Bay Bread

Toya Makina 4. kuşak temsilcisi ve halen Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Yalçınkaya, fırıncılık ile teknolojiyi birleştirdiği ‘Bay Bread’ markasının temellerini 2006’da atıyor. Üretim fabrikasını 2015 yılında İstanbul Ümraniye’de kuran Serdar Bey, tüm ürünlerini, gıda mevzuatına ve yüksek kalite kontrol standartlarına uygun bir biçimde hijyenik koşullarda ve son teknolojiyi kullanarak üretiyor.

Bay Bread 11. şubesi İstanbul Bağlarbaşı’nda

Geçen hafta bol fırtınanın olduğu bir günde Üsküdar Bağlarbaşı’nda Bay Bread Fırınlarının 11. şubesinin açılışındaydım. Kurucusu ve sahibi Serdar Yalçınkaya ile yağan yağmur altında ayaküstü epey bir sohbet ettik. Geliştirdikleri yeni bir sistemle ekmek israfının önüne geçtiklerini belirten Serdar Bey, tüm satış noktalarına ürünü donuk olarak gönderdiklerini ve 50 yıllık bir mazisi olan makine şirketlerince özel geliştirilen fırın ekipmanları sayesinde günün her saati taze taze ekmek ve unlu mamuller yaptıklarını söyledi. Serdar Bey, şubelerinde 150’ye yakın çeşit ürünü sadece 4-5 personel ve küçük metrekareler ile gerçekleştirdiklerini ve bu sayede az bir yatırımla çok iş başardıklarını ifade ediyor.

Serdar Yalçınkaya’nın hikâyesi

1976 yılından bu yana fırıncılık sektörüne kattıkları yüksek makineleşme değeriyle bilinen Toya Makine Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Yalçınkaya unlu mamuller sektöründeki yeni yatırımı ‘Bay Bread’ ile büyüme hedefinde. Hamur teknolojileri ve ekmek için bir anlamda kendini fırıncılığa adayan Serdar Bey’i ülkemizde fırınların büyük bir kısmını bu sisteme geçirme konusunda çok iddialı ve kararlı gördüm. Serdar Bey’in büyük büyük dedesi Mahmut Çakar, 1900’lü yıllarda Rusya’da fırıncılıkla ilgilenirken 1917 yılı Bolşevik İhtilalinden önce Türkiye’ye memleketi olan Rize’ye dönüyor ve 1920 yılında ise İstanbul’a gelip bir nevi o dönemde fırıncılığın temellerini atıyor. 1936 yılında kurduğu SNS Makina ve Gıda Sanayi firmasını 1940 yılında oğlu Hasan Çakar’a devredip 1980 yılına kadar da burada çalışıyor. Diğer taraftan Serdar Beyin babası Naci Yalçınkaya da 1950 yıllarında fırınlarda çalışarak elde ettiği deneyimini Almanya’da makine mühendisliği üzerine üniversitede yaptığı eğitimle birleştirerek Almanya’da fırıncılık makina teknolojisini ülkemize getiriyor. 1976 yılında ise bu deneyimin bir sonucu olarak ‘Toya Makina’yı kuruyor. Serdar Yalçınkaya ise 1997 yılında dedelerinden kalan bu mirası bir meslek olarak kabul edip markayı daha iyi yerlere taşımayı kendine görev olarak bilip işin başına geçiyor.

Bay Bread’dan sağlıklı ve güvenilir ekmek

Kurulduğu günden bu yana katkı maddesi içermeyen doğal ve yerel malzemeler kullanarak geleneksel yöntemlerle ürettiği ürünlerini halkın beğenisine sunan Bay Bread markası, stratejik lokasyonlarda açılan yeni bayileri ile durmadan büyürken, deneyimli ve işini aşkla yapan kadrosu ile marka kimliğini en iyi şekilde yansıtarak “Yeni Nesil Fırıncılık” konseptini hayata geçirmeye çalışıyor. Klasik fırıncılık anlayışını daha ileriye taşıyan markanın Y.K. Başkanı Serdar Bey, ekmekten tatlıya, çay ve kahveden dondurulmuş ürünlere uzanan geniş bir ürün gamına ek olarak, inovatif yeni lezzetlere de öncü olmak için de var gücüyle gayret ediyor. Türkiye’de bir ilke imza atan imalat modeliyle, amaçlanan ülkemizdeki üretim verimliliğini en yüksek seviyeye ulaştırarak sektörün rekabet gücünü arttıran markanın amacı, ülkemizdeki fırıncılığı layık olduğu yerde görebilmek.

Aboul Qahwaa

Siirtli Ali Talip Engi, uzun bir süredir üzerinde çalıştığı projesini 2018 yılının başında Kocaeli’de büyük bir heyecanla “Aboul Qahwaa” olarak kuruyor. Markaya isim olarak kahvenin babası anlamına gelen bir adı koyma nedenini de babaların yaptığı gibi her şeyi en iyi ve en doğru bir şekilde yapmak istemesinden kaynaklandığını belirtiyor.

5 çeşit Türk usulü kahve ile piyasaya giren Aboul Qahwaa markası, lezzet olarak beğenilmesinin yanında özel silindir kutulu ambalajları da çok seviliyor. Sade ve damla sakızlı Türk kahvesinin yansıra Osmanlı, dibek ve menengiç kahvesi de üreten Ali Talip Bey, ürün gamına gerçek fındık ile üretilmiş fındıklı Türk kahvesini de ekliyor. Gıda kodeksine uygun ve Türkiye’de ilk defa kullanılan ‘block bottom’ ambalajı yaptıklarını anlatan Ali Talip Bey, “bu ambalajın içindeki alüminyum kahveyi ısıya, ışığa karşı en iyi şekilde koruduğu gibi, kilitli ağız yapısı sayesinde de kahveye hava aldırmıyor ve uzun süre ilk günkü gibi tazeliğini koruyor” demektedir.

Kahvenin babası

Kahveden sonra da “Aboul Chocolate” markasını kuran Ali Talip Bey, çikolatalar için sarı renginde çok özel sıvama kutular yapmış. Hem günlük hem de hediye edilebilen bir çikolata ürettiklerini söyleyen Ali Talip Bey, ”Kaliteli ve çok şık bir ambalaj içinde 20 çeşit draje çikolata ürettik. Üretimdeki drajelerin meyvelerini özenle kuruttuk, fındık, fıstık ve bademlerini de özenle kavurduk. Sütlü, bitter, fildişi, karamelli, frambuaz dolgulu, Hindistan cevizli truff’lar hazırladık. Sonra listeye çilek marmelat, fındık, fıstık ve badem ezmeli dolgulu ve mantar çikolatalarını ekledik. Ardından sade ve klasik spesiyal çikolata ve belki de Türkiye’de nadir üretilen hem lezzetiyle hem de şekliyle çok dikkat çeken yaprak madlen ve madlen çikolata ürettik” diyerek üretimdeki farklılıklarını anlatıyor.

Fitil lokum ve çay

Fitil lokum işine de giren marka, mis gibi kokan, özenle kurutulmuş gül yapraklı fıstıklı lokum, file fındıklı narlı üzümlü lokum, File fındıklı limonlu, kavrulmuş susamlı fındıklı lokum, file fıstıklı ballı lokum, kadayıf kaplı fıstıklı lokum ve tabi ki çikolata kaplı lokumları üretiyor. Bitki, meyve, yeşil ve siyah çay olarak 4 grup çay ürettiklerini söyleyen Ali Talip Bey, “Bunlar, özel karışımlı ve hepsi birbirinden renkli 17 farklı çaydır. Bizim çaylarımız hem yazın hem kışın içilebilir. Özel bir meyve ve bitki kurutma sistemi yaptık. Ürün sıcak su ile buluşunca tüm lezzetini 5-7 dakikada suya tamamen aktarıyor” demektedir.

3. nesil kahvecilik

“Kenya, Brazil, Guatemala, Costa Rica, Ethiophia ve Columbia olarak 6 çeşit 3. nesil kahve yaptık. Kahvelerin hepsi damakta farklı lezzetler bırakıyor. Kimi meyvemsi tropikal lezzet, kimi odunsu topraksı lezzet, kimi de karamelli lezzet. Filtre kahve ve Espresso seçenekleri ile birlikte kafeler için de özel lezzet kahve reçeteleri hazırladık. Kahveyi koruyan ve aynı zamanda şık kraft ve soft ambalajlar ürettik. Vanilya, çikolata, fındık, beyaz çikolata, karamel ve çilek olarak 6 çeşit kahve şurubu, vanilya, muz, çilek ve çikolata olarak 4 çeşit milkshake, muz, kivi, kavun, çilek, elma, mango olarak 5 çeşit Smoothie ürettik. Kahvenin yanında French press, Moka Pot, Chemex gibi kahve ekipmanlarını da satışa sunduk” diyen Ali Talip Bey, bir Türk markası olarak henüz hayallerinin bitmediğini ve en büyük hedefinin ise Ortadoğu’nun en büyük kahve markası olmak olduğunu söylüyor.