Her yaştan insanın sağlığını tehdit eden obezite modern çağın en önemli sorunlarından biri arasında yer alıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Zeynep Betül Yıldız, "Obezite nedir, nasıl ortaya çıkar ve nasıl önlenir?" sorularını Diriliş Postası okurları için cevapladı.

OBEZİTE NEDİR?

Obezite tanımı dünya sağlık örgütü tanımına göre vücut yağ oranının normalden fazla olmasıyla seyreden kronik bir hastalıktır. Evet obezite artık hastalık olarak kabul edilmektedir. Hatta obezite sadece bir hastalık olarak kalmamakta diğer hastalıkların da oluşmasına sebebiyet vermektedir. Değişen beslenme alışkanlığı, yiyeceklere ulaşımda kolaylık, yiyeceklerde kullanılan katkı maddeleri ve artmış sanayileşmeye bağlı değişen hareketsiz yaşam dengesi yüzünden obezite yani şişmanlık gün geçtikçe artmakta ve çeşitli sağlık sorunları oluşturmaktadır. Eski zamanlardaki insanlar günlük hayatlarında yemeğe ulaşmak için çeşitli çabalara girmekteyken günümüzde yemeklere daha kolay ulaşmaktayız ancak ulaştığımız ürünler eski zamanlara göre daha az doğallıktalar. Ürünlere konulan katkı maddeleri beslenme düzeninde dengesizliğe sebep olmakta ve daha iştahlı bireyler yetişmesine yol açmaktadır. Bunun aksine gelişen teknoloji sayesinde günlük hayatta harcanan enerji azalmaktadır. Bunun sonucunda alınan enerji kaybedilen enerjiden fazla olduğu için obeziteye sebep olur. Obezite sıklığı tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de gün geçtikçe artıyor bunun sonucunda yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi önemli hastalıklar başta olmak üzere bir sürü hastalık sıklığı artıyor ve beklenen yaşam süresi kısalıyor. Yapılan araştırmalara göre obez insanlarda beklenen yaşam süresi normal kilolu olanlara göre 10 yaş daha az bulundu.

BİR İNSANA OBEZ DEMEK İÇİN İLK OLARAK NEYE BAKIYORUZ?

Bu konuda birden fazla parametre mevcut. Ancak hastanelerde ilk planda kullanılan test vücut kitle indeksi. Yani kilonun boyun metre cinsinden karesine bölünmesi. Obez tanımlaması için bu değer 30’un üzerinde olmalı. Ülkemizde obezite oranı ise yüzde 31.

OBEZİTE İLE MÜCADELE ETMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Öncelikle beslenme düzenine dikkat etmek gerekiyor. Karbonhidrattan zengin beslenme obezite riskini artırıyor ancak sıfır karbonhidrat kullanımı da uzmanlar tarafından önerilmemekte. Beslenme düzenindeki değişikliklere günlük aktivite süresinde artış da eşlik etmeli.

OBEZİTE AMELİYATLARI NE ZAMAN GÜNDEME GELMELİ?

Öncelikle obezite cerrahisi morbidobez dediğimiz hasta grubuna uygulanmakta yani vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan hastalar. Bir diğer hasta grubu ise tip 2 obez dediğimiz yani vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan hasta grubu ancak bu hastalarda cerrahi düşünmek için mutlaka ek kronik hastalıkları olmalı. Bu hastalarda bile ilk planda cerrahi önerilmemekte öncelik diyet ve egzersiz ile yaşam alışkanlıklarını değiştirmeye çalışılıyor. Başarısız kalınan noktada cerrahi düşünülebilir çünkü cerrahideki amaç hastanın yaşam alışkanlıklarını değiştirmesi için hastaya fırsat vermek. Sonuç olarak obeziteyle mücadelede en önemli başarı, dengesiz yaşam koşullarını değiştirmekten geçiyor.