Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban pazarlarında hazırlıklar sürüyor. Diyanet Kurban hisse fiyatlarını yurt içi 2250 yurt dışı 1800 lira olarak açıklarken Deniz Feneri de Diriliş Postası aracılığıyla hisse bedelini duyurdu. Başkan Mehmet Cengiz Nusret Odabaş’a çok özel açıklamalarda bulundu…

Soru: Deniz Feneri bu yıl kaç ülkede kurban kesecek?


Denizli Feneri mevsimin her döneminde, yoksullara muhtaçlara yardım eden bir dernek. Kurban ve Ramazan Bayramı’nda Deniz Feneri’nin faaliyetleri daha öne çıkıyor. Bu Kurban Bayramı öncesinde de her zaman olduğu gibi hazırlıklarımızı hemen başlattık. Kurbanını bize vekalet yoluyla kestirmek isteyenler için Türkiye’ye yapılan bağışlar olsun, yurt dışına yapılan bağışlar ve muhtaçlara ulaşımı için gerekli programımızı hazırladık.Tabi Afrika bölgesinin yoksulluğunu göze alırsak kurbanların önemli bir bölümünü Afrika ülkelerinde kesiyoruz,. Bu sene inşallah 30 ülkede kurban kesimi hedefliyoruz. İnşallah bize emanet edilen kurbanları İslami usüllere göre kesip oradaki muhtaç kardeşlerimize dağıtacağız ve onların dualarına da buraya getireceğiz.

Soru: Deniz Feneri kurbanları nasıl kesiyor?

Kurbanı tamamen İslami usüllere göre kesiyoruz. Kamera kaydıyla kesiyoruz. Her bir kurbanı kamera kaydı altında tekbirlerle kesiyoruz ve görüntüleri bağışçılarla paylaşıyoruz. Bunun çok sıcak bir dönüş olduğunu gördük. Bağışçıların bu durumdan çok etkilendiğini olumlu manada gördük. Zira hiç tanımadığı yerlerdeki görüntüleri gören insanlar kamera görüntülerine göre hem kesimi hem de dağıtımı gördüklerinde mutlu oluyorlar.

Soru: Deniz Feneri’nin 2022 kurban hissesi ne kadar?

Türkiye ve dünyadaki krizin etkileri ortada. Bu yıl kurban etlerinin de yüksek olacağını düşünüyoruz. Biz yurt dışı kurbanı 1700 TL’ye keserken yurt içi bedeli 2800 TL olarak açıkladık. Bağışın genellikle yurt dışına geldiğini görüyoruz. Deniz Feneri bu konuda çok tecrübeli bir yardım derneği. Tabii görevimiz emanet edilen bu kurbanları hakkıyla İslami usüllere göre kesimini yapıp muhtaçlara ulaştırılması.

Soru: Türkiye’de AK Parti iktidarıyla birlikte gelen sosyal devlet yardımlarından sonra Deniz Feneri muhtaç ailelere ulaşmakta zorlanıyor mu?

TÜRKİYE’DE HER BİR KAYMAKAMLIK DENİZ FENERİ

Türkiye’de AK Parti iktidarıyla beraber Sosyal Devlet olgusu iyi manada güçlendi. Türkiye’de her bir kaymakamlık Deniz Feneri. 10 milyon TL’nin üzerinde bütçeler kullanıyorlar. Yoksul aile kayıtlarını tutuyorlar, bakanlıkla beraber çok ciddi manada bütçeler kullanıyorlar. Bu yönle bakıldığında Deniz Feneri’nin ilk kurulduğu dönemdeki gibi değil. Durum çok daha iyi noktada. Ancak yoksulluk biter mi? Asla bitmez. Ne Türkiye’de, ne de dünyada. Bazen dönemsel olarak ihtiyaç sahibi olan aileler oluyor. Geçirdiğimiz bir pandemi dönemi oldu. İnsanların işleri güçleri rast gitmiyor. Sınır ülkelerdeki sıkıntılardan dolayı ülkemize yapılan göçler var. Yani şunu söylemek istiyorum. Biz Deniz Feneri Derneği olarak yoksul aile bulmakta zorlanmıyoruz. Şimdi tabi biraz daha insanların müşkül durumlara düştüklerinde gideceği yerler var. Kaymakamlıklar var, Belediyelerin birimleri var, Birçok yeni Deniz Feneri dernekleri kuruldu bizim yaptığımız işi yapan. Yoksul ailelerin yardıma ulaşma konusunda eskiden imkansızlık varken bugün bir çok alternatifleri var. Tabi 20 yıllık süreçte de devletimiz de çok iyi adımlar attı. Bu AK Parti’nin başarısıdır. Tabi sivil toplumun çalışmaları Türkiye’de hiçbir zaman bitmez.

Soru Deniz Feneri kaç yaşında?

Deniz Feneri hiçbir zaman sahadan çekilmedi. Türkiye’nin 81 ilinde 750 bin kayıtlı ailemiz var. Bunların her birine yardım yapıyor muyuz hayır. Biz bize ister yeni müracat eden, isterse eski kayıtlı ailelerimize imkanlarımız ölçüsünde ulaşmaya ve yardım etmeye çalışıyoruz. Geçen sene 25. Yılımızı kutladık iyilik yolunda. Biz iyilikte hep var olduk. İnşallah Allah bu hayır kapısının yaşamasını müsaade ettiği müddetçe de iyilik için hep var olacak.

Soru: Deniz Feneri kaç dünya ülkesine yardımları ulaştırdı?

BU MİLLETİN MERHAMET ELÇİLİĞİNİ YAPIYORUZ

Tabii 2008’de Deniz Feneri üzerinden bir operasyon yapıldı ve sıkıntılı bir süreçten geçtik. Ne sordularsa hepsinin cevabını verdik. Yaptığımız iyilik yolundan vazgeçmedik. Bugün 81 ilde yardım faaliyeti sürdüren tek kuruluştur belki de Deniz Feneri. Dünyanın 70 ülkesine ulaşmışız. Her Ramazanda, kurbanda 30 dan fazla ülkeye gidiyoruz. Bu milletin merhamet elçiliğini yapıyoruz. Bayrağımızla gidiyoruz. Aldığımız dua yüküyle geliyoruz. Hazreti Adem (AS) nin çocuklarıyla başlayan iyilikle kötülük mücadelesi kıyamete kadar devam edecek.

Soru: Deniz Feneri iyilik hareketinde tabi bağışçıların yardımıyla ayakta. Yardım eden ellere ne söylemek istersiniz?

VEREN ELLE ALAN ARASINDA İYİLİK KÖPRÜSÜYÜZ

İnsanoğlunun fıtratında merhamet vardır. Gaddarlık zalimlik, zulüm yoktur. İnsanların bu özellikleri sonra çıkıyor. Çok şükür biz merhameti temsil eden bir milletin mensuplarıyız. Deniz Feneri bu milletin merhamet damarlarında çok önemli bir damar inşallah 26. Yılımız bu damar akmaya devam ediyor. Merhametle yapılan her işte bir duygusallık, bir gönül bağı oluyor. Kimle yardım edenle yardım alan arasında. Biz ikisinin arasında iyilik köprüsüyüz. Biz veren elle alan el arasındayız Zenginle fakir arasında iyilik köprüsüyüz. Aynı zamanda yardım edenle yardım alan arasında gönül ilişkisinde bir iletken vazifesi görüyoruz. Önce Allah’ın izni sonra bağışçılarımız olmazsa bizlerin ayakta kalma şansı yok. Biz Deniz Feneri bağışçılarına şükran borçluyuz. İyiliği yaşatanlara şükran borçluyuz. Bağışçılarımı çok önemli bir ulvi görevi ifa ediyorlar. Allah onlardan razı olsun.