Tunus Parlamento Başkanı Raşid El-Gannuşi’nin çağrısı üzerine önceki gün toplanan Parlamento Ofisi, parlamentonun çalışma takvimini görüştü.

Ofis üyelerinin çoğunluğunun katıldığı toplantıda parlamentonun çevrimiçi iki oturum gerçekleştirmesi kararı alındı.

Şayet herhangi bir engel çıkmazsa, bugünkü ilk oturumda, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in 25 Temmuz 2021’de aldığı istisnai kararların kaldırılması görüşülecek.

Cumartesi günü düzenlenecek oturumda da ülkedeki siyasi ve mali krizler değerlendirilecek.

Geçen yaz “Ülke tehlikede” diyerek Başbakan Hişam El-Meşişi’yi görevden alan ve parlamentonun çalışmalarını donduran Kays Said, 22 Eylül 2021’de yayınladığı yeni kararnamelerle yetkilerini genişletmiş ve yürütme organını tamamen kendine bağlamış, daha sonra ülke içinden ve dışından gelen baskılar üzerine bir “yol haritası” açıklamıştı.

O yol haritasına göre güya Ocak 2022’de “ulusal diyalog” süreci başlayacaktı ve 25 Temmuz 2022'de hükümet sistemi değişikliği için Anayasa referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceği duyurulmuştu.

Yılbaşından bu yana üç ay geçti, ortada Kays Said’in kendi yakın çevresiyle konuşmasından başka herhangi bir diyalog yok.

Tunus Cumhurbaşkanı, Raşid El-Gannuşi’nin parlamentonun toplanması için yaptığı çağrının ardından, “Parlamento kapalı. Toplanmak isteyenler gitsinler, uzay mekiğinde toplansınlar” gibi sözlerle halk iradesine zerre miktarı saygı duymadığını bir kez daha gösterdi.

Parlamentonun toplanarak istisnai kararlara son vermeyi görüşecek olması Kays Said’in planlarına ciddi bir meydan okuma anlamına geliyor.

Dolayısıyla Tunus Cumhurbaşkanı’nın oturumun gerçekleşmesini engellemek için elinden geleni yapması bekleniyor.

Nitekim Parlamento Ofisi’nin Pazartesi günü gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı açıklamada, toplantının gayri meşru olduğunu söyleyerek, planlanan çevrimiçi oturumu “devletin birliğine ve milli güvenliğine yönelik tehdit”, “devlete ve yasalara başkaldırı” olarak niteledi.

Görevleri başında bulunan kurumların ve güçlerin “iç savaş isteyenlere” karşı koyacağından söz ederek aba altından sopa gösterdi.

Parlamentoyu toplamanın “kötü niyetli” ve “anayasaya darbe girişimi” olduğunu öne sürdü.

Kısacası, Tunus Parlamento Başkanı El-Gannuşi’nin ve milletvekillerinin işi kolay değil.

Fakat asıl sorun alınan kararların uygulanabilirliğinde.

Diyelim ki Tunus Parlamentosu Kays Said’in istisnai kararlarını kaldırmayı oylayarak kabul etti.

Sonra ne olacak?

Parlamentonun kararını kim uygulayacak?

Kays Said’in kurduğu hükümet herhalde Tunus Cumhurbaşkanı’nın talimatlarını bir yana bırakıp milletvekillerinin kararlarına uyacak değil.

Bununla birlikte, Tunus halkının meşru temsilcilerinin -çevrimiçi de olsa- bir araya gelerek istisnai kararların geçersiz olduğunu ilan etmeleri darbeye karşı atılmış en ciddi adım olacak.

Tunuslular devrimle kazandıkları demokrasiye yeniden dönmek istiyorlarsa, psikolojik sorunları olduğu artık iyice ortaya çıkan Kays Said’i diyaloga davet etmekten vazgeçip darbeye karşı daha kararlı ve agresif adımlar atmalılar.

Parlamentonun gerçekleştireceği çevrimiçi oturumlar söz konusu adımlara başlangıç teşkil edip meşruiyet sağlayabilir.