Evlenmeyi kafasına koyan bir genç babasına gelerek “Baba müsaaden olursa ben evlenmek istiyorum” der. Babası “Tabi oğlum elbette evlenebilirsin ama önce bana kendi emeğinle kazandığın bir altın getir. Seni hemen evlendirelim” der. Bu sözlere gülümseyen delikanlı babasının yanından ayrılır ve ertesi gün babasının yanına gelerek istediği bir altını babasının avucuna bırakır. Babası oğlunun avucuna bıraktığı altını hemen yanlarındaki nehre fırlatır. Olup biteni şaşkınlıkla izleyen ve bir anlam veremeyen çocuk babasına dönerek “Neden böyle bir şey yaptın babacım?” der.

Babası derin bir nefes aldıktan sonra oğluna döner ve “evladım henüz evlenmene izin veremem çünkü evliliğe hazır değilsin” der. Oğlu “buna nasıl karar verdin babacım” deyince, babası “Ben sana parayı alın terinle ve emeğinle kazan demiştim ama sen öyle yapmamışsın” der. Genç iyice şaşırır ve babasının parayı emeğiyle kazanmadığını nasıl keşfettiğini bir türlü anlayamaz. Gerçekten de parayı bir arkadaşından ödünç almıştır. Ertesi gün delikanlı bu sefer annesinden bir altın borç alır ve babasına verir. Babası yine aynı hareketi yapar ve altını nehre fırlatır. Delikanlı babasına “baba bu sefer neden attın nehre altını” diye sorunca yine aynı cevabı alır: “Oğlum bu altını da sen kazanmamışsın. Maalesef yine evlilik için izin veremem henüz hazır değilsin.”

Delikanlı artık çalışmaktan ve para kazanmaktan başka bir çıkış yolu olmadığını düşünerek bir işe girer ve çalışmaya başlar. Haftalar sonra kazandığı altını babasına getirir ve “Baba bu altını ben kazandım, artık evlenmeme izin verir misin” diye sorar. Babası yine altını nehre fırlatmak üzereyken oğlu hemen babasının koluna yapışır ve “lütfen baba bunu nehre atamazsın, onu kazanmak için kaç haftadır çalışıyorum ve her tarafım ağrılar ve sızılar içinde kaldı” der. Babası tebessüm ederek oğluna döner ve “şimdi evlenmeyi hak ediyorsun oğlum. Zira çalışmanın ve emeğin ne anlama geldiğinin artık farkındasın. Bunun farkına vardığın için ev geçindirebilir ve akıllıca harcamalar yapabilirsin” der. İki altına mal olsa da delikanlı hayatı boyunca hiçbir maddi değerle kazanamayacağı bir tecrübe elde etmiş olur.

Selametle…