Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Özel Kalem Müdürü Bedir el-Asâkir, önceki gün Muhammed bin Selman’ı Katar Emiri Temim bin Hamed el-Sâni ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanı Tahnun bin Zayed el-Nahyan ile birlikte gösteren bir fotoğraf paylaştı.

Kızıldeniz’de gerçekleştirildiği belirtilen toplantının tam olarak ne zaman ve nerede yapıldığı belirtilmese de üç liderin şortlu ve tişörtlü fotoğraflarının Suudi Arabistan’ın Neom kentinde çekilmiş olduğu tahmin ediliyor.

Muhammed bin Selman’ın Neom’a özel ilgi duyduğu ve Kızıldeniz kenarındaki bölgede devasa bir turizm projesini hayata geçirmek istediği biliniyor.

Her üç liderin gülümseyerek verdiği samimi poz nasıl yorumlanmalı?

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır 5 Haziran 2017’de “teröre destek verdiği” iddiasıyla Doha’yla diplomatik ilişkilerini kesmiş ve Katar’a ambargo uygulamaya başlamıştı.

Abu Dhabi ve Riyad’ın başını çektiği girişimin asıl amacı, farklı bir dış politika takip eden Katar’a boyun eğdirmek ve Doha’yı kendi eksenlerine girmeye zorlamaktı.

Hatta yapabilirlerse askeri müdahaleyle Temim bin Hamed es-Sâni’yi devirip Katar Emiri’ni değiştirecek, ülkenin başına kendilerine göbekten bağlı bir kukla getireceklerdi.

Doha’nın önüne yerine getirilmesi mümkün olmayan 13 maddelik bir talep listesi koydular.

Fakat Katar boyun eğmek yerine direnmeyi tercih etti ve savaşı kazandı.

Ocak ayında Suudi Arabistan’ın el-Ulâ kentinde gerçekleştirilen ve Temim bin Hamed es-Sâni’nin de katıldığı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi’nin ardından Kızıldeniz’de çekilen fotoğrafın ilk anlamı bu.

Bedir el-Asâkir, Mayıs 2018’de bir başka fotoğraf paylaşmıştı.

Mısır’da çekilen o fotoğrafta da Bahreyn Kralı Hamed bin İsa el-Halife, Abu Dhabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ve Muhammed bin Selman gayet samimi görünüyorlardı.

O fotoğraftan bu fotoğrafa bölgede ve dünyada birçok şey değişti.

Doha, dört ülkeye karşı verdiği mücadeleyi kazanmakla kalmadı, Washington ve Taliban arasındaki görüşmeler ile Afganistan’daki rolü sebebiyle son günlerin en gözde başkentlerinden biri haline geldi.

Muhammed bin Selman’ın Özel Kalem Müdürü tarafından servis edilen fotoğraf, üç ülke arasında buzların erdiği ve ilişkilerin normalleştiği anlamına gelmiyor.

Muhammed Mursi, cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk resmi yurt dışı gezisi için Suudi Arabistan’ı tercih etmiş, o ziyaretten de kamuoyuna oldukça sıcak kareler yansımıştı.

Fakat o gün rahmetli Mursi’nin yüzüne gülenler bir yandan da kendisini devirmek için planlar yapıyorlardı.

Aralık 2016’da Katar’ı ziyareti sırasında coşkuyla karşılanan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, altı ay sonra Riyad’ın tüm ilişkilerini keseceği ve en büyük düşmanı ilan edeceği Doha’da kılıç dansı yapmıştı.

Suudi Arabistan, Katar ve BAE liderlerinin buluşmasına Muhammed bin Zayed’in yerine kardeşi Tahnun bin Zayed’in katılması ve Muhammed bin Zayed’e yakın isimlerin sosyal medyada Katar Emiri’nin şortuyla alay etmeleri her şeyin yolunda olmadığının bir diğer göstergesi.

Katarlıların da Temim bin Hamed es-Sâni’nin şortlu fotoğrafının kamuoyuna servis edilmesinden hoşlandıkları söylenemez.