittiği bir eve, mağdurun rızası olmadan girmek ya da o konuttan, ev sahibinin rızası ile girdikten sonra çıkmamak) kimi zaman bu suçun unsurlarının oluştuğunun farkında bile olmadan ev sahibinin, konut dokunulmazlığını ihlal ederler. Bu ve benzeri hallerde akla gelen soruların başında tabir yerindeyse ev basmanın cezası nedir? Haneye tecavüz suçunun cezası nedir? gibi sorular geliyor. Konut dokunulmazlığının ihlali suçu kapsamına giren söz konusu suç ve cezasını aşağıda siz kıymetli okurlarımıza anlatmaya çalıştık.

Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun cezası

Türk Ceza Kanunu’nun 116. maddesinde düzenlenen konut dokunulmazlığının ihlali suçu, Bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi, mağdurun şikayeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fiilin, cebir veya tehdit kullanılmak suretiyle ya da gece vakti işlenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapiscezasına hükmolunur.

Haneye tecavüz suçunun cezası nedir?

Bu suçun cezası, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. Halk arasında haneye tecavüz olarak bilinen, konut dokunulmazlığının ihlali suçunun, cebir veya tehdit kullanılmak suretiyle veya gece vakti işlenmesi halinde, TCK 116. maddesi 4. fıkrası uyarınca ceza artacak olupfail 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yasa metninden de anlaşılacağı üzere bir kimsenin konutuna ya da konutunun eklentilerine rızası dışında girilmesi bu suçu oluşturur. Yalnızca konuta yani eve girmek değil, evinin bulunduğu bahçeye, balkon, garaj vs. gibi yerlerine (konut eklentilerine) girmek de bu suçu oluşturur.

Ayrıca kanun maddesinde açıkça belirtildiği üzere mağdurun şikayeti üzerine tabirinden de suçun şikayete bağlı bir suç olduğu anlaşılıyor. Kısaca mağdur; konutuna rızası dışında giren ya da girdikten sonra çıkmayan kişiden şikayetçi olmazsa, dava açılmaz.

İşyeri dokunulmazlığının ihlali suçu

TCK’nın 116. maddesi 2. fıkrasında düzenlenen işyeri dokunulmazlığının ihlali suçu ise, izinsiz girilemeyen işyerlerine rızaya aykırı bir şekilde girmek veya girdikten sonra rızaya aykırı olarak işyerinden çıkmamak şeklinde aynı konut dokunulmazlığının ihlali suçu gibi işlenir. Buna işyeri dokunulmazlığının ihlali denir.

Açık bir rıza bulunmadan işyerlerine girilmesi, işyeri dokunulmazlığının ihlali suçunu oluşturur. Bazı işyerlerine girip çıkmak bu suçu oluşturmaz. Örneğin AVM’de bulunan bir mağazaya girmek, sinema, restoran gibi yerlere girmek… Ancak bu tür yerlere kapalı olduğu saatlerde girilmesi durumunda işyeri dokunulmazlığının ihlali suçu; hırsızlık yapmak için girilmesi durumunda ise hem işyeri dokunulmazlığının ihlali hem de hırsızlık suçundan ayrı ayrı cezaya hükmolunur. Söz konusu suçun gece vakti işlenmesi halinde ise verilecek ceza artırılır. Avm, restoran, banka gibi yerlere gündüz vakti giren kişilerin; girdikten sonra çıkmaması halinde de söz konusu suç oluşur.

İşyeri dokunulmazlığını ihlal suçunun cezası da, konut dokunulmazlığının ihlali suçunun cezası ile aynı maddede düzenlenmiş olup, 6 yıldan 2 yıla kadar hapis;cebir veya tehdit kullanılmak suretiyle veya gece vakti işlenmesi halinde fail 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun silahla, kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, birden fazla kişi tarafından birlikte, var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak, kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, işlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.