Afyon Motor Sporları Merkezi’nde yapılan 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali’nde valilik, belediye başkanlığı, Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği gibi birçok kamu ve özel kurum bizzat çalıştı ve destek verdi. Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, TAFED Başkanı Zeki Açıköz, AFPAD Başkanı Hamza Kalkan, Afyon Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar ve Koordinatör Akif Alataş Bey’in gayretlerine bizzat şahit oldum. Emeği geçen tüm kurumlara ve kişilere Türk gastronomisi adına teşekkür ederim.

Uluslararası bir festival
 

Çeşitli kategorilerde yemek yarışmaları, atölye çalışmaları, gastro şovlar ve panellerin yapıldığı GastroAfyon 2021, gastronomi sektörünün ileri gelenlerine ve ziyaretçilerine unutulmaz bir gastronomi deneyimi yaşattı. Özellikle miniklerin, engelli vatandaşların, ev hanımları ve profesyonel aşçıların yarışmaları çok ilgi çekti. Ayrıca bu lezzet festivalinde kurulan mutfakta kente özgü yemekler, börek, hamur işi ve tatlılar hazırlanırken 3 tonluk kazandaki aşurenin de dağıtıldığı festivalin açılışına özel 2 tonluk boğa kesildi.

GastroAfyon’da yerel lezzetler


Festivale şehir dışından ve hatta yurtdışından gelen ünlü şeflerin yanı sıra gastronomi profesyonelleri, katılımcılar, akademisyenler, öğrenciler ve Afyon halkı Afyonkarahisar’ın 600’e yakın yöresel ürününü tanıyıp meşhur lezzetlerine hayran kaldılar ve birbirinden nefis lezzetlerinin tadına bakma imkânı elde ettiler. Festivalde ücretsiz olarak ikram edilen sucuk ekmek ve afyon lokumu olan stantlara yoğun ilgiden dolayı metrelerce kuyruklar oluştu. Milli takım şefleri Kudret Dubalı ve Tülay Önbul festivalde sebzelerden sanatsal çalışmalar ve şeker hamurundan kentin simgesi olan Karahisar Kalesi'ni yaptılar. Masterchef Türkiye’nin yeni bölümlerinde haşhaşın bir ana ürün olarak yarışmacılara verileceğini duyuran ünlü şef Mehmet Yalçınkaya’da GastroAfyon‘daydı. Son olarak NG Otel’de GastroAfyon’un galası yapıldı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi de GastroAfyon’daydı.


Festivalde Kocatepe Üniversitesi’nden (AKÜ) Erkan ve Tansu Çelik hocalarım ile görüştüm. “Afyon Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri ve bizim için çok verimli bir festival oldu. Öğrencilerimiz bu festivalde hem yarıştı hem de görevli olarak destek verdiler. Bu tip etkinliklerin özellikle öğrencilerin mesleğe bakışlarını olumlu yönde değiştirdiğini söyleyebilirim. Mesleğin önde gelen ustaları ve sizin gibi duayen yazarlarla tanışmaları bile başlı başına bir olay. Motivasyon ve istekleri çok artmış durumda. Bizim açımızdan, farklı şehir ve üniversitelerden gelen ekiplerle tanışmak, onların yaptıklarını gözlemleme her zaman iyi gelmiştir. Ayrıca ustalar, yazarlar ve program yapanlarla irtibat halinde olmak, sohbet etmek işimizi yapmaya yardımcı olmaktadır” diyerek festivalin kendi açılarından çok başarılı geçtiğini ifade ettiler.

Büyükelçiler de GastroAfyon’da


Lezzet Festivali kapsamında büyükelçiler de Afyonkarahisar’daydı. Srilanka, Mohamed Rizvi Hassen, Letonya, Peteris Vaivars, Malta, Dr. Theresa Cutajar, Arnavutluk, Kastriot Robo, Kore, Won Ik Less, İngiltere, Dominick Chilcott, Meksika, Jose Luis Martinez Y Hernanades, Hindistan,Sanjay Panda, Türmenistan, İsankuli Amanlıyev gibi ülkelerden gelen büyükelçiler oldukça memnun görünüyorlardı. Ayrıca Almanya Büyükelçiliği Tarım Bölümü’nden Janine Kardes, Meksika Konsolosu Eduarde Villaholina, Meksika Kültür Ataşesi MArio Chaparo Altamirano, Ekvator Büyükelçiliği’nden 2. Misyon Şefi Oscar Ramirez, Malezya Büyükelçiliği Maslahatgüzar Arhan Syafrisya Bin Shah da festivale katıldı.

Festivalde konuşulan konular


Festivaldeki panellerden biri Afyonkarahisar mutfağının ülkemizde ve dünya gastronomisindeki önemi üzerine oldu. Bir diğeri ise gastronomide “Sıfır Atık” oldu. AKÜ öğretim üyesi Dr. Fatih Bıyıklı’nın moderatörlüğünde, Afyon Belediyesinden Nadide Demirbilek, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Birol İnan, Zafer Kalkınma Ajansından Osman Köprücüoğlu ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesinden Dr. İhsan Erol Özçil katıldı. ‘Unesco Gastronomi Şehirlerinde Sürdürülebilirlik’ adlı Panelde de Gastronomide sürdürülebilirliğe dair merak edilen sorulara yanıt verildi. Panelin Moderatörlüğünü gazeteci Neşe Berber yaparken; Afyon Belediyesi’nden İhsan Akar, Girne Amerikan Üniversitesinden Ali Özçil, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’ndan Tolga Korucu konuşmacı olarak yer aldı. Benim de moderatörlüğünü yaptığım “Mevlevi Mutfağı” adlı panelde ise Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Arif Bilgin, Afyon Mevlevihane Müze Müdürü Hasan Özpunar ve ünlü şeflerimizden Aydın Demir katıldı.

Afyonkarahisar Mevlevihanesi


Hem cami hem müze hem türbe hem de semahane olan Afyon Mevlevihanesi Müze Müdürü Hasan Özpunar, bizi hem gezdirdi hem de önemli bilgiler verdi. Mevlevihaneler içerisinde ilk açılanların başında, Konya’dan sonra Karahisâr-ı Sahip Sultan Divani Mevlevihanesi olduğunu belirten Hasan Bey, Mevleviliğin, Afyon’da yaygınlaşmasının Hz. Mevlânâ ve torunu Ulu Arif Çelebi’nin 13. yüzyılın sonlarında buraya yaptıkları ziyaretler sonucu ve Hz. Mevlâna’nın torunlarından Mutahhara Hatun’un Germiyanoğlu Süleyman Şah’a gelin gelmesi olduğunu belirtti.

Frigya ve Şehr-i Frig


Afyon ili sınırları içinde öyle tarihi bir bölge var ki ününü tüm dünyada bilmeyen yok sanırım. Balkanlar’dan gelip bu bölgeye yerleşen Frigler’den dolayı bu bölgeye Frigya denilmiş. İşte bu bölgeye muhteşem yatırımlar yapan, yaptıran Sayın Vali Bey, buradaki yaklaşık 3.000 yıllık tarihi gezi noktalarını bilinen Afyon lezzetlerinin en meşhurlarıyla buluşturmuş. İlk olarak Haşhaşella ve Gelincik markalarıyla bilinen Afyon ilinin medarı iftiharı olan Aşpa Gıda, Frig bölgesine ‘Şehr-i Frig adıyla muhteşem bir yatırım yapmış. Sayın Vali Bey’le birlikte bizzat açılışına katıldım, 2 kez de burada kahvaltı yaptım. İşte tam benim arzuladığım gastronomi turizmi hayalim burada gerçekleşmiş oldu. Bir taraftan 3 bin yıllık tarihi Bizans mezarları, kiliseleri vs. tarih kokan yerler diğer tarafta da bu tarihi yerleri gezdikten sonra Afyon ilimizin lezzetlerini tadabileceğiniz haşhaşlı ve diğer ürünlerin sunulduğu devasa mekânlar. Aşpa Gıda’yla birlikte oraya İkbal ve Kolaylı grup da yatırımlarına başlamış.  

Afyon markaları
Aftat
Afyonkarahisar’ın coğrafi işaretli ürünü ekmek kadayıfını vişneli ve sade olarak yapan ve Revani tatlısı da muhteşem olan bir Afyon firması.

Enfes Et Afyon
Deneyimi 1978’lere kadar dayanan ve Afyon’un çok ünlü et ürünleri firması

İkram Ali Usta Kasap
Geleneksel Afyon sucuğu satılan ilk ve tek fırınlı bir kasap markası.

Danet
Sucuk deyince Afyon, Afyon deyince Danet sloganıyla 1975’ten beri et ürünlerinde hizmet veren bir marka.

İkbal
100 yıl önce Afyon’da mütevazı bir lokanta olarak başlayan bir Afyon Firması, Gıda, turizm, yeme-içme ve gayrimenkul olmak üzere dört ana sektörde faaliyet gösteriyor.

Musakka ve Müdavim Restoranları
Afyon’un coğrafi işaretli yerel lezzetli yemeklerini yapan şöhretli mekânları.