Son dönemde her alanda yaşanan fiyat artışları hayatı her geçen gün biraz daha zor hale getiriyor.

Özellikle sabit gelirli insanımızın işi çok daha güç bir hal alıyor. Neden mi yılbaşından bu yana geçen yaklaşık 11 aylık zaman diliminde kur yüzde 50’nin üzerinde artmış durumda.

Yani 2021 yılının başında maaşı belirlenen çalışanın maaşının yarısı da erimiş durumdadır anlamı ortaya çıkmakta.

Eğer bu şekilde devam ederse artışın daha da fazla olacağını kestirmek hiçte zor değil.

Hal böyle olunca haklı olarak çalışan yüksek miktarda maaş artışını talep edecek yine haklı olarak da işveren zaten kurdan dolayı birçok noktada karının eridiğini çalışanın talep ettiği oranda zam yapamayacağını beyan ettikten sonra belki de birçok insanın işine son verilme ihtimali ortaya çıkacaktır. Veya ücretsiz olarak izne gönderilenlerin sayısında ciddi artışlar yaşanacaktır.

Ayrıca bu fiyat artışları sebebiyle enflasyon önümüzdeki yılda da yükselmeye devam edecek gibi gözükmektedir.

Enerji alanında yaşanan sıkıntıların özellikle çok büyük üretim yapan ülkelerde her geçen gün artmasının yanında kuraklık başta olmak üzere birçok sebepten ötürü düşen gıda üretim miktarlarıyla artan gıda fiyatları enflasyonun yükselmesinin en temel sebeplerinden olarak görülmelidir.

Birçok ürünün üretiminin akşamlara uğramasından dolayı tedarik edilememesi fiyatları daha yükseltecek gibi durmaktadır.

Bugünden gözüken odur ki bu saydığımız sebepler 2022’de de devam edecek ve enflasyonun yukarı yönlü hareketi 2022 yılında da sürecektir.

Örneğin otomotiv sektöründeki tedarik problemiyle ilgili sektör yetkilileri bu sürecin 2022’nin Haziran veya Temmuz aylarına kadar süreceğini beklemekte stratejilerini de buna göre oluşturmaktadırlar.

Global anlamda yaşanan büyük hacimlerdeki parasal gevşemeler özellikle tüketici fiyat endekslerinde ciddi artışlara sebep olmaktadır. Ve bu gevşemelerin önümüzdeki yılda devam edeceği öngörüsü her geçen gün daha da güçlenmektedir.

Şayet kimi ülkeler talep edilen ürünlere yetişmede bir ivmelenme yakalayabilirlerse 2022’de ekonomik görünümlerini bir nebze düzeltme imkânına sahip olacaklardır.

Enflasyonun yükselişiyle iş dünyasında enflasyon farkının sanki zam yapılmış gibi gösterilme ihtimalinden çalışanlar son derece olumsuz etkileneceklerdir.

Pandemi başta olmak üzere birçok sebepten ötürü yaklaşık iki yıldır ekonomik alanda çok zor günler geçiren dünya 2022’de enflasyonun yüksek seyretme ihtimaliyle daha da zor günlere bir anlamda hazırlıklı olmalıdır.

Ülkemiz tarafındaki durum da bu yönde olacağı için şimdiden enflasyonu azaltıcı önemlerin alınması zorunluluğu doğmaktadır. Çünkü ülkemizin yüksek enflasyonla mücadele etmesi çok ama çok zordur.

Enflasyonun yüksek olması alım gücünü erittiği için insanların temel ihtiyaçlarını gidermesi bile sorun haline gelebilecektir.

Önümüzün kış olmasından dolayı enerji fiyatlarının yüksekliği ısınmada etkili olacak ve hanelere, işletmelere, sanayiye gelen ısınma faturalarında ciddi bir yükselme olacaktır.

Sabit gelirli bir kişi faturalarını ödeyebilmek için belki de temel bazı ihtiyaçlarından feragat edebilecek duruma gelebilecektir.

Tüm bunları yaşamayacağımız bir 2022 aslında herkesin temennisi ama bu gerçekleri de bilerek hareket etmek bir anlamda gelecek adına bir zorunluluk gibi hissedilmeli ve planlamalar bu çerçevede geliştirilmelidir.